GOVOR SRCA

Jevremija, tj. Džeremi, je Francuz koji je došao u Beograd zbog ljubavi. Postavljanje ličnih prioriteta je ono što mu je pomoglo prilikom donošenja ovako ozbiljne i teške odluke.

 

Kao i mnogi drugi stranci koji dođu u ovu divnu zemlju, on je takođe bio primoran da se snađe, adaptira na novu sredinu, njena pravila, uslove i zakonitosti.

Bilo gde da odemo, od nas se očekuje da izgradimo svoj život po postulatima tog okruženja. Ono što je neminovno jeste da koliko god da ta sredina menja nas, menjamo i mi nju. Ono što je uvek isto jeste da želimo u toj stranoj sredini da se snađemo i da se u nju uklopimo.

Tako je Jevremija morao da nađe način da počne da uči srpski. Nije lako naći odgovarajuću školu koja ima srpski za strance, jednako kao što nije lako naći dobru školu stranih jezika uopšte.

Ali, vredi.

Vredi osećaja da vas osoba koju volite razume. Osećaja da ste sa poslodavcem komunicirali opušteno i prirodno i da ste zbog toga, pored svih svojih drugih kvaliteta dobili posao o kojem ste sanjali. Vredi osećaja da vam se otvaraju beskrajni izvori informacija. Da čitate literaturu na originalnom jeziku i otkrivate kako funkcionišu razmišljanja i ponašanja čitavih nacija. Da razumete kulturološki smisao za humor drugačiji od vašeg ili da lako upoznajete nove prijatelje i sklapate brojna šarolika poznanstva.

Internacionalno okruženje u životu i radu donosi nam jedno posebno bogatstvo. Donosi nam mnogobrojna iskustva, mogućnosti i doživljaje, posebno kada zapravo i posećujemo nove sredine.

Putovanja nisu samo nešto što nam se dešava spolja, kroz šta prolazimo fizički. Onaj najveći put je put u nama. Mada, putovati i upoznavati nova mesta je beskrajno zabavno i značajno samo po sebi. Dobro se pripremimo, spakujemo i naoružamo znanjem, i krenemo.

Za sve kvalitetne stvari doduše je potrebno vreme i ulaganje, istrajnost i strpljenje. I volja.

Tako je upravo i sa učenjem jezika. Ono kreće spontano i polako, u pravim rukama, neprimetno napredujući iz časa u čas, dok odjednom ne shvatite da pričate, razumete, pišete i komunicirate na potpuno novi način, često čak i na maternjem jeziku. Taj proces nije lak, a posebno je težak sve većem broju stranaca koji dolaze u našu zemlju. Složićemo se, srpski jezik nije nimalo lak. I onda, najednom, eto nas tu. I mi, i oni, i svi jedni sa drugima, zajedno, radeći na jednom jedinstvenom cilju zapravo.

Na građenju razumevanja.

Radeći na tome da se sporazumemo i što lepše i bolje podelimo vreme i iskustva. Na tome da se ostvarimo kao ličnosti i postignemo svoj maksimum.

Nije toliko teško širiti granice svog znanja, svog sveta.

Posebno kada se nešto radi sa ljubavlju, a naročito kada se nešto čini zbog ljubavi.

Strani jezik se nauči pre ili kasnije lako. Kao i ljubav, neguje se stalno. Obnavlja.

Kroz njega otkrivamo i druge ljubavi, druga interesovanja i teme. Učenje jezika je, na kraju krajeva, zaista proces, pravi jezik ljubavi. Ljubavi prema nekome, prema kulturi, prema zemlji, prema šansama u životu, ali ultimativno i sveobuhvatno – ljubavi prema sebi i svom boljem životu.

Autor: M.G.