ČAŠU MI SVEŽEG SOKA ISCEDI

Gde možete kupiti sokovnik za hladno cedjenje sokova (cold press juice). I šta je to sporo rotirajući juicer za hladno cedjeni sok od voća i povrća

 

Imate li sokovnik za hladno cedjenje sokova?

Decenijama unazad je popularno držati dijetu ili se lečiti sokovima. Glavni pokretač celog tog pokreta je austrijski naturopata Rudolf Brojs koji je osmislio čuveni post od 42 dana na sokovima, koji je po njegovim rečima dovodio do izlečenje od kancera i mnogih drugih bolesti. Za njim je sledilo još niz autora koji su dali značaj postu na sokovima od povrća i voća, doduše više se ceni sok od povrća sa malo voća, nego voćni sokovi, jer ovi zadnji imaju dosta šećera u sebi a šećer nije poželjan kod teških bolesti.

Najbolji sokovnik za hladno cedjenje sokova Kuvings juicer za hladno cedjeni sok

Vertikalni sokovnik za hladno cedjenje sokova sa širokim otvorom za voće

Izgradjen je čitav niz pokreta koji promovišu ideju konzumacije svežih sokova, koji su zaista mnogo bolji, ukusniji i zdraviji od industrijskog soka. Najbolji sok na svetu je sveže iscedjen sok, ali ne baš iscedjen na svaki način, postoje i tu finese. Morate da imate sokovnik za hladno cedjenje voća maceracijom, odnosno pritiskom.

Ko pravi najbolji sokovnik i u čemu je kvalitet sokovnika za cedjenje voća i povrća?

Prvo, moramo da razdvojimo tri slična proizvoda:

  1. Ručni sokovnik za cedjenje soka
  2. Tipični električni centrifugalni sokovnik za cedjenje soka sa rotirajućim nožićima, i
  3. Skupi sokovnik za hladno cedjenje sokova od voća i povrća

Najbolji sok daje aparat pod brojem 3 – sokovnik za hladno cedjenje soka putem svrdla i pritiska, kad govorimo o sokovnicima za kućnu upotrebu.

Takav sokovnik za sveže sokove od voća i povrća košta od 300 eura pa na više, uobičajeno je da morate dati oko 400 eura ako hoćete baš kvalitetan, pouzdan i dugotrajan sokovnik. Kineski proizvodjač kao SKG je već ponudio kvalitetan sokovnik za ispod 300 eura a pojavili su se i Tefal, Bosch i ostali mainstream proizvodjači bele tehnike koji nude sokovnike za hladno cedjenje, ali da se razumemo, koliko para toliko i muzike. Kad skupite skuplji sokovnik od renomiranih proizvodjača, dobićete i bolje karakteristike.

Ti sokovnici za cedjenje pritiskom se odlikuju sa nekoliko bitnih karakteristika:

  • Bolje cede voće, daju više soka i suvlji je ostatak (pulpa)
  • Sok je boljeg ukusa i kompaktniji
  • Cede gnječenjem i pritisikanjem svrdla koje se sporo okreće
  • Tiši su značajno od tipičnih električnih rotirajučih sokovnika
  • Manje aerizuju sok – u soku ima manje vazduha, pa je kompaktniji, sporije oksidira (gubi boju) i duže traje

Postoje komercijalne priče da je sok dobijen presovanjem nutritivno sadržajniji, da u njemu ima enzima i prirodnih stvari koje se gube kod običnog sokovnika, zato što navodno centrifugalni sokovnik greje voće i sok pri jako brzom okretanju nožića (u tom smislu bi Nutri Bullet blender bio najgori izbor za voće jer ima ekstremno brze nožiće) što mi se čini da je više komercijalna propaganda nego stvarno stanje stvari.

U svakom slučaju, sokovnik za hladno cedjenje sokova od povrća i voća je skuplji i kvalitetniji uredjaj koji daje kvalitetniji sok od običnog centrifugalnog sokovnika koji košta tek 100-ak eura. I cold press juicer daje više soka, što je takodje važno, ali najveći benefiti su zapravo sledeći – sokovnik za hladno cedjenje soka:

  • Brže cedi sok
  • Ne mora da se guli i secka voće i povrće
  • Lakše se pere

Za osobu koja svakodnevno sprema sokove, ovo je vrlo značajno i brzo se dolazi do ušteda iako ste u startu kupili skuplji uredjaj.

Kako izabrati najbolji sokovnik za hladno cedjenje sokova od voća povrća?

Trenutno najbolji sokovnici dolaze iz Koreje, pod različitim brendovima. Navešću one najpoznatije:

  • Kuvings
  • Hurom
  • Omega

A tu su i konkurenti iz drugih zemalja: BioChef, SKG, Optimum. Breville,  …

Postoje vertikalni i horizontalni sokovnici za hladno cedjenje. Vertikalni sokovnici su poznatiji i duže prisutni na tržištu. Horizontalni sokovnici imaju više funkcija, mogu da prave testenine, sladoled, sorbet, da melju travu i klice, itd, ali zauzimaju više prostora. Smatra se da i bolje cede sok, ali su to minimalne razlike. Pogledajte video koji vam daje uvid kako radi verikalni sokovnik a kako radi horizontalni sokovnik.

O čemu voditi računa kada se kupuje sokovnik za hladno cedjenje sokova?

Po mom mišljenju vodite računa o nekoliko stvari koje odredjuju koliko je dobar sokovnik a to su:

  • Da li ima širok otvor za ubacivanje voća i povrća, jer ako nema onda morate mnogo da seckate voće i povrće i da u njega ubacujete sitne komade a ne celo voće a to traje, traje …
  • Kako se i koliko lako i brzo čisti sokovnik, jer ako je komplikovan za čišćenje brzo će vam dosaditi da ga rasklapate i sklapate, da čistite mrežice i filtere …
  • Da li je bučan, da li škripi dok radi, što se često dešava sa jeftinijim sokovnicima da im plastika škripi i motor neprijatno zuji a to tako zna da vas nervira da bi ga najradije bacili u kantu za otpatke …
  • Koliko je sokovnik za hladno cedjenje sokova izdržljiv i dugotrajan – koliko su mu ključni delovi otporni i pouzdani
  • Koliko kvalitetno radi – zapanjujući je podatak da sokovnik za cedjenje pritiskom o kome govorimo može da iz iste količine voća istisne 20-30% više soka od klasičnog sokovnika. Kroz vreme to donosi ozbiljnu uštedu u kupovini voća i povrća – ko počne da redovno pije sokove, ubrzo shvati da je to skup hobi, jer kilograme voća i povrća dnevno preradjujete
  • Kako sokovnik cedi sok od lisnatog povrća i tvrdog povrća. Za one koji misle da sokove od povrća koriste za lečenje od bolesti ili za dijetu je jako bitno da im se sokovnik ne zaglavljuje kad cedi sok od kupusa, kelja, spanaća, šargarepe, celera …

Kad sve ove faktore uzmete u obzir dodjete do toga da se „isplati“ uzeti skup model sokovnika od poznatog proizvodjača, tim pre što sokovnik traje godinama i decenijama.

Moj izbor bi uvek bio vertikalni sokovnik za hladno cedjenje soka od voća i povrća sa sporom maceracijom i širokim otvorom grla za ubacivanje voća i povrća. Ma kako da jeftiniji centrifugalni sokovnik radi dobro, on će vam uvek napraviti penast i kremast sok, koji neko voli a neko i ne, dok će cold press juicer napraviti pravi sok, onako kako sok treba da izgleda.

Srećno vam cedjenje soka!

Zlatko Šćepanović