NAJVIŠE DVA DNEVNO

Nije preporučljivo preterivati u grickanju brazilskih oraha, jer je trovanje selenom vrlo ozbiljno zdravstveno stanje koje može biti opasno po život. Brazilski orah je prebogat ovim mikroelementom, pa treba biti veoma oprezan kada je reč o količini koja se unosi u organizam.

 

Brazilski orah je bogat izvor proteina neživotinjskog porekla i može se jesti sirov ili pečen. Međutim, ni u jednom od ova dva oblika nije ga poželjno jesti u velikoj količini, zbog visoke koncentracije selena koji u sebi sadrži. Možda zvuči neverovatno, ali samo jedan brazilski orah je dovoljan da se preporučena dnevna doza selena prekorači za skoro 200 odsto!

trovanje selenom

Selen je mikroelement koji je ljudskom organizmu potreban samo u tragovima, a ne u velikim količinama. Telu je važan da bi proizvodio selenoproteine, enzime koji igraju glavnu ulogu u regulaciji imunog sistema i tiroidne žlezde.

Ako jedete previše brazilskog oraha možete se desiti da dođe do trovanja selenom. Brazilski orah je bogat ovim mineralom, koji je inače neophodan našem organizmu. Najvažnije osobine selena su prevencija kardiovaskularnih bolesti i stimulisanje imuniteta.

U 30 grama brazilskog oraha nalazi se oko 550 miligrama selena. Da bi se bolje razumelo koliko je ova količina velika u jednom malom brazilskom orahu, dovoljno je reći da je preporučeni dnevni unos selena 55 miligrama (kod odraslih), dok je gornji podnošljivi nivo oko 400 miligrama, takođe za odrasle osobe.

Ovo znači da sa samo 30 grama brazilskog oraha dnevno, mi unesemo 10 puta veću dozu selena od preporučene. Zbog toga, njegov preterani unos kroz ishranu može biti poguban za organizam i da izazove toksikaciju.

Sve ovo dovoljno jasno govori da bi trebalo biti oprezan sa konzumiranjem brazilskog oraha. Trovanje selenom koje može biti posledica preteranog unosa ovog oraha, u prilici je da izazove sledeće simptome:

  • Respiratorni organi

Neki od problema sa disanjem, koji se javljaju kao simptomi trovanja selenom uključuju kašalj, bronhitis, bronhijalnu pneumoniju ili edem pluća.

  • Gastrointestinalni trakt

Simptomi koji se mogu javiti kod problema toksikacije selenom, a potiču od gastrointestinalnog trakta, jesu mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku i metalni ukus u ustima.

  • Kosa, nokti, zubi i promene na koži

Neki od najranijih znakova i simptoma trovanja selenom mogu se videti na kosi, noktima i zubima. Za ovo trovanje karakteristični su gubitak kose, lomljivi i deformisani nokti, promena boje zuba, kao i promena u boji kože.

  • Nervni sistem

Prekomerno konzuimiranje brazilskog oraha, što za posledicu ima toksikaciju selenom, može oštetiti nerve i moždano tkivo. Prepoznatljivi simptomi su razdražljivost, drhtavica, smanjena budnost, nizak krvni pritisak i gubitak svesti.

Lečenje trovanja selenom

Za sada ne postoji protivotrov koji bi efikasno neutralisao trovanje selenom, pa je imperativ da svako ko je preterao sa jedenjem brazilskog oraha, sam prepozna simptome i odmah potraži pomoć lekara. Uz adekvatnu terapiju, simptomi toksikacije će polako početi da jenjavaju kako organizam prirodno počinje da se oslobađa prekomernog selena.