SLANI ROLAT SA SPANAĆEM I KAJMAKOM

Ukusni slani rolat sa spanaćem je odlična zakuska koja može da na pravi način ispolji kreativnost onog koji ga spremi. Predjelo sa dosta povrća mora da bude sjajno, ali kada se njemu dodaju pavlaka, kačkavalj i kajmak, onda se njegova kalorijska vrednost diže do neslućenih visina! Zanemarićemo to ovom prilikom…

slani rolat sa spanaćem

Sastojci:

Za loptice:
200 grama šunke
200 grama kajmaka
2 kašike susama
peršun

Za koru:
5 jaja
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
1 kilogram spanaća
4 zelene paprike
150 grama kačkavalja
3 kašike pavlake
150 grama majoneza (za premazivanje)
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Belanca posolimo i mutimo mikserom. Dodamo malo kajmaka i prašak za pecivo pomešan sa brašnom. Testo prespemo u papirom obloženu tepsiju. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni. Ispečenu koru prevrnemo na navlaženu kuhinjsku krpu i odstranimo papir. Uvijemo koru u krpu i zajedno sa krpom uvijemo rolat.

Pripremamo fil tako što u šerpu sa uzavrelom vodom stavimo prethodno očišćen i opran spanać. Obaren, spanać procedimo i ostavimo da se ohladi. U dubok sud krupno izrendamo kačkavalj. Dodamo iseckane paprike, pavlaku, kašiku kajmaka i isceđeni spanać. Promešamo.

Pripremamo loptice tako što u dubok sud sitno iseckamo šunku. Dodamo preostalu pavlaku, kajmak, susam i sitno seckani peršun. Smesu ostavimo u frižideru da se stegne. Od smese navlaženim rukama formiramo loptice.

Odvojimo koru od kuhinjske krpe i nanesemo fil od spanaća. Na fil ređamo loptice od šunke. Nanesemo i preostali fil od spanaća, uvijemo rolat, premažemo majonezom i poprskamo parmezanom. Rolat poprskamo susamom i stavimo u frižider da se stegne. Sečemo rolat na parčiće i po želji ukrasimo kečapom.

Prijatno!