SAVETI ZA SMANJENJE TRIGLICERIDA

Stanje veoma visokog nivoa triglicerida u krvi naziva se hipertrigliceridemija i ono je opasno po zdravlje čoveka, jer izaziva brojna oboljenja koja u budućnosti mogu da dovedu do smrtnog ishoda. Na sreću, nivo triglicerida može da se spusti jednostavnim promenama u svakodnevnoj ishrani.

 

Trigliceridi su masti (lipidi) koji se nalaze u krvi i imaju skoro istu strukturu kao fosfolipidi koji čine membrane ćelija. Međutim, za razliku od fosfolipida, trigliceridi nisu u stanju da se mešaju sa vodom zbog svojih specifičnih hidrofobnih karakteristika.

hipertrigliceridemija

Trigliceridi se vezuju za lipoproteine koji im omogućavaju da se prenose kroz krvotok. Funkcije triglicerida su da štite unutrašnje organe, obezbeđuju toplotnu izolaciju, budu energetski izvor i pomažu u procesu apsorpcije hranljivih materija.

Rizik visokih triglicerida u krvi

Miligram po decilitru (mg/dl) je jedinica koja se koristi u medicini za merenje koncentracije triglicerida u krvi.

Normalan nivo triglicerida < 150 mg/dl

Na granici visokog nivoa od 150 do 199 mg/dl

Visok nivo triglicerida od 200 do 499 mg/dl

Veoma visok nivo triglicerida (hipertrigliceridemija) > 500 mg/dl

Hipertrigliceridemija naziva se stanje u kome je zabeležen veoma visok nivo triglicerida u krvi i ovo stanje je prilično opasno. Ono povećava rizik od dobijanja koronarnih oboljenja, najpre tako što dolazi do blokiranja arterija koje proishodi na kraju do moždanog ili srčanog udara.

Oni koji pate od dijabetesa, problema sa bubrezima ili hipotireoze nalaze se u visokom riziku od mogućih komplikacija od hipertrigliceridemije. Takođe, nivo triglicerida koji premašuje 500 mg/dl može dovesti i do akutnog zapaljenja pankreasa, koji predstavlja veliku pretnju za život čoveka.

Kako spustiti visok nivo triglicerida?

Kako je nivo triglicerida u krvi veoma važan za ukupno zdravlje čoveka, tako je važno i održavati ga na normalnoj visini. Šta sve neko može da uradi da bi smanjio nivo triglicerida usled stanja hipertrigliceridemije? Ovo su neki od jednostavnih saveta!

  • Smršati

Gubljenjem od 5 do 10 odsto trenutne težine može se smanjiti nivo triglicerida čak do 20 procenata. To znači da će osoba od 100 kilograma gubljenjem od 5 do 10 kilograma biti i zdravija i pod mnogo manjim rizikom da joj se dogodi stanje povišenih triglicerida u krvi i svih drugih stanja koja su njihova posledica.

  • Smanjiti unos šećera

Dokazano je da oni ljudi čija dnevna potrošnja šećera ne prelazi 10 odsto ukupnog kalorijskog dnevnog unosa imaju ujedno i najniži nivo triglicerida u krvi. Najbolje je za svakoga da unos šećera zadrži na broju manjem od 5 odsto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. To znači da ne bi trebalo konzumirati više od 150 grama šećera dnevno ako je u pitanju muškarac, dok je kod žena to ograničenje na 100 grama.

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida

BioLiver biljne kapi protiv visokog holesterola i triglecirida deluju efikasno – klikni i naruči!

  • Konzumirati namirnice bogate vlaknima

Hrana koja je bogata vlaknima uključuje voće, povrće i žitarice. Preporuka je da treba konzumirati više ovakvih namirnica kako bi se smanjio nivo triglicerida.

  • Koristiti više omega 3 masnih kiselina

Omega 3 masne kiseline mogu se naći u masnim ribama kao što su haringa, pastrmka, losos, sardina… Preporučuje se da se na meniju neka od ovih riba nađe barem dva puta nedeljno, ali ako već postoji dijagnoza povećanih triglicerida, trebalo bi i povećati broj obroka na bazi namirnica bogatih ovim kiselinama.

  • Uzimati lekove koji smanjuju trigliceride u krvi

U slučaju da već postoji dijagnostikovana hipertrigliceridemija, lekar će sigurno prepisati lekove koji imaju dejstvo smanjenja ovih lipida u krvi. Treba imati u vidu da pokušaji smanjenja triglicerida lekovima sami po sebi neće umanjiti šanse za razvoj moždanog ili srčanog udara, što znači da i uz propisanu terapiju treba voditi računa o ishrani.

  • Smanjiti unos nezdravih masti

Što više zasićenih i trans masti osoba pojede, to su veći izgledi da nivoi triglicerida u krvi porastu. Sreća je da se ovi nivoi lako mogu smanjiti ograničavanjem količine nezdravih masti koja se unosi u organizam. Zasićene i trans masti u najvećim količinama se nalaze u crvenom mesu, mlečnim proizvodima, margarinu, pilećoj koži… Sadržaj zasićenih i trans masti najlakše je proveriti prema informacijama koje se nalaze na poleđini pakovanja proizvoda koji ih sadrže.

Cene BioLiver kapi (100 ml) su (cena proizvoda + ptt trošak):

1 bočica – 1000 dinara plus 240 dinara poštarina

2 bočice – 1700 dinara plus 260 dinara poštarina

3 bočice – 2400 dinara plus 370 dinara poštarina

4 bočice – 3000 dinara plus 390 dinara poštarina

Kapi možete naručiti putem sajta prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777