EKSKLUZIVNIH TOP 6

Referenca stabilnosti nameštaja oduvek je bilo puno i teško drvo. Danas postoji mnogo materijala od kojih se izrađuje nameštaj, ali određeni komadi drveta imaju prednost. Kvalitet podrazumeva i cenu.

 

Kada su Bitlsi snimili pesmu “Norwegian wood“, mnogi su na ovim prostorima bili u nedoumici da li se misli na šumu, drvo ili komad nameštaja. Ono što jeste nezahvalno, to je nemogućnost potpunog prevoda reči „wood“ u doslovni kontekst. Tako je knjiga Harukija Murakamija, na srpski jezik prevedena kao Norveška šuma, a upravo je reč o komadu nameštaja od posebnog tipa drveta. No, da ne bismo previše odugovlačili sa semantikom i prevodima, vratimo se na funkciju i estetiku nameštaja.

komadi drveta

Drvo, odvajkada upućuje i na materijal od kog se izrađuje nameštaj. Referenca stabilnosti bilo je puno i teško drvo. Danas postoji nebrojeno materijala od kojih se izrađuje nameštaj. Osim nameštaja za dnevne sobe, salone, trpezarije, sve češće je u igri i nameštaj za bašte i terase. Razlika u materijalima diktira i cenu, pa se po povoljnim cenama mogu naći kvalitetne baštenske garniture, pleteni ratani, aluminijumske stolice.

I među ovakvim materijalima, razume se, postoje raznovrsne estetske kategorije. Veliki spektar i raznovrsna ponuda nameštaja za eksterijer, napravila je distinkciju između nameštaja za baštu i nameštaja za unutrašnjost. Stoga je na vanjskom nameštaju fokus na kvalitetu i izdržljivosti, otpornosti, dok je vizija izrade enterijerskog nameštaja, da bude stilizovan, funkcionalan i upečatljiv.

Pogledajmo, koja je to najskuplja građa za izradu nameštaja.

Afričko crno drvo

Poznatije još i kao Dalbergia melanoxylon, a prostire se na potezu od Eritreje do Senegala u Africi. Veoma je cenjeno u drvnoj industriji jer se od njega izrađuje izvanredan nameštaj. Primenu u industriji nalazi i u proizvodnji muzičkih instrumenata. Nažalost, ovo drvo je sve ređe naći, upravo zbog faktora čoveka i eksploatacije, pa se smatra i ugroženom vrstom. Afričko crno drvo raste od četiri do petnaest metara u visinu i lako je prepoznatljivo.

Sandalovo drvo

Sandalovo drvo ili u narodu poznatije kao sandalovina, je mirisno drvo koje se dobija iz stabala roda Santalum. Teško je i žute je boje, a njegov miris oseća se decenijama. Stabla rastu sporo, pa je nemoguće nadoknaditi gubitke koji su nastali radi dobijanja građe za nameštaj. Osim za nameštaj, ovo drvo se koristi i u proizvodnji parfema i sapuna.

Abonos

Abonos ili na latinskom Diospyros je rod drvenastih biljaka iz familije Ebenaceae. Staništeovog drveta je u Africi, Južnoj Americi i u južnoj Aziji, a drvo ima beli cvet prijatnog mirisa. Abonosi se koriste za izradu najluksuznijeg nameštaja, a od njega se vrlo često izrađuju i totemi, afričke skulpture i maske koje se koriste u verskim obredima. Tamne je, skoro potpuno crne boje i veoma je tvrdo. To ga čini i otpornim na truljenje.

Agar ili aud

Drvo koje veoma brzo raste, raste isključivo u šumama u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Otkriveno je u trouglu omeđenom Bengalo, Hong Kongom i Novom Gvinejom, a ima ga najčešće u Indiji. Ovo drvo više se koristi za proizvodnju parfema, nego za nameštaj, ali je u proizvodnji nameštaja na visokoj ceni. Procenjuje se da je vrednost tržišta za ovo drvo oko 6-8 milijardi dolara, i neprekidno raste.

Pink slonovača

Ovo zaštićeno drvo, poznato i pod nazivom crvena slonovača nalazi se u južnim regijama Afrike i pod zaštitom je, te se veoma retko i teško nabavlja. Od njega se izrađuju skupoceni noževi i štapovi za bilijar, a poznato je i u industriji nameštaja.

Bocote-Bocate

Najskuplje drvo na tržištu koristi se za izradu noževa, aksesoara od drveta, malih simpatičnih ukrasa, ali i nameštaja. Bokote drvo je veoma cenjeno, a nalazi se u šumama Južne Amerike. Prepoznatljivi su i instrumenti sačinjeni od ovog drveta, a najpoznatije su gitare. Gitare od Bocote prodaju se u Španiji, i na njima sviraju najveći muzičari i virtuozi flamenka i klasične gitare.