DEEP WEB – DARK WEB

Naziv Deep web ili Duboki web se odnosi na nevidljivi internet koji je skriven od pretraživača. Tamo je postojao sada već čuveni sajt Silk Road koji je bio web prodavnica za drogu i ostale zabranjene stvari

 

Skrivena strana interneta koja je nevidljiva za pretraživače zove se Deep web. To je nevidljivi i skriveni internet za koji se ne zna koliko je puta veći od vidljivog weba koji mi pretražujemo sa Googlom i drugim pretraživačima. To je internet gde se sajtovi ne indeksiraju, mahom su to sajtovi korporacija, vlade, univerziteta i svega ostalog što možete da zamislite da postoji a ne želi da se javno vidi. Pominje se da je deep web i do 1000 puta veći od vidljivog weba.

Dokumentarni film Deep Web nevidljivi internet i sajt Silk Road

Deep web u sebi skriva sajtove koji se otvoreno bave kriminalom a najpoznatiji od njih se zove Put svile – Silk road. Ta oblast interneta gde se obavljaju kriminalne aktivnosti se zove i Dark web – Tamni web. Tu možete naći zastrašujuće stvari od kojih vam se smuči život – satanističke seanse, slike i filmove mučenja, seksualne perverzije, seciranja mrtvih, razne bolesne bizarnosti, sve ono što je ekstremno.

Silk road sajt (u prevodu Put svile) je internet prodavnica za crno tržište – web shop nalik na Amazon ili Ebay preko koje su se kupovale razne zabranjene stvari: droga, oružje, lekovi, hemikalije, tehnika. Tvrdi se da su se čak i naručivala ubistva preko sajta, mada nijedno takvo naručeno ubistvo nije dokazano. No, sajt je radio kao klasičan web shop gde su kupci i ocenjivali koliko su neki prodavci pouzdani i imaju kvalitetnu robu, iako se niko tamo nije predstavljao imenom, već sa nekim nadimkom ili avatarom.

Na Silk road-u se plaćalo elektronskom valutom – Bitcoinima, i sve je bilo kriptovano uz pomoć vojnog programa Tor, te policija i FBI nisu mogli da prodru i saznaju ko naručuje i ko prodaje. To je bila dobro skrivena zajednica nelegalnog posla na webu koja je obrtala milijarde dolara godišnje. Skriveni svet kriminala gde se organizovano i slobodno trgovalo.

Postalo je jednostavno da na tom ili sličnom sajtu (sajt Atlantis, na primer) naručite drogu, kokain, ekstazi, lekove bez recepta, oružje, platite Bitcoinima i pošiljka vam stigne na kućnu adresu. Niste više morali da izlazite na ulicu, da idete u sumnjiv kraj i da tražite dilera drogom, plašeći se da vas policija ne zaskoči, već ste uredno drogu naručivali jednim klikom na sajtu. Internet prodaja droge je cvetala.

Uz sve to, da bi sve imalo mitski prizvuk, Silk road i njegov administrator su kroz forume i chat sajta promovisali ideje libertanijaizma, slobodu pojedinca od kontrole države, free market, nezavisnost trgovine i ostale liberalne vrednosti američke leve ideologije oličene u demokratama. A u pozadini te priče su prodavali drogu, baš kao što se vode ratovi u ime ljudskih prava i demokratije a u zaledju se zauzimaju sirovinski resursi, crpi nafta ili rudna bogatstva kolonizovane zemlje. Licemerje na velikom i na manjem planu.

Američke bezbednosne službe nisu mogle da dozvole da im pred nosom cveta trgovina drogom na internetu. Pokrenuta je istraga. Godinama je trajala policijska potraga ko stoji iza sajta Silk road. Nisu mogli lako da uhvate kreatore a ni prodavce, jer je na Deep web-u a posebno na Dark web-u sve bilo zaštićeno i kriptovano (šifrovano). Na kraju te akcije su bezbednosne službe Amerike otkrile na volšeban način gde su serveri sajta, ušli na isti i uhvatili nekoliko korisnika kao i glavnog administratora sajta, momka po imenu Ross William Ulbricht. I tek onda nastaje zaplet o nekim tajnama koje država ima u svetu digitalnog.

Ovo je jedan zanimljiv i čudan dokumentarni film koji namerno relativizuje mnoge dogme i predrasude vezane za ovaj slučaj. Zbog toga je ova tema postala veoma aktuelna u svetu geek-ova i boraca za digitalna i sva ostala prava. Film otvara niz pitanja o licemerju ovog sveta, kako države tako i pojedinca, jer se sve vreme u filmu menjaju uloge glavnih aktera. Dobri momak postaje loš i obrnuto. Diler drogom postaje Robin Hud sloboda digitalnog sveta i sajt Silk road sprečava kriminal a uspešni policajci postaju produžena extenzija sveopšte kontrole od strane države.

Vredi pogledati dokumentarni film Deep web koji opisuje kako je nastao i nestao Silk road – digitalni put svile. Srećom u filmu nema potresnih i uznemirujućih sadržaja koji postoje u Deep Web-u ali zato dobro objašnjava koncept sajta Silk Road. Treba da znamo gde živimo, kakav je svet zaista.

Zlatko Šćepanović