KRATERI U ZEMLJI

Ogromne rupe bez dna kao beskrajne provalije koje zjape na površini deluju strašno i na fotografijama, a uživo one izgledaju skoro nestvarno. Samo jedan pogrešan korak dovoljan je da se ode na put bez povratka. Ovo je lista od deset takvih čuda!

 

Iako smo izgradili nebodere čije vrhove ni ne vidimo odozdo, a priroda je takva da nam je podarila i visoko drveće, kao i široke beskrajne doline, sigurno se nećemo osećati tako sićušno kao što su to ogromni krateri na Zemlji.

rupe bez dna

Bilo da je reč o rupama koje je napravila ljudska ruka ili o onim provalijama čiji je dizajner sama priroda, ovo je deset nadubljih jama na Zemlji.

1. Vrata pakla Darvaza

Ako ste se ikada zapitali kako bi mogla da izgledaju vrata pakla, ako vam se pruži prilika, zaputite se u Uzbekistan. Onde se u blizini gradića Darvaza nalazi prirodni fenomen koji je, zbog njegovog izgleda, lokalno stanovništvo nazvalo upravo vratima pakla. Podzemnu pećinu su pre četrdesetak godina slučajno otkrili geolozi koji su tragali za zemnim gasom. Toliko je velika da je tokom bušenja u nju propao celi geološki kamp i oprema. No budući da je bila ispunjena plinom, niko se nije usudio da se spusti u nju. Da bi sprečili isticanje plina geolozi su je, umesto toga, zapalili. Od tada pa do danas pećina i dalje gori. Niko ne zna koliko je tona plina dosad izgorelo, niti hoće li pećina ikada prestati da gori. Prečnik rupe je otprilike 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

2. Rudnik Bingam kanjon

Ova najveća rupa na Zemlji koju su napravili ljudi, a reč je o rudniku širokom četiri kilometra, dubokom 1,2. Iskopavanja su počela 1863, a od tada je iz njega izvučeno oko 17 miliona tona bakra i 715 tona zlata, te 5900 tona srebra od 2004. Nalazi se u američkoj Juti, te se u njemu radi i danas.

3. Sveta rupa

Odvod Monticelo ili kako ga još nazivaju „sveta rupa“ u Kaliforniji koristi se kad je brana punog kapaciteta te voda mora da se isisa iz rezervata. Zahvaljujući veličini, u nju stane oko 14.400 kubika vode svake sekunde. Rad na njoj je dovršen nakon punih pet godina, 1957. Široka je oko 20 metara i duboka oko 214 metara, voda se u nju preliva samo u slučajevima velike količine vode, kao što je bilo u maju 2006.

4. Velika rupa

Rudnik dijamanata Kimberli, poznat i samo kao „Velika rupa“, u Južnoj Africi je jedan od najvećih rukom iskopanih rupa na svetu. Između 1866. i 1914. više od 50 rudara s lopatama su iskopali ogromnu rupu. Tokom tog iskapanja, prikupili su oko 2722 kilograma dijamanata. Rupa je široka oko 462 metara te u dubinu zaranja do neverovatnih 1098 metara. Tokom godina, rupa se napunila vodom te je tek 175 metara ostalo vidljivo.

5. Plava rupa

Iako se na Bahamima nalazi nekoliko plavih rupa, Dinova plava rupa je zasigurno najveća. Plave rupe su vertikalne potopljene pećine, koje se mogu nalaziti u moru ili na kopnu, a negostoljubive su za život većine morskih stvorenja, ali su pogodna staništa brojnih bakterija. Tamnoplavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost vode i beli karbonatni pesak na dnu. Dinova plava rupa na Bahamima duboka je 202 metra, a pretpostavlja se da je, poput svih plavih rupa, nastala tokom ledenih doba kad je nivo mora bio od 100 do 200 metara niži nego današnji. Legenda kaže da je rupu napravio đavo, koji i danas izaziva ljude i životinje da uđu unutra, premda se tamo svake godine održavaju takmičenja u ronjenju na dah.

6. Rudnik dijamanata u Sibiru

Mirni rudnik dijamanata definitivno je najveći rudnik tog dragog kamenja, a bio je i prvi na svetu. Dubok je 525 metara, s prečnikom spoljašnjeg kruga od 1.200 metara. Zabranjeno je čak i preletanje iznad rupe, jer je bilo slučajeva kad je ova zver „usisala“ helikoptere. Danas je napušten.

7. Zmajeva rupa

Rupa zmajeva je 300 metara duboka podvodna rupa u Južnom kineskom moru. Lokalci ovu rupu nazivaju i „oko“, a nalazi se na području koje trenutno predstavlja jedno od najopasnijih mesta na Zemlji, a oko kojeg se već godinama spore Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i Kina. Njihova plava rupa bi s prvog mesta skinula dosadašnjeg rekordera, Dinovu plavu rupu, koja se nalazi u Bahamima i duboka je 202 metra.

“Dubinu rupe utvrdili smo serijom kalibracija i bez obzira na to kojom se metodom služili, sve su pokazale kako je rupa duboka 300 metara”, objasnio je profesor Jang Cuošeng iz Kine.

8. Rudnik Dijavik

Ovaj kanadski rudnik je toliko veliki da ima vlastiti aerodrom s pistom koja može primiti boing 737. Posebno lepo izgleda kad voda oko njega smrzne. U njemu se svake godine iskopa oko 1600 kilograma dijamanata, a pretpostavlja se kako će raditi do 2023.

9. Berkli rupa

Službeno jedan od najvećih otvorenih rudnika bakra Berkli nalazi se u SAD. Dug je oko 1,6 kilometara te je skoro dopola ispunjen jako kiselom vodom (pH 2,5). Posledično je ceo rudnik pun teških metala i raznih hemikalija, poput bakra, arsena, kadmijuma, cinka. Zatvoren je 1982.

10. Superduboka bušotina Kola

U kasnim pedesetim i ranim šezdesetim Amerikanci i Sovjeti su počeli da planiraju odvojene napore za bušenje što dublje rupe u Zemljinoj kori. Sovjeti su imali veći uspeh i 1970-2008. godine njihova bušotina na poluotrvu Kola je držala svetski rekord kao najdublja rupa na svetu. Superduboka bušotina Kola se sastoji od nekoliko rupa.

Izvor: Express.hr