GREBEN SPASA 

Američki ratni film Hacksaw Ridge (u prevodu Greben spasa) iz 2016 godine režirao je Mel Gibson i priča istinitu priču o junaku jedne bitke na Okinavi iz II Svetskog rata

 

Ne volim nešto posebno ratne filmove, posebno sa temama iz I i II Svetskog rata. A posebno ne volim filmove o bitkama iz II svetskog rata izmedju amerikanaca i japanaca, jer su takvi ratni filmovi uvek prepuni morbidnih scena sa ratišta i raskomadanih tela.

Hacksaw Ridge film Greben spasa - režija Mel Gibson

Ne volim ni glumca i režisera Mel Gibsona i njegove filmove, jer su isti puni eksplicitnog nasilja i otvorene želje da se gledalac šokira bezumnim zlom. Nešto slično mislim i za režisera Terentina čije filmove u širokom luku izbegavam jer su promocija čistog zla. A nešto slično Tarantinu i njegovoj želji da zlo bude u filmu masovno i duhovito, ima delom i Mel Gibson u svojim filmovima koje režira.

To demonsko koje Mel Gibson ima u sebi me odbija. To isijavanje zla i nasilja ne može da se opravda njegovim talentom koji neosporno ima. Ne može da se opravda ni njegovim religioznim zalaganjem kao hrišćanina, pošto se Mel Gibson izjašnjava kao konzervativni hrišćannin, jer to što on isijava i prikazuje na platnu ne liči na suštinsko hrišćanstvo i dobrotu koju vera nosi kao učenje.

No, tema ovde nije religija a ni zlo samo po sebi koje se opredmećuje kroz filmove, jer o tome ima šta da se piše, već sam ovaj ratni film koji sam ipak pogledao zbog same priče iz filma koja je istinita. Jer, pročitao sam par uvodnih obaveštenja o samoj temi filma i čemu je film Hacksaw Ridge posvećen. To me je zainteresovalo da ga ipak pogledam, uz silne sumnje i rezerve šta ću videti iako je na filmskim forumima film odlično ocenjen i čak je nominovan za Oskara.

A priča filma Greben spasa je neverovatna. I dostojna gledanja. Neću vam reći ni reč o čemu se u filmu radi, a nemojte ni da se interesujete, samo pogledajte Hacksaw Ridge i sami procenite koliko je Greben Spasa odličan film.

I na moje iznenadjenje, kao režiser Mel Gibson se nije mnogo razmahao sa komadanjima tela, kao što to ume, iako toga ima u filmu, ali te ratne scene pogibija ne čine suštinu priče i nema ih preterano mnogo u filmu (kao u filmovima kod krvavog Terentina).

Uz to, film je odlično režiran i nije fokusiran samo na bojište, već prati i interesantnu priču pre odlaska u rat i same bitke na Okinavi koja nosi film. Tako da možemo slobodno reći da je Hacksaw Ridge vrlo gledljiv film koji ima epski karakter. Iako je ta epska crta vezana za Ameriku i američku vojsku, ona prevazilazi sve te okvire i daje nam uvid u krajnju ljudskost i snagu duha i karaktera glavnog junaka.

Vredi ga pogledati. I pored mojih uvodnih predrasuda, film je odličan! I biće cenjen i gledan sve više kako vreme bude prolazilo.

Bože, daj da pogledam još jedan ovaka film! Bravo Mel Gibson, bravo za Greben spasa!

Zlatko Šćepanović