UNIKATNO I DOMAĆE

Privučeni obiljem plodova crnih ribizli u pirotskom kraju, Milan i Mila Stanković tragali su za načinom da to bogatstvo iskoriste. Vino od crne ribizle pravi se u porodičnoj vinariji po staroj, slučajno pronađenoj recepturi.

 

„Osim što osvaja na prvi ukus, ovo nesvakidašnje vino dobro je i kao lek za upalu pluća, bubrežne bolesti, razne viruse, ali i koncentraciju“, tvrde majstori vina od crnih ribizli iz Babušnice nadomak Pirota.

vino od crne ribizle

„Poznato je da ribizle sadrže zavidne količine vitamina, a one koje se koriste za proizvodnju ovog vina potpuno su organske, iz domaćeg zaseva“, kaže Aleksandar Zdravković, ispred porodične vinarije u vlasništvu porodice Stanković.

Privučeni lepotom i obiljem plodova crnih ribizli vlasnici Milan i Mila Stanković, su, kaže on, tragali za najboljim načinom da to bogatstvo i iskoriste.

„Sva ribizla je sa naših plantaža, a naša priča počinje sa jednim žbunom crne ribizle. Tada smo došli na ideju da napravimo vino, a već posle prvog gutljaja, spremljenog po starom, slučajno pronađenom receptu, bilo nam je jasno koji put treba da sledimo“, kaže Zdravković.

Vino je zadržalo ukus crne ribizle, što mu daje i slatkost i poseban “šmek”, a kako Zdravković objašnjava, dobra stvar je i to što ovo vino ništa ne gubi od svoje lekovitosti tokom prerade.

„Mogu ga piti čak i oni koji imaju visok krvni pritisak, trigliceride, ali i astmatičari. Iako ima 13,5 posto alkohola, jako je pitko. Bilo je zahteva da napravimo još dve varijante, sa jačim i slabijim procentom alkohola, ali je ovo neka sredina“, priča Zdravković.

Stankovići crnu ribizlu gaje na 50 hektara pa su angažovali i kooperante koji su počeli sa sadnjom ove biljke.

Prošle godine crna ribizla se otkupljivala za jedan evro po kilogramu ali je ove godine „pala“ na samo 50 dinara pa će, kako kaže Zdravković, velike količine ipak biti prerađene u vino.

Izvor: Juznevesti.com