TAMO GDE SU CENE POVOLJNE

Najjeftiniji svetski gradovi, za koje vam sigurno neće trebati mnogo novca su tu da se zabavite, dobro ručate ili popijete koju čašicu više u klubu.

 

Naravno, većina ovih gradova nalazi se u Aziji i Africi i to u zemljama gde je standard značajno niži, ali ima i onih koji se nalaze sasvim blizu nas.

najjeftiniji svetski gradovi

22. SOFIJA

– Iz vazduha kada je vidite nećete odmah biti inspirisani. Redovi zgrada iz sovjetskog vremena, džamija u centru grada pored Staljinističke arhitekture, a između njih se nalaze umetnici. Ovo je ponosan grad koji je oblikovan preko više od dva milenijuma i oseća se uticaj Tračana, Rimljana, Otomana i Rusa – napisao je novinar britanskog “Telegrafa” i “Vajsa” Ben Brajant.

21. PANAMA

– To je nakosmopolitskiji grad u Centralnoj Americi, sa posebno energičnim noćnim životom. Grad koji raste, sa modernom arhitekturom, plažama i prašumama do kojih vam je potrebna kratka vožnja taksijem – napisao je o Panami je Kris Mos, pisac i novinar.

20. RIJAD

Malo ljudi razmišlja o prestonici Saudijske Arabije kao gradu za odmor. Ali oni koji se odluče za Rijad, čekaju ih niske cene.

19. SANKT PETERBURG

Zar ruski carski grad može biti ovako jeftin? Sudeći po ovom istraživanju, odgovor je “da”. Grad je burne istorije, koji je u 350 godina postojanja “video” više nego mnogi gradovi u hiljadu godina. Ovdje je zapravo sve istorija, jer na svakom koraku nalazite neku priču iz prošlosti.

18. ASUNSION

Glavni grad Paragvaja zadnjih nekoliko godina doživljava pravi turistički bum, što nije ni čudo ako znamo kako se radi o gradu bogate istorije, koji je stariji od, na primer, Rija de Ženeira i Buenos Ajresa.

17. KATMANDU

Glavni grad Nepala takođe nije skup. Ko želi da vidi Himalaje prvo dolazi ovde, jer je grad sjajna polazišna tačka za put osvajanja najviših svetskih vrhova.

16. JOHANESBURG

Jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike krupnim koracima gazi napred. Reč je o jednom od najmodernijih gradova na afričkom kontinentu, prepunom nebodera i poslovnih zgrada, tako da izgledom podseća na američke i zapadnoevropske gradove.

15. TEHERAN

Iranska metropola mesto je gde je sve vrlo povoljno, samo pazite na poštovanje strogih zakona koji ovde vladaju. Teheran je prepun umetničkih galerija, muzeja i čudesne arhitekture.,

14. DAMASK

Jeftin je, ali trenutno to je zaista nebitno, jer u njega neko vreme sigurno još nećete ići. Zašto? Vrlo jednostavno, radi se o glavnom gradu Sirije, zemlje u kojoj besni rat.

13. LUSAKA

Iako glavni grad Zambije ne posećuje previše turista, oni koji dođu najčešće odlaze na safarije, gledaju i proučavaju život divljih životinja.

12. KARAKAS

Prestonica Venecuele nije neki grad koji biste na “prvu loptu” posetili. Bučan je, zagađen, neuredan, često opasan i verovatno najneprivlačniji od svih glavnih gradova Južne Amerike.

11. PRETORIJA

Grad je prepun studentske populacije, ali ipak, savet je da se ovde predugo ne zadržavate, jer i nema toliko stvari koje možete videti. Kad već idete na jug Afrike, najbolje je napraviti izlet u kojem ćete razgledati sva tri glavna grada (pored Pretorije to su Kejp taun i ).

10. BUKUREŠT

Prema podacima, glavni grad Rumunije najjeftiniji je grad Starog kontinenta. U njemu još prevladavaju zgrade iz nekadašnjeg komunističkog sastava, poput zgrade parlamenta, ali Bukurešt je u zadnjih dvadesetak godina dobio i mnoge druge privlačne stvari poput muzeja, mnoštva barova i restorana.

9. NJU DELHI

Glavni grad zemlje prepun je muzeja, parkova i istorijskih mesta. Tu se nalazi i poslednje Gandijevo počivalište, a kad vam dosadi razgledavanje, navalite na indijsku kuhinju.

8. KIJEV

Glavni grad Ukrajine povoljan je za svačiji džep. Reč je o ogromnom gradu, ali i o jednom od najstarijih evropskih gradova u kojem je praktički rođena istočnoevropska slevenska civilizacija. Ljubitelji crkvi i katedrala uživaće, jer se retko koji grad može pohvaliti kako ih ima više od Kijeva.

7. ALŽIR

Glavni grad istoimene države jeftin je, ali neće se tako skoro naći na popisu gradova koji se preporučaju turistima. Naime, ovde je s kriminalom prilično nezgodna situacija.

6. ČENAJ

Grad koji se isplati videti jer ima štošta za ponuditi, a cene su takve da ćete se s malo novaca osećati poput cara.

5. MUMBAJ

Grad koji je doživeo umetnički procvat zadnjih nekoliko godina, sve je poželjniji među turistima. Deo grada poznat kao Kala Ghoda prepun je butika, barova i restorana, a zgrade iz kolonijalnog doba obnovljene su i sjaje punim sjajem.

4. KARAČI

Malo turista odlučuje se da poseti glavni grad Pakistana, uprkos tome što nudi mnoge stvari za malo novca. Nažalost, prema istraživanjima Karači često biva proglašen i jednim od najnepoželjnijih gradova za život.

3. BANGALOR

Prema opisima, “najprijateljskiji i najviše kosmopolitski” od svih indijskih gradova. Ovde u savršenom skladu žive i hindusi i muslimani i hršćani, a s obzirom na obilje svega, izvrstan je odabir za mlađe putnike.

2. LAGOS

Nekadašnji glavni grad Nigerije sa svojom okolinom broji neverovatnih 16 miliona stanovnika, ali ovde baš i nećete naći previše turista, jer Nigerija još uvek nije dovoljno prisutna na turističkim mapama.

1. ALMATI

Kazahstan još uvek nije postao destinacija koju turisti rado posećuju, ali možda ih niske cene širom zemlje, pa tako i u Almatiju, brže privuku u otkrivanju ove, nama relativno nepoznate zemlje.

Izvor: Telegraf.rs