LAMBADA KOLAČ

Voćni žele desert samo prema nazivu podseća na letnje noći i ples u ritmu sambe. Lambada kolač može se jesti u bilo koje godišnje doba, jer ovakva poslastica u svakom smislu nema ograničenja. Ko bi joj takvoj odoleo?!

lambada kolač

Sastojci:

250 grama keksa
200 grama žele bombona

ZA PATIŠPANJ
150 grama šećera
150 grama brašna
pola kesice praška za pecivo
6 kašika vode
6 jaja

ZA ŽELE
1 litar gaziranog soka od pomorandže
3 kesice praška za puding od vanile
5 kašika šećera

ZA BELI FIL
125 grama margarina
500 mililitara mleka
5 kašika brašna
5 kašika šećera

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što polupamo 6 jaja i stavimo u sud za mućenje. Dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Potom sipamo vodu. Prašak za pecivo dodamo u sud sa brašnom, a potom brašno dodamo u sud za mućenje. Mešamo kašikom dok se sastojci ne sjedine. Tepsiju za pečenje premažemo margarinom i prespemo smesu za patišpanj. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo žele tako što u sud sa strane stavimo 200 mililitara soka, a u šerpu na šporetu sipamo 500 mililitara soka. Dodamo 5 kašika šećera i mešamo žicom za mućenje. U preostali sok u sudu dodamo prašak za puding. Promešamo žicom za mučenje i dodamo u uzavreli sok u šerpu. Mešamo za vreme kuvanja. Sklonimo sa šporeta kad žele dobije potrebnu gustinu i ostavimo da se ohladi.

Pripremamo beli fil tako što u šerpu na šporetu sipamo veći deo mleka, dodamo šećer i mešamo žicom za mutenje. U preostalo mleko dodamo brašno i izmutimo žicom. Uz neprekidno mešanje u uzavrelo mleko dodajemo razmekšalo brašno. Sklonimo sa šporeta kad krem dobije potrebnu gustinu i ostavimo da se ohladi.

Izvadimo ispečeni patišpanj iz rerne. Na njega nanesemo žele i rasporedimo po celoj površini. Žele bombone sitno iseckamo i nanesemo na žele. Svaki keks potopimo u preostali sok i prekrijemo žele.

U ohlađeni krem dodamo margarin i mutimo sastojke mikserom, a potom beli fil nanesemo na keks. Sečemo tortu na parčiće, koje po želji možemo da ukrasimo polukrugovima pomorandže.

Prijatno!