PERFECT STRANGERS (Perfetti Sconosciuti) – 2016

Furiozni italijanski film Perfektni stranci je fenomenalno osmišljena intelektualna komedija koja će vas oduševiti

Ako vam kažemo da je u smislu produkcije ovo jeftino snimljen film, koji se sve vreme dešava u jednom stanu, i da je ceo film u dijalozima prijatelja na večeri koji raspravljaju o porukama i pozivima na mobilnom telefonu, pomislićete da nije vredan gledanja.

O kako bi se prevarili :-)

Film Perfetti Sconosciuti 2016 italijanska komedija Perfektni stranci

Ovo je furiozna komedija koja ima briljantan scenario, koji je već dobio nekoliko nagrada. Toliko je dobar scenario i toliko su dobri dijalozi u filmu da jednostavno MORATE POGLEDATI ovaj film. Perfektni stranci će nasmejati i mlade i stare, jer je šarmantno i duhovito uradjen film, lako komunicirajući sa svim slojevima gledaoca.

S društevnog aspekta gledajući Perfektni stranci su film vodvilj, pun obrta i karikiranja italijanske srednje klase i njihovih skrivenih grehova. Lično ne volim vodvilj, ni kabare, no film mi je bio dopadljiv jer o svemu tome govori bez eksplicitnih prikaza i sadržaja, sve je u filmu samo na rečima, izrazu lica i dijalogu, nema očigledne skaradnosti.

Film je duhovit i satiričan koncentrat i subliminacija nemoralnog života srednje gradjanske Italije i licemerje koje vlada medju supružnicima i njihovom decom – otuda i naziv Perfektni stranci, naslov koji se odnosi na suprućnike koji se u stvari uopšte ne poznaju. U tom smeru režiser kreira čitav niz minijatura i scena iz života različitih supružnika, što je sve sabijeno u sat i po filma …

Iako film počinje ozbiljno, mi smo film u startu doživeli kao komediju, što Perfektni stranci i jesu, pa smo do kraja film opušteno pratili kao zabavnu intelektualnu komediju koja se uobličuje kroz dijaloge i glumačke minijature medjusobnih odnosa izmedju glumaca, svesni da je sve to što se dešava u filmu nemoralno i da je svuda prevara, laž i neiskrenost, ali namerno tako koncentrisano i ukomponovano da bi priča imala dinamiku. Iz prezentovanih ideja koje su u ovom filmu prikazane, moglo bi se snimiti 10-ak različitih filmova, koliko su Perfetti sconosciuti film nabijen mnogoznačnim sadržajima i opisima odredjenih društvenih grupa i njihovih vrednosnih sudova – odlazak psihijatru, ugradnja silikona, skriveni homoseksualac, veze preko Facebook-a, preljube, medjusobne obmane.

Uz to, režiser Paolo Djenovese dolazi iz sveta marketinga i advertisinga, u kome je pokupio nagrade za reklamne spotove, pa ume da kroz ceo film pravi prave male rediteljske minijature i bravure sa karakterima glumaca.

Strašno dopadljiv, duhovit i zabavan film koji je uz sve to i nenapadno slojevit. I zamisli vas nad životom.

Preporučujem da supružnici OBAVEZNO ZAJEDNO gledaju film :-)

Ima razloga za to, ima, ima …

Zlatko Šćepanović