Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Digestivni enzimi: Supstance iz hrane korisne boljem varenju

ZA ZDRAV ŽELUDAC

Određeni digestivni enzimi potpomažu procesu varenja i ljudsko telo ih samo stvara, ali ima i onih koji se nalaze u hrani, pa se njihovim konzumiranjem, varenje odvija još efektnije.

 

Enzimi su supstance koje se nalaze u svim ljudskim živim ćelijama. Oni su označeni kao katalizatori, koji pomažu da se određeni životni procesi u telu lakše odvijaju, kao što je proces varenja ili metabolizma.

digestivni enzimi

Iako svi enzimi potrebni za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina mogu biti proizvedeni u našem telu, neke prirodne enzime možemo dobiti i putem hrane.

Ovo je naročito važno za one osobe koje pate od problema sa varenjem, tako da enzimi uneti ishranom mogu u velikoj meri uticati na regulisanje tog njihovog problema.

U skladu sa tim, možemo navesti 4 potpuno prirodna enzima koji služe varenju hrane, a dobijaju se upravo iz neke određene namirnice.

1. Bromelin (ananas)

Moguće je da ste već doživeli pomalo neprijatno peckanje u ustima posle konzumiranja značajne količine ananasa. Ovo se dešava zbog specifičnog enzima koji se nalazi u ovom voću, a to je bromelin (bromelain). To je proteolitički enzim koji pomaže da se proteini pravilno svare i on se obično nalazi u stablu ananasa. Ova posebna supstanca koristi se i za lečenje niza različitih zdravstvenih problema, uključujući i bol koji potiče od artritisa.

2. Papain (papaja)

Kao što to radi bromelain u ananasu, tako u papaji enzim papain pomaže u varenju proteina. Obično se koristi da “razbije” različite vrste mesa i veoma je značajan, jer meso sadrži snažna vlakna koja ga čine teškim za varenje. U ovom slučaju, uz papain je moguće razbiti proteinske lance koji održavaju ova vlakna snažnim, pa se meso onda mnogo lakše svari.

BioGast kapi
BioGast kapi, za bolje varenje – KLIKNI na sliku i NARUČI

3. Amilaza (mango)

Ako ste kupili tvrdi mango, ostavite ga da odstoji nekoliko dana i videćete da će se on razmekšati. U mangu se tih dana odvijaju izvesni enzimski procesi, u kojima ključnu ulogu ima poseban enzim amilaza. Taj enzim je jako važan i za naš digestivni sistem, potpuno je prirodan i njegova uloga u našem telu je da svojom snagom svari uneti skrob i pretvori ga u maltozu.

4. Više enzima (med)

Znatan broj različitih enzima nalazi se u medu. To su diastaza, invertaza i katalaza. Med je značajan jer sadrži enzime koji će pomoći pri varenju ugljenih hidrata i razlaganju proteina do njegovih sastavnih činilaca (aminokiselina), čime se obezbeđuje pravilno funkcionisanje našeg tela.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Proktomed Dr Milena Šćepanović oglas sideba baner
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter