ZA ZDRAV ŽELUDAC

Određeni digestivni enzimi potpomažu procesu varenja i ljudsko telo ih samo stvara, ali ima i onih koji se nalaze u hrani, pa se njihovim konzumiranjem, varenje odvija još efektnije.

 

Enzimi su supstance koje se nalaze u svim ljudskim živim ćelijama. Oni su označeni kao katalizatori, koji pomažu da se određeni životni procesi u telu lakše odvijaju, kao što je proces varenja ili metabolizma.

digestivni enzimi

Iako svi enzimi potrebni za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina mogu biti proizvedeni u našem telu, neke prirodne enzime možemo dobiti i putem hrane.

Ovo je naročito važno za one osobe koje pate od problema sa varenjem, tako da enzimi uneti ishranom mogu u velikoj meri uticati na regulisanje tog njihovog problema.

U skladu sa tim, možemo navesti 4 potpuno prirodna enzima koji služe varenju hrane, a dobijaju se upravo iz neke određene namirnice.

1. Bromelin (ananas)

Moguće je da ste već doživeli pomalo neprijatno peckanje u ustima posle konzumiranja značajne količine ananasa. Ovo se dešava zbog specifičnog enzima koji se nalazi u ovom voću, a to je bromelin (bromelain). To je proteolitički enzim koji pomaže da se proteini pravilno svare i on se obično nalazi u stablu ananasa. Ova posebna supstanca koristi se i za lečenje niza različitih zdravstvenih problema, uključujući i bol koji potiče od artritisa.

2. Papain (papaja)

Kao što to radi bromelain u ananasu, tako u papaji enzim papain pomaže u varenju proteina. Obično se koristi da “razbije” različite vrste mesa i veoma je značajan, jer meso sadrži snažna vlakna koja ga čine teškim za varenje. U ovom slučaju, uz papain je moguće razbiti proteinske lance koji održavaju ova vlakna snažnim, pa se meso onda mnogo lakše svari.

BioGast kapi

BioGast kapi, za bolje varenje – KLIKNI na sliku i NARUČI

3. Amilaza (mango)

Ako ste kupili tvrdi mango, ostavite ga da odstoji nekoliko dana i videćete da će se on razmekšati. U mangu se tih dana odvijaju izvesni enzimski procesi, u kojima ključnu ulogu ima poseban enzim amilaza. Taj enzim je jako važan i za naš digestivni sistem, potpuno je prirodan i njegova uloga u našem telu je da svojom snagom svari uneti skrob i pretvori ga u maltozu.

4. Više enzima (med)

Znatan broj različitih enzima nalazi se u medu. To su diastaza, invertaza i katalaza. Med je značajan jer sadrži enzime koji će pomoći pri varenju ugljenih hidrata i razlaganju proteina do njegovih sastavnih činilaca (aminokiselina), čime se obezbeđuje pravilno funkcionisanje našeg tela.