TRADICIONALNA PROGNOZA VREMENA

Najpoznatiji američki mrmot Fil izašao je u zoru iz svoje jazbine u Pensilvaniji, ugledao svoju senku i tako, po verovanju, „prognozirao“ još šest nedelja zime za stanovnike Severne Amerike. Ovo je tradicionalni događaj, koji se odigrava u isto vreme svake godine.

 

Svakog 2. februara, od 1887. godine, u mestu Goblers Nob u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji okupe se ljudi iščekujući da Fil „prognozira“ da li će biti još zime ili stiže proleće.

mrmot fil

Legenda i običaj kaže, ako je današnji dan sunčan, te Fil vidi svoju senku kada izađe, stanovnike Severne Amerike očekuje još šest nedelja oštre zime. U suprotnom, proleće stiže ranije.

Prema podacima koji ipak nisu sačuvani za svih 130 godina, mrmot je 103 puta „predvideo“ da će zima potrajati, a 18 puta, uključujući prošle godine, da će se brzo završiti.

„Ako je verovati Filu, koji ipak može da pogreši, ove godine će zima potrajati“, smatraju meštani.

Na brežuljku u Goblers Nobu, 105 kilometara severoistočno od Pitsburga, svake godine okupi se nekoliko hiljada znatiželjnika koji čekaju da Fil „predskaže“ vreme. Lokalne vlasti su za sve koji su uprkos hladnom vremenu došli da vide Fila, organizovale muzičku zabavu i vatromet inspirisan Zvezdanim stazama.

Običaj su u SAD doneli Nemci, kojima je prognozu proricao jazavac. Potomci Holanđana u Pensilvaniji su jazavce zamenili mrmotima, koji su bili brojni u tom delu SAD.

Ova tradicija predviđanja kraja zime postoji širom sveta, a u Srbiji se 15. februara očekuje da li će mečka izaći iz zimskog brloga.

Dan mrmota postao je planetarno popularan kad je snimljen istoimeni film s Bilom Marijem u ulozi čoveka koji dok kao reporter izveštava o Filu neprekidno proživljava isti dan.

Izvor: Beta