BEZ SENZACIONALIZMA

Savremene novine i internet portali svakodnevno nas obasipaju (samo) lošim stvarima, tako da vesti iz crne hronike u njima zauzimaju dominantno mesto. Međutim, u domaćoj štampi 50-ih i 60-ih godina prošlog veka nije bilo tako. Crnoj hronici se nije davala posebna pažnja, a i onda kada jeste, vesti iz te rubrike su izgledale gotovo bezazleno u odnosu na sadašnje „monstruozne zločine“, „stravične nesreće“, „filmska hapšenja“…

 

Pedesetih i šezdesetih godina, prve stranice „Politike“ bile su rezervisane za najvažnije vesti, u koje hronika nije spadala. Rubrike kao što su sport, oglasi i kultura (naročito u kasnijem periodu) u „Politici“ su dobijale posebne stranice. Ovo se nije moglo reći i za crnu hroniku.

vesti iz crne hronike

Ono što se može zapaziti je da su vesti crne hronike tokom 50-ih godina prošlog veka, po pravilu objavljivane na stranici „Beogradska hronika“, premda na njoj nisu zauzimale dominantno mesto.

Vesti o zločinima, nesrećama i kriminalu, kao po pravilu bile su kratke (1-3 pasusa). Većina vesti u okviru rubrike „Beogradska hronika“ bila je pozitivna (ili bar neutralna) i ticala se beogradskih aktuelnosti. Ponekad je, naročito kako su godine odmicale, dno rubrike „Beogradska hronika“ bilo rezervisano za vesti iz oblasti crne hronike.

U takvim slučajevima, najvažnija, centralna vest iz oblasti crne hronike bila je malo duža, dok su pokraj nje išle kratke vesti. Evo nekoliko primera tih kratkih vesti crne hronike iz Politike 50-ih godina. Oni nam odlično mogu pokazati kakve teme su tada bile deo ove rubrike kao i način na koji su one čitaocima saopštavane.

***

Za falsifikovanje potpisa na platnom spisku i za izvršenu provalnu krađu osuđen je Branko Pinter, službenik iz Belog Potoka, na tri godine šest meseci strogog zatvora.

***

Uhvaćen drski kradljivac automobila. Lopov Živojin Vasiljević, geolog iz Aranđelovca ovog puta kao i svi njegovi prethodnici nije uspeo da izbegne organima kriminalističke službe.

***

Uhapšena tri „ortaka“. Pravili lažne spiskove za isplatu radnika na bolovanju.

***

Za izvršenu tešku krađu u jednom stanu osuđen je na dve godine strogog zatvora Desimir Radivojević.

***

Šofer Cvetko Minić kažnjen je sa godinu dana zatvora zato što je u Ulici Čučuk Stane pregazio pijanog Ratibora Glišovića.

***

Krivično veće petorice sa predsednikom Dimitrijem Miloradovićem osudilo je Aleksandra Petrovića, službenika, za neprijateljsku propagandu na 3 godine i 6 meseci strogog zatvora. Petrović je pisao vodećim ličnostima u zapadnim zemljama i objašnjavao političko stanje u Jugoslaviji, klevetajući današnji poredak.

***

Oko 50 miliona dinara nije uplaćeno u korist kućnih saveta. I pored opomena, opštine ne polažu novac i ne pozivaju na to odgovorne službenike.

***

Falsifikovali matursko svedočanstvo i postali studenti. Ukradenim pečatom gimnazije u Čačku nastavili da izdaju lažna svedočanstva, ali su uhvaćeni.

***

Završeno suđenje ubici u kafani „Zagreb“. Uroš Rolović osuđen na 18 godina strogog zatvora.

*

Izvor: “Kriminalistički roman u socijalističkoj Jugoslaviji” Vladimir Uzelac