VIŠE OD MASNIH ZALOGAJA

Slaninica – ko joj može odoleti… Međutim, određene zanimljivosti o slanini su veoma neobične, posebne i neverovatne, tako da nam ne padaju ni na pamet dok je konzumiramo uz slast.

 

Ukoliko mislite da znate sve o ovom suhomesnatom proizvodu, možda biste mogli da razmislite malo bolje. Donosimo vam sedam činjenica koje bi vas mogle iznenaditi kada je u pitanju slanina.

zanimljivosti o slanini

1. Leči mamurluk

Britanski istraživači sa univerziteta u Njukaslu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica mamurluka. Isti su, naime, otkrili da ona sadrži neke aminokiseline koje pomažu da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tokom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

2. „Zavodi“ mirisom

Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav niz zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod se sastojao od 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno poticalo od omiljene sušene svinjske poslastice.

3. Osvežava dah

Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvežavajućeg bilja – potražite onu s mirisom slanine. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava svež dah.

4. Najbolje se prži u rerni

Suprotno uopštenom mišljenju – najhrskavije parče slanine ispeći ćete u rerni. Umesto u tiganju, komad slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ga stavite u rernu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svakog parčeta, već će i čišćenje biti lakše.

5. Izaziva zavisnost

Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine – stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva telesnu potrebu koja se graniči sa zavisnošću.

6. Slavi se na nivou države

Neke nacije su toliko opsednute slaninom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota pre Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, smatra se neslužbenim danom slanine. Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.

7. Pomaže pamćenju

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za pamćenje. Studija sa univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti sastojak može doprineti boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Izvor: Punkufer.hr