PERUTANJE, SVRAB, OSIP…

Trag odumrle kože koji možete primetiti na čarapama već je jedan od znakova da vam se koža sa stopala guli. Ljuštenje stopala možda ne bi trebalo da nekog zabrine, ali moguće je da spadate među one koji smatraju da bi ipak nešto trebalo uraditi po tom pitanju.

 

U zavisnosti od uzroka, ljuštenje stopala može biti vrlo lako regulisano na jednostavan način, ali i da predstavlja ozbiljan problem kojem je neophodna medicinska pomoć.

ljuštenje stopala

Kada se koža ljušti sa bilo koje regije tela, ta pojava je često praćena osipom ili svrabom i može da znači da osoba boluje od neke imunološke bolesti. Ako ovakvo stanje ne prestaje samo od sebe nakon kratkog perioda ili uz odgovarajući tretman, trebalo bi posetiti lekara.

Zašto se stopala ljušte? Navešćemo osam razloga zbog kojih može doći do ove pojave.

Opekotine od sunčanja

Regija na koju najčešće zaboravimo da nanesemo zaštitnu kremu tokom sunčanja jesu noge, a posebno deo oko stopala, iako je koža u tom području izuzetno osetljiva iako retko izložena sunčevim zracima. Dok se sunčamo na bazenu ili plaži, noge su izložene sunčevoj svetlosti, pa je preporuka da uvek kada stavimo kremu na lice, ruke, noge i ostatak tela, nikada ne zaboravimo svoja stopala i prste na nogama, posebno područje između prstiju. U suprotnom, stopala će se oljuštiti ako izgore od sunčanja jednako kao i svako drugo mesto na telu.

Suvoća

I suvoća je učestali razlog zbog kog se nečija stopala gule. Postoji nekoliko mogućih uslova pod kojima se dešava ovakva reakcija. Ako boravite u suvom okruženju koje podrazumeva ekstremno visoke ili niske temperature, vaša koža može biti veoma ranjiva. U trenutku kada pred spavanje kremom ili losionom hidrirate svoje telo, nikada ne izbegavajte da posebnu pažnju posvetite svojim stopalima.

Mrtve ćelije kože

Poput ostatka tela, stopala takođe prirodno sadrže ćelije odumrle površine kože. Budući da su nam stopala veći deo dana umotana u čarape i obuvena u obuću, koža kojom su prekrivena se sasvim prirodno ljušte. Mrtvi sloj kože možete nežno ispolirati šmirglom, četkicom ili krpom za vreme tuširanja, kada koža omekša i taj sloj se mnogo lakše skida. Redovan pedikir učiniće da se ljuštenje stopala izazvano ovom pojavom sasvim neutrališe.

Ekcem

Ekcem je stanje kože koje može sasvim da je isuši, što dalje izaziva ljuštenje i svrab. Ono može da pogodi i noge, jednako kao i druga mesta na koži. Ekcem je prilično ozbiljno medicinsko stanje i ono zahteva pomoć lekara koji će prepisati određenu terapiju. Naravno, ne treba izbegavati ni prirodne kreme i meleme koji tretiraju ovaj problem lako i efikasno, možda i efikasnije nego što je lekarski tretman steroidnim kremama, koje se najčešće pripisuju kod ekcema.

bio calendula

BioCalendula, prirodna krema na bazi nevena za tretiranje ekcema i celokupnu negu kože – KLIKNI na sliku i NARUČI

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo često se javlja kod ljudi koji se aktivno bave sportom ili moraju da nose posebnu obuću tokom obavljanja neke delatnosti. Znoj u takvoj obući biva “zarobljen”, pa je reakcija nastajanje gljivične infekcije. Ova infekcija izaziva svrab, neprijatan miris nogu i ljuštenje kože. Nastanak ovakvog stanja moguće je sprečiti nošenjem obuće koja omogućava protok vazduha ili korišćenjem sredstava koja služe da apsorbuju vlagu.

Groznica

Verovali ili ne, ali i groznica može biti krivac zašto se koža na stopalima guli. Visoka temperatura kod febrilnog stanja može da izazove formiranje vodenih plikova u kožnim zadebljanjima na nogama. Ovi plikovi se na kraju isušuje, a koža počinje da otpada. Najverovatnije da u ovom slučaju neće biti potrebna nikakva medicinska pomoć, ali se treba uputiti lekaru kako bi se otkrio osnovni uzrok groznice.

Gumirana obuća

Neka zanimanja zahtevaju da zaposleni nose sasvim gumenu obuću ili sa gumiranim delovima na prstima. Ovo uzrokuje da se znoj i topao vazduh “zaglave” u nogama, što može dovesti do neprijatnog mirisa, svraba i ljuštenja kože. Nošenje ovakve obuće može dovesti do razvoja atletskog stopala ili neke druge gljivične infekcije.

Reaktivni artritis

Reiterov sindrom, koji se poslednjih godina sve češće naziva “reaktivni artritis”, je poremećaj koji izaziva upalu zglobova, usta, očiju, urinarnog trakta i kože. Ovo stanje je ozbiljno toliko da ponekad može izazvati male plikove na stopalima. Kada se ovi plikovi osuše tada se koža ljušti. Reaktivni artritis treba da se leči kako bi se sprečila njegova ponovna pojava.