BRIGA ZA ZDRAVLJE GRAĐANA

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović predstavila je preporuke svog Saveta za ekonomska pitanja, a među njima je i „porez na greh“. Ako se ovaj predlog prihvati, onda će taj porez pogoditi mnoge!

 

Hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović kaže da prvi koraci Vlade ohrabruju i da su na tragu dugoročnog i održivog razvoja konkurentnije privrede.

porez na greh

„Cilj dokumenta nije bio da ulazi u izvršne oblasti koje ima Vlada, već je naš cilj da budemo konstruktivan partner u postizanju zajedničkog cilja, a to je ukupan oporavak i dalji razvoj privrede, otvaranje novih radnih mesta, što su pretpostavke za rešavanje najvećeg problema sa kojima se Hrvatska danas susreće, a to je demografija i odlazak mladih, posebno obrazovanih ljudi u inostranstvo“, istakla je Grabar Kitarovićeva.

Poručila je da ohrabruju prvi potezi nove hrvatske Vlade jer pokazuju snažan zaokret i usmerenost ka opštem boljitku.

„Svedočimo konkretnim merama koje rasterećuju privredu i čine Hrvatsku konkurentnijom. Videćete iz preporuka kako su neke od njih već realizovane kroz aktivnosti ove Vlade, poput poreske reforme ili uklanjanja jednog dela administrativnih prepreka. To su mere koje će imati direktnog uticaja na zapošljavanje, na razvoj malog i srednjeg poduzetništva kao i na privlačenje kvalitetnih grinfild investicija“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, Hrvatska ima sve preduslove da bude bogata i uspešna država.

Na području poreske politike, Savet predlaže niže oporezivanje rada, redefinisanje kruga proizvoda i usluga koje se oporezuju po povlašćenim stopama PDV-a radi podsticanja poljoprivredne i industrijske proizvodnje i turizma.

Među smernicama je i produžavanje roka za relativnu poresku zastarelost s tri na pet godina, a za apsolutno sa šest na 10 godina i reforma sistema lokalnih poreza kao i uvođenje „poreza na greh“, odnosno akciza na proizvode koji sadrže visok procenat šećera, zasićenih masnoća i holesterola.

Izvor: Index.hr