PIGMENTACIJA VRATNE REGIJE

Tamni pojas kože koji se javlja oko vrata, između ostalog, može biti rezultat proste hiperpigmentacije. Međutim, ova pojava na vratu može imati i nekoliko drugih uzroka, koji bi trebalo da skrenu pažnju na određene bolesti.

 

Ukoliko se ova pojava javlja usled gojaznosti ili sunčanja, onda i nema nekog posebnog razloga za posebnu brigu.

tamni pojas kože

Dok se neki od uzroka mogu smatrati bezazlenim, oni drugi mogu biti znaci upozorenja i postati razlog za brigu, zbog kojih se mora posetiti lekar kako bi se utvrdilo poreklo drugačije pigmentacije vratne regije.

1. Akantoza (Acanthosis Nigricans)

Ovakvo stanje kože izaziva tamniju nijansu u predelu vrata, koja je prošarana izbledelim boricama. Akantoza se, osim na vratu, može javiti i oko prepona. Ona se kao sporedni efekat može javiti kod dijabetičara, obolelih od Adisonove bolesti ili kod slučajeva kancera trbušnih organa. Među ostale simptome akantoze ubraja se zgusnuta koža u naborima, somotna tekstura zatamnjene kože, svrab i specifičan miris.

2. Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je endokrini poremeća i on može izazvati promene u boji kože, tačnije zatamnjenja kože koja se savija u telesnim naborima, kao što je to slučaj sa vratom. On predstavlja hormonski disbalans koji izaziva ciste na jajnicima, probleme sa šećerom u krvi, pojačane dlake na telu i nedostatak ovulacije. Žene koje imaju ovakav poremećaj pod rizikom su od zdravstvenih komplikacija koje se mogu desiti kasnije u životu. Ostali propratni simptomi sindroma policističnih jajnika su dobitak ili gubitak na težini, neregularni menstrualni ciklus, visok nivo muških hormona, bubuljice i hipertenzija.

3. Ekcem

Ekcem može izazvati promene u boji kože zbog osipa koji je karakterističan za ovo stanje kože. S tim u skladu i ekcem može dovesti do tamnog prstena oko vrata, ali i da potamni kožne nabore po celom telu. Osip koji prati ekcem može biti izazivati svrab, koji se svakog trenutka pogoršava. Ekcem je često izazvan alergijama na određene stvari, ali može biti i genetski predisponiran. Bebe, deca i odrasli su podložni ekcemu, ali se on, na sreću, može lečiti i u potpunosti ukloniti. Ostali simptomi ekcema su suva koža, pločaste i perutave kožne fleke, skorele ranice, otvorene rane ili inficirane regije.

bio calendula

BioCalendula nevenova krema za ekceme, psorijazu, ojede i negu kože – KLIKNI na sliku i NARUČI!

4. Bolesti jetre

Bolest jetre može da uzrokuje fleke na koži, naročito da neka područja potamne, npr. regije vrata, abdomena, grudnog koša i druge. Jetra filtrira toksine u krvi i pomaže da se stvore određene supstance koje su potrebne ljudskom telu. Oboljenja jetre kao što su ciroza, hepatitis ili masna jetra mogu biti uzrokovane većim unosom alkohola, upotrebom droge ili su rezultat genetike, a sve njih može da prati pojas tamnije kože oko vrata. Drugi simptomi oboljenja jetre su žutica, mučnina, dijareja, povraćanje, umor, anemija, bol s desne strane ili otečen stomak.

5. Gljivične infekcije

Gljivične infekcije izazvane su preteranim rastom gljivice koja je poznata kao Kandida. One se mogu pojaviti bilo gde na koži ili sluzokoži. Kandidi odgovara da raste u toplim, vlažnim i tamnih regijama kože, što znači da često obitava u kožnim naborima, pa tako i u predelu vrata. Osim ovih, u druge propratne manifestacije neke gljivične infekcije spadaju i svrab, crvenilo kože, javljanje tečnog iscedka u kožnom naboru i neprijatan miris plesni.

6. Sunčanje

Uzrok tamnjenja kožnog pojasa na vratu mogu biti i opekotine izazvane sunčanjem i to je česta pojava ukoliko je telo preterano izloženo sunčevim zracima. Ovaj prsten oko vrata može da ostane jednako tamne nijanse čak i onda kada ten ostatka tela vremenom izbledi. Ukoliko je ova pojava nastala isključivo sunčanjem, onda nema nikakvih razloga za brigu.

7. Gojaznost

Ukoliko osoba ima višak kilograma, njeni kožni nabori na vratu preklapaju jedan drugog, pa se međusobno dodiruju i trljaju. Trenje kože o kožu, osim direktnog kontakta, proizvodi i vlaženje koje dalje izazva iritaciju i na kraju rezultira tamnim pojasom vratnog predela. Ista ova pojava može da se primeti i na drugim područjima tela, kao što je mesto ispod grudi, između butina ili predeo stomačnih nabora.