LIČI NA INFARKT, ALI NIJE

Probadajući bol u grudima može da bude veoma zastrašujuć, naročito zbog toga što se odmah pretpostavlja da je u pitanju srčani udar. Ipak, ovaj bol može samo da se manifestuje u grudnom košu, a da potiče od nekih drugih tegoba.

 

O simptomima infartka dovoljno je već i govoreno, među kojima je bol u grudima jedan od pokazatelja ovog napada. Međutim, gotovo se ništa ne zna o nekim drugim zdravstvenim stanjima koje prati bol u grudima, a nemaju veze sa srčanim udarom.

bol u grudima

Može se navesti bar 7 medicinskih stanja u kojima se manifestuje bol u grudnoj kosti, jer su povezani sa srcem kao vitalnim telesnim organom, ali nemaju nikakve veze sa znacima eventualnog srčanog udara.

Kostohondritis (upala zida grudnog koša)

Kostohondritis je upala hrskavice koja se nalazi u grudnom košu, a koja pogađa specifična rebra, posebno četvrti, peti i šesti par rebara. Oni kojima se javlja ovakav bol osećaju ga na prednjem zidu grudi i on može da se prostire do stomaka ili leđa. Bol ovog porekla pogađa područja koja su bolna na dodir, uglavnom je s leve strane, oštar je i pritiska. Bol koji potiče od kostohondritisa često se javlja bez ikakvih vidljivih razloga, postaje gori posle napornog vežbanja, rezultat je infekcije gornjeg respiratornog trakta ili neke manje povrede. Ovo je relativno bezopasan mišićnoskeletni bol u grudima i obično se rešava bez ikakvog tretmana. Jednostavan način da se utvrdi da li je bol u grudima uzrokovan ovom upalom jeste proveriti da li se bol pogoršava kada se duboko udahne, kašlje, promeni položaj ili se podigne ruka iznad glave.

Upala pluća

Tečnost u plućima u stanju upale tog organa može izazvati bol u grudima i pritisak koji često izaziva pomisao da je došlo do srčanog udara. Pneumonija može da izazove brzo lupanje srca i bol u grudima pri disanju. Upala pluća i srčana bolest su ozbiljna medicinska stanja i zato je važno potražiti pomoć lekara da bi se utvrdilo šta je tačno izazvalo neobjašnjivi bol u grudima.

Gorušica

Iznenadni strahovit bol u grudima može biti pripisan i gorušici. Ona je vrlo čest simptom kojeg prati vraćanje sadržaja želuca i njegove kiseline iz stomaka u jednjak. Ova pojava se obično manifestuje kao žareći bol u predelu iza grudne kosti i kao po pravilu, posle nekog obroka. Naravno, ovaj bol je bezopasan i prolazan, a kao brzi i efikasni neutralizatori gorušice mogu biti jabuka ili soda bikarbona.

Gastritis ili čir na želucu

Bol u stomaku može da se širi kroz telo i on najčešće odlazi naviše prema grudima. Bol kod gastritisa ili čira na želucu može se u tom smislu manifestovati i kao bol u grudima, tako da bilo koji organ od usta do stomaka može da bude uzrok grudnog bola. I ovde je, naravno, savet da se poseti lekar koji bi uspostavio pravilnu dijagnozu i odredio pravi uzrok oštrog bola u predelu grudi.

BioGast kapi

BioGast, biljna tinktura za tretiranje gastritisa, gorušice i jake želudačne kiseline – KLIKNI na sliku i NARUČI!

Napad panike

Zbog simptoma sličnih infarktu, panika se vrlo često poistovećuje sa srčanim udarom. Zatezanje u grudima, lupanje srca, znojavi dlanovi, nesvestica – sve su ovo simptomi i jednog i drugog stanja. Ako već patite od napada panike, korisno bi bilo najbolje da porazgovarate sa svojim lekarom kako bi on mogao da proceni zdravlje vašeg srca. Ako se ustanovi da nemate nikakav problem sa radom srčanog mišića, onda kada sledeći put dođe do napada panike, ne morate da brinete o eventualnom infarktu, već se pozabavite paničnim napadom. Neki od tipičnih simptoma napada panike su lupanje srca i njegov ubrzan ritam, preznojavanje, drhtavica, kratak dah, osećaj gušenja, nelagodnost u grudima, mučnina, vrtoglavica, osećaj slabosti… Tokom jednog ovakvog napada, posle prepoznavanja ovih simptoma, preporuka je pozivanje hitne pomoći.

Herpes zoster

Ovo oboljenje može izazvati veoma bolnu senzaciju koja pogađa grudi, imitirajući srčani udar. Herpes zoster je reaktiviran oblik varičela, virusne infekcije koja je ostala neaktivna u telu. Ona može izazvati jak bol, koji je konstantno oštar i biva sve gori, probada kroz grudi, jenjava i ponovo se javlja, obično na jednoj strani tela. Ovaj bol može da kruži oko jedne strane grudnog koša i obično je praćen značajnim osipom, dok u nekim slučajevima može biti neznatan i slab da se i ne primećuje. Trebalo bi da posumnjate da je u pitanju ova infekcija ukoliko bol prati liniju rebara i na tom mestu ispoljavaju se određene promene na koži. Akutni bol, peckanje, utrnulost i svrab na određenom delu kože i jednoj strani tela su pokazatelji herpes zostera. Do najviše pet dana nakon početka bola u grudima kreće osip u vidu crvenih pečatnih znakova koji se razviju u plikove ispunjene tečnošću i svrbe.

Pankreatitis

Upala pankreasa je bolna, brzo se razvija i u nekim slučajevima može biti fatalna. Njeni tipični simptomi uključuju iznenadni početak bola u centru gornjeg abdomena, ispod grudne kosti, a retko se bol po prvi put oseća u donjem stomaku. Bol koji nastaje usled pankreatitisa može da se širi ka grudima i tako stvara iluziju da je povezan sa srčanim tegobama. Oni koji pate od upale pankreasa mogu da proživljavaju kašalj, trzaje i duboko disanje. Treba pomenuti da je stopa smrtnosti od pankreatitisa negde oko 10 odsto u svetskim razmerama, uprkos medicinskom napretku kod ove bolesti. Porazgovarajte sa svojim lekarom oko svih simptoma koji se javljaju uz bol u grudima, kako bi on utvrdio tačnu dijagnozu.