UMIRIVANJE NADRAŽENOG ŽDRELA

Razlozi za bol u grlu posle povraćanja mogu objasniti šta se dešava u stomaku posle jela. Međutim, bez obzira na to, ovaj bol često je neprijatan, a zna i da potraje posle izbacivanja sadržaja iz stomaka. Šta učiniti kako bi ovaj bol prestao?

 

Povraćanje je obično znak da smo pojeli nešto pogrešno, pa naše telo pokušava da uradi sve što može kako bi se oslobodilo takvog sadržaja. Ovaj simptom se uvek javlja kako bi organizam postigao balans koji mu je prethodio.

bol u grlu posle povraćanja

Povraćanje je samo po sebi neprijatno iskustvo i dovoljno bolno. Ono što je još gore, to je da u velikom broju slučajeva, bol u grlu posle povraćanja ostaje dugo vremena posle pražnjenja želuca. Ovaj bol čak može da otežava gutanje ili govor.

Šta uzrokuje bol u grlu posle povraćanja?

Dok jedemo, želudačni sokovi razlažu hranu i to omogućava našem telu da apsorbuje sve hranljive sastojke iz hrane.

Kad povraćamo, želudačni sokovi se vraćaju kroz hranu, oni su veoma kiseli, a to dovodi do upale grla, kao i njegovog peckanja i izvesnih tegoba.

Prirodom protiv iritacije grla

Postoje određena prirodna sredstva kojima je moguće neutralisati iritaciju u grlu koja se javlja nakon povraćanja.

Navešćemo više njih, u zavisnosti od toga da li vam više odgovara ispiranje usta i grla, ispijanje napitaka ili stavljanje obloga na vrat.

– Ispirati usta i grlo sodom bikarbonom je jedno od rešenja nakon povraćanja. Soda bikarbona pomaže da se kiselina neutrališe.

– Piti hladnije napitke, jer oni smiruju grlo i sprečavaju isušivanje. Svežiji hladniji napici takođe mogu da pomognu kod iritacije.

Jabukovo sirće može koristiti u ove svrhe, tako što se grlo ispira rastvorom napravljenim od dve kašičice ovog sirćeta u jednoj šolji tople vode. U ovo se može dodati i med, a sve to preporučljivo je uraditi nekoliko puta dnevno.

Kuhinjska so u toploj vodi takođe ima mogućnost da spreči neprijatnost u grlu posle povraćanja. Dovoljno je pomešati jednu kašičicu soli u jednoj šolji tople vode i ovaj rastvor progrgoljati nekoliko puta dnevno.

– Iako se čini da bi kiselost soka od limuna mogla da pogorša stanje, to ovde ipak nije slučaj. Potrebno je iscediti svež limun u šolju tople vode, zatim dodati kašičicu soli i time se dobija tečnost za ispiranje usta i rešavanje bola u grlu.

– Još jedna dobra tečnost za ispiranje grla može da se napravi od isceđenog grejpfruta. Na identičan način kao u prethodnom primeru, umesto soka od limuna moguće je upotrebiti grejpfrut.

BioGastritis kapi protiv gastritisa i gorušice

BioGastritis biljne kapi protiv gastritisa i gorušice deluju brzo i efikasno – klikni na sliku i naruči!

– Pojedini biljni čajevi su odlični za lečenje bola u grlu posle povraćanja. U njih spadaju čajevi od nane, đumbira, divlje trešnje, žalfije ili kamilice.

– Ako se stavi čitav štap cimeta u šolju ključale vode, dobija se čaj na bazi cimeta. Dovoljno je samo dva minuta da taj štapić stoji u vreloj vodi, a u njega je moguće dodati malo meda i bibera po ukusu. Kao dodatak, ovaj čaj ne samo da pomaže kod upale grla, već poboljšava varenje i povoljno utiče na loš zadah.

– Postoji mogućnost da nekim ljudima ne prija ispiranje usta. Ako postoji problem sa tim, moguće je razmotriti primenu tečnosti koja se napravi od kore manga, ulja belog luka, ulja žalfije ili ulja majčine dušice na grlo. Potrebno je razblažiti ova ulja u maslinovom ulju, a zatim naneti na grlo i pokriti tu regiju oblogom kako bi se smesa ulja ugrejala.

– Rešenje za bol u grlu posle izbacivanja povraćanjem može biti i u aromaterapiji. Pomešati maslinovo ulje sa jednim od sledećih ulja: belog luka, žalfije ili majčine dušice. Kuvanje ove mešavine u vodi i udisanje njenih isparenja širom otvorenih usta može pomoći da se bol u grlu brže ublaži.

– Jedno od rešenja može biti i korišćenje ovlaživača u spavaćoj sobi dok osoba spava. Ovo će doprineti da ima više vlage u vazduhu, što takođe može da ublaži upalu ždrela nakon povraćanja.

– Generalna preporuka je da se posle povraćanja pije puno tečnosti, pre svega topla supa. One su u stanju da ublaže trenutnu iritaciju grla i bol koji se javlja tom prilikom.