NIJE LAKO POSTATI BRADONJA

Muškarci obično žele da ostvare svoje ciljeve preko noći, ali se brži rast brade uvek nekako odvija van njihove kontrole. Mnogi pate zbog toga što im muževni odraz na licu raste sporo ili nekvalitetno, pa svim takvim muškarcima donosimo nekoliko trikova za gušću i bržu bradu.

 

Gusta i čvrsta brada kod muškaraca oduvek je bila simbol moći u mnogim kulturama širom sveta. Na žalost, uzgajati kvalitetnu bradu nemoguće je tek tako, posebno zato što rast brade u velikoj meri zavisi od genetike i nivoa testosterona. Ipak, moguće je preduzeti neke korake kako bi brada porasla brže.

brži rast brade

Bez obzira šta je već neko pokušao po ovom pitanju, uvek je potrebno pokazati malo više strpljenja i upornosti kod bržeg rasta jače i gušće brade. Ovo su neki od koraka koje je preporučljivo primeniti.

Posebno vodite računa o korenu dlake

Jedna od najvažnijih stvari koje pospešuju rast brade je posebna pažnja o folikulima na licu. Koristite ulje za kožu i masirajte kosmati deo lica. Počnite tako što trljate malim kružnim pokretima, a zatim masirajte lice oko 15 minuta i dva puta dnevno.

Odmorite se dovoljno!

Spavanje je veoma važno, jer se u to vreme telo odmara, ali i tada rastu dlake na bradi. Preporuka za brži rast brade bila bi jednostavna, a to je dosta odmora, odnosno najmanje osam sati kvalitetnog sna.

Upravljajte stresom

Treba da preduzmete sve moguće korake kako biste kontrolisali stres, jer što ste više pod uticajem stresnih situacija i događaja, dešavaće vam se sve sporiji rast dlaka na licu. Možete pokušati razne tehnike kao što su meditacija, joga ili neke druge vežbe, kako biste održali nivo stresa podnošljivim.

Održavajte svoje lice čistim i vlažnim

Prljavština, masnoća i drugi sastojci mogu da ometaju rast kosmatog dela lica. Zbog toga je važno da vaše lice bude čisto i da ga održavate vlažnim. Bilo koja hidrantna krema koju možete naneti jednom dnevno može biti sasvim dovoljna. Iako ova rutina nije baš svojstvena muškarcima, ideja je da se cela koža lica održava zdravom kako bi pospešivala rast brade na njemu.

Ostavite svoju bradu na miru!

Svaki muškarac koji nosi bradu zna da nije lako odupreti se iskušenju da se s vremena na vreme gladi brada. Umesto toga, preporuka je da se jednostavno brada ostavi da miruje i raste prvih nekoliko dana (nedelja). Svoju bradu trebalo bi da oblikujete kada preraste dužinu koju želite, ali ako vam brada raste veoma sporo, to znači da najmanje 4-6 nedelja ne bi trebalo da je uopšte gladite niti čačkate. Ako osećate svrab u predelu brade zbog oštrine dlake, probajte neku kremu na bazi hidrokortizona koja će pomoći u oslobođenju svraba.

Uzimajte vitamine B kompleksa

Kada pokušavate da gajite bradu, važno je razumeti kako ona raste brže prirodno tako što ćete se hraniti pravim hranljivim materijama. U ishranu bi trebalo da uključite što više B vitamina. Vitamin B3, B5, B7, i B9 su u ovom smislu veoma važni. Orasi i žumance doprineće poboljšanju nivoa vitamina B7 u vašem telu, a piletina, riba, junetina, avokado, mleko i integralne žitarice sadrže vitamine B3 i B5, koji poboljšavaju cirkulaciju krvi. Lisnato zeleno povrće, žitarice i orasi su važni zbog prisustva vitamina B9 koji pomaže rastu debljih dlaka na licu.

Održavajte ravnotežu vitamina

Važno je da obezbedite svoje telo svim pravim vitaminima, ali je jednako važno i da se održava ravnoteža vitamina kako bi se dobili što bolji rezultati. Vitamin E poboljšava cirkulaciju, ali je beskoristan bez dovoljno vitamina A koji pomaže da folikuli dlake budu zdravi. Slično tome, vitamin C jača imuni sistem i pomaže sveukupnom zdravlju.

Probajte eukaliptus!

Možda ste čuli da je eukaliptus koristan za rast kose. To je tačno, jer ova biljka sadrži sastojke pogodne za kosmate delove kože glave i lica. Zbog toga je važno da se za lice koriste sredstva za čišćenje i hidrataciju koja sadrže eukaliptus. Nije preporučljivo nanositi ulje eukaliptusa direktno na kožu, nego samo preparate na bazi tog ulja.

Primenite ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje promoviše rast kose, a takođe služi i kao odličan kondicioner za bradu koja raste. Takođe, ulje ricinusa pomaže da se rast brade kreće u pravom smeru. Nanesite ovo ulje na bradu pre nego što odete na spavanje i isperite ga sledećeg jutra. Nastavite sa istom ovom dnevnom rutinom dok ne primetite rast, a onda ovo radite jednom nedeljno.

Povećajte unos proteina i masti

I sama vaša kosa sastoji se od proteina, tako da je važno da se proteini uključe što više u ishranu. Jedite više ribe i piletine, jer su najbogatiji izvor proteina. Isto tako, zdrava kosa zahteva unos masti i ulja, ali treba biti pažljiv i unositi pravu kombinaciju ulja i masti. Povećanje unosa masti i proteina pomaže bržem rastu brade posredno, jer doprinosi povećanju nivoa testosterona.

Ostavite pušenje!

Ako želite da naučite kako da vam brada što brže poraste i to potpuno prirodno, trebalo bi da se odreknete pušenja. Kada ste pušač, udišete nikotin koji otežava telu da apsorbuje hranljive materije, pa samim tim i one neophodne za rast dlake. Osim toga, nikotin je odgovoran i za sužavanje krvnih sudova, što dovodi do slabe cirkulacije krvi, a koja opet čini to da brada raste sporije.