IZA STIHOVA

Mnoge popularne pesme domaćih bendova ili solista u sebi kriju neko skriveno značenje, iako one samo na prvi pogled upućuju na nešto drugo. Neke od njih posvećene su marihuani, problematičnom ponašanju, političarima ili su čak otpevane u čast polnom organu.

 

Na ovoj listi od 25 izuzetno popularnih pesama sa ovih prostora otkrivamo o čemu one zapravo „govore“ ili šta je njihov dublji smisao od onog koji nam se nametnuo kao slušaocima.

skriveno značenje

Otkrijte o čemu su zapravo pesme „Neko te ima noćas“, „Igra rokenrol cela Jugoslavija“, „Pogledaj dom svoj, anđele“ ili „Jeti Šumadinac.“

1. Babe – Ko me ter’o (Pesmu je frontmen benda Žika Milenković napisao za svog drugara koji je umro od side nakon cestog seksa sa jednom prostitutkom iz Panceva u koju je bio zaljubljen)

2. Azra – Balkan (Pesma koju je Džoni Štulić napisao kao podršku svom polnom organu, da ne bi omanuo u ključnim situacijama, o čemu jasno govori stih „budi mi silan i dobro mi stoj“)

3. Idoli – Kenozoik (Pesma posvećena curama koje nisu aktivne prilikom seksa i drže se konzervativnog)

4. Tap 011 – Vuk (Pesma posvećena sukobu Mire Markovic (Crvenkape) i Vuka Draškovica)

5. Vlado Georgiev – Do svitanja (Pesma napisana u nadi za produženje „zajedničkog života“ Srbije i Crne Gore)

6. Van Gog – Neko te ima noćas (Iako važi za jednu od najkomercijalnijih ljubavnih pesama, zapravo je posvećena hašišu)

7. Riblja Čorba – Pogledaj dom svoj, anđele (Pesma nema religijski motiv. Anđeo je uzet kao sinonim za istoriju jer je Bora smatrao da su Srbi anđeoski, bezgrešan narod)

8. Piloti – Ne veruj u idole (Pesma kojom je Kiki Lesendrić želeo da isproziva članove sastava „Idoli“ zbog svađe koju je njegova porodica imala sa porodicom Srđana Šapera)

9. Električni orgazam – Igra rokenrol cela Jugoslavija (Posvećena je ljudima u SFRJ koji su zaklapali oči pred onim što je bila njihova očigledna budućnost)

10. Familija – Mala, mala (Namenjena je ljudima koji nisu svesni da njihovim životima upravljaju tajni centri moći)

11. Džoni Štulić i Dejan Cukić – Mokre ulice („Milica“ je u ovoj pesmi naziv za policijsko vozilo. Naime, Štulić je pesmu napisao nakon što je noć proveo u zatvoru zbog vožnje u alkoholisanom stanju)

12. Bijelo Dugme – Da sam pekar (Poziva na konzumiranje „belog praška“)

13. Duško Radović – Strašan lav (Ovaj lav je predstavljao druga Tita)

14. EKV – Srce (Posvećeno Milanovoj bivšoj devojci koja je umrla od posledica konzumiranja heroina)

15. Galija – Trube (Posvećeno devojci sa Golije koja je htela da se ubije tokom ilegalne borbe bikova)

16. Laki pingvini – Pokreni me (Pesma zapravo govori o pakovanjima alkohola u malim bocama – čokančićima ili „bombicama“)

17. Divlje Jagode – Marija (Pesma o marihuani)

18. Oliver Mandić – Kreni kroz vene (Pesma o heroinu)

19. Haustor – Ena (Posvećena Rundekovoj devojci koja je želela da ga sačuva od pakla droge, a kada nije uspela, pobegla je za Kanadu)

https://www.youtube.com/watch?v=FT6AL6MRGm4

20. Indexi – Bacila je sve niz rijeku (Pesma o Davorinovoj devojci iz srednjoškolskih dana koju je hteo da uzme za ženu, ali je ona abortirala)

21. Riblja Čorba – Hoću, majko, hoću (Pesma govori o članovima Demokratske stranke koji su oprali svoju prošlost učešća u ratovima sa početka devedesetih)

22. Aerodrom – Što si u kavu stavila (Pesma koju je Jurica Pađen napisao protiv dve svoje bivše devojke koje su bile Vlajne)

23. Plejboj – Superstar (Pesma posvećena muškom polnom organu)

24. Riblja Čorba – Princ (Pesma govori o odnosu Mire Marković i Slobodana Miloševića)

25. Tap 011 – Jeti Šumadinac (Pesma govori o Dobrivoju Budimirovicu Bid i, kao politicaru koji je olicenje srpskog naroda)