BRESKVICE

Nekadašnja velika slavlja nisu mogla da se zamisle bez ovog slatkiša. Domaće breskvice svojim izgledom podsećaju na nezaboravno umeće naših baka, koje su svakog dana mesile ovakve i slične kolače. Zbog toga, ova skromna poslastica vredi mnogo više od novca koji je potreban za njenu pripremu.

breskvice

Sastojci:

ZA TESTO:
300 grama svinjske masti
400 grama šećera
200 mililitara mleka
3 jaja
1 prašak za pecivo
500 grama brašna

ZA FIL:
50 grama čokolade za kuvanje
100 grama mlevenih oraha
2 kašike marmelade od šijiva
50 mililitara mleka
50 mililitara ruma
crvena prehrambena boja

Način pripreme:

Priprememo testo tako što u sud sipamo mleko, svinjsku mast, šećer, brašno i prašak za pecivo. Dodamo jaja i promešamo da se sastojci sjedine. Nastavimo da testo mesimo rukom formirajući loptice. Ređamo ih u tepsiju obloženu papirom i pečemo 15 minuta na 170 stepeni.

Masni deo svakog ispečenog kolača izdubimo i stavimo u veći dubok sud. Mrvice od kolača prelijemo rumom. U sud dodamo marmeladu, mlevene orahe i mleko. Dodamo ohlađenu, prethodno rastopljenu čokoladu. Sjedinimo sastojke za fil i napunimo izdubljene delove kolača. Spojimo po dva filovana kolača i na taj način formiramo breskvice. Ponovimo ovaj postupak dok ne potrošimo fil i kolače, uvaljamo u crvenu prehrambenu boju, a potom u šećer. Ređamo na činiju za serviranje i poslužimo.

Prijatno!