PRONALAZAK

Klešta za okrugle navratke odnosno univerzalni alat, koji je novosadski pronalazač Veljko Milković izumeo davne 1975. godine, tada niko nije hteo da otkupi, a danas se on uvozi i građani ga plaćaju i do 3.000 dinara. Ko je kriv, država, pronalazač ili plagijator koji ga je pokrao.

 

Izumitelj Veljko Milković je veoma emotivno vezan za ovaj svoj pronalazak, jer iako je od tada do danas prošlo 43 godine, on ne može da se pomiri sa tim da u tadašnjoj Jugoslaviji niko nije bio zainteresovan.

univerzalni alat

„Univerzalna klešta koja mogu da se koriste u proizvodnji i u domaćinstvu sam izumeo 1974. godine i to u raznim veličinama, a 1975. sam se prijavio na takmičenje koje je održano u Zagrebu. Predsednik žirija i ujedno predsednik pronalazača Jugoslavije je bio dr Milan Arko. Tada je moj izum proglašen za najbolji u Jugoslaviji i dobio sam nagradu “7 sekretata SKOJ-a”, gde je novčana nagrada bila 4.000 dinara, što bi se danas merilo sa otprilike 4.000 evra“, sa setom priča Milković i dodaje da je u to vreme ova nagrada bila najveće omladinsko priznanje.

Naravno, nakon toga svi su ga tapšali po ramenima uz obećanje da će patent otkupiti beogradska fabrika DES. Taman kada je Veljko pomislio da će sve biti kako treba i kada je pripremio dva prototipa klešta, tadašnji radnički savet je odlučio da će otkupiti ovu spravu ukoliko neko naruči 5.000 komada.

„Lično sam obijao vrata firmi, pitao, molio, zvao telefonom da kako bi uspeo da nađem ljude koji bi otkupili 5.000 komada. Međutim, nisam uspeo više od 300 da prodam i to zahvaljujući jednom trgovačkom putniku iz Novog Sada“, kaže Milković.

Taman kada je pomislio da gore ne može da se desi kada se pomirio sa tim da niko neće da otkupi, kreće u Sloveniju kako bi tamo uspostavio saradnju sa firmama.

„Na toj mojoj turneji kroz Sloveniju svratio je i do Trsta u Italiji gde su mi ukrali dva prototipa, ali verovatno je to bačeno u neki kontejner jer nisu znali za šta služi. Ipak dva manja prototipa ostala su mi kod jednog proizvođača, pa sam njih odneo u novosadski Jugoalat, ali ni oni nisu bili zaiteresovani“, naveo je Milković.

Nakon toga više i nije razmišljao da nekom ponudi patent, a onda je došlo da raspada države, a nekako paralelno s tim počeli su da se pojavljuju prvi računari kod nas, a zatim i internet.

„Pre 12 godina napravio sam sajt i sve svoje patente sam tamo predstavio. Verovatno je neko gledao, ukrao ideju, pa napravio svoj univerzalni alat koji danas uvozimo. Često razmišljam kako bi situacija bila drugačija, samo da su tada prepoznali vrednost mog izuma. Verovatno bi Srbija bila u prilici da izvozi klešta i da svojim građanima prodaje po znatno nižoj ceni. Ovako svi su na gubitku i država i proizvođači, a na kraju krajeva i ja“, navodi sagovornik uz opasku da je sada mnogo bolje zaštitio svoje pronalaske.

Autor: Ljiljana Milovanović