PRAVA SRPSKA GIBANICA

Postoji jednostavno pravilo kako izgleda recept za tzv. četničku gibanicu, jer prava srpska gibanica mora da bude bogata, debela i masna, odnosno kalorična. Ne sme da se štedi kada se pravi ovakva gibanica! Takođe, mora da se ispuni osnovno pravilo – koliko kora toliko i sira.

 

Četnička gibanica je naziv za tradicionalnu srpsku gibanicu sa kojom se nije štedelo u pripremi. Naziv četnička gibanica je spontano nastao posle rata i dobio je posprdnu konotaciju od strane komunista, jer je zbog masnoće kojom je gibanica obilovala, povezivana je sa slivanjem masti niz četničke brade i nečim prljavim. Pogotovo što je komunistima sve što je bilo bogato izgledalo neukusno i protivdržavno. Tako je i tradicionalna srpska gibanica ni kriva ni dužna postala četnička gibanica i antikomunističko jelo. I to se dešava, da neko jelo bude neprijatelj naroda. 

srpska gibanica

Ako zaboravimo na prefiks „četnički“, reč je o klasičnoj srpskoj gibanici sa izdašnim sastojcima koja mora da bude deblja od 10 centimetra. Ovo je kalorično, ukusno i moćno jelo. (I naš prijatelj Dr Ivan Dj. nam je obećao da će nam je napraviti, onako kako je njegova majka pravila gibanicu, pošto ja stvarno volim te gromade testa, jaja i sira – prim.aut).

Nemojte štedeti na sastojcima. Kad je napravljena kako treba srpska gibanica mora da se oseća i na jaja, i na sir i na mleko. Gibanica je bogatiji rodjak bureka i pita. Čista gastro aristokratija.

Sastojci za gibanicu:

– kilogram kora za gibanicu

– pet kašika kajmaka

– kilogram belog mladog sira

– pet jaja

–  tri do četiri kašike masti

– dve šolje mleka

– masna pavlaka po želji

Način pripreme gibanice:

U jednu posudu razbiti pet jaja, dodati pet kašika kajmaka, isitnjene kriške sira, tri kašike masti i dve šolje mleka i pavlaku po želji. Sve to dobro izmešati i po potrebi posoliti. Staviti više soli ako sir i kajmak nisu mnogo slani. Probati ukus nadeva da se vidi koliko je slan.

Kore za gibanicu staviti u veliku i duboku tepsiju i filovati prethodno pripremljenom smešom, red kora pa red fila, sve dok ne potrošiš sve kore i fil. Prava srpska gibanica mora da bude debela, tako da morate da nadjete duboku tepsiju. Zadnju koru premazati žumancetom, izbušiti je viljuškom i odneti u šporet na pečenje. Peče se na 250 stepeni.

Posle sat vremena pečenja, srpska (četnička) gibanica je spremna za posluživanje.

Srpska gibanica, odnosno kome se dopada naziv može je nazvati i četnička gibanica, tradicionalno se jede uz domaće kiselo mleko, najbolje ovčije kiselo mleko. Tad je doživljaj potpun, imali vi bradu dok je jedete ili ne :-)

Prijatno!