SVETSKA HAKERSKA MREŽA

Organizacija „Vikiliks“ saopštila je da počinje da objavljuje “najveće otkriće ikada“ u vidu ogromne količine dokumenata koje je CIA označila kao strogo poverljiva. U saopštenju se navodi da se otkrivaju detalji o tome kako je CIA stvorila i sprovodila globalni hakerski program.

 

Vikiliks je objavio više od 8.000 strogo poverljivih dokumenata Centralne obaveštajne agencije koji pokazuju kako je CIA stvorila i sprovodila hakerski program širom sveta.

najveće otkriće ikada

Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju „najveće otkriće ikada” između ostalog pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svetskih kompanija.

Reč je o android telefonima „Gugla” i ajfonu „Epla”, kao i operativnom sistemu Vindouz kompanije „Majkrosoft i televizorima marke „Samsung” koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Do ovih saznanja Vikiliks je došao na osnovu mreže u okviru Centra za sajber obaveštajnu službu CIA u Lengliju u Virdžiniji.

Izvor je, kako se navodi u saopštenju Vikiliksa, naveo da je svrha otkrivanja ovakvih podataka iniciranje javne debate o bezbednosti, kreiranju, upotrebi i demokratskoj kontroli sajberoružja.

Dokumenti koji su objavljeni su nastali u periodu od 2013. do 2016. godine. Oni su naslovljeni šifrom „Vault 7“, a prvi deo dokumentacije koja je objavljena je „Year Zero“ i ona sama sadrži više od 8.000 dokumenata.

„Year Zero“ otkriva na koji način CIA špijunira ljude širom sveta pomoću uređaja koje svakodnevno upotrrebljavaju.

Jedan od primera je taj da su CIA i britanska obaveštajna služba MI5 zajedno napravile malver koji inficira „Samsungove televizore“ i pretvara ih u prisluškivač.

Dalje se navodi kako je CIA sakupila veliku količinu podataka o slabostima raznih softvera koje prave giganti kao što su „Epl“, „Majkrosoft“, „Gugl“ i drugi, ali te kompanije obavestila o njima da ih popravi već ih je sama eksploatisala zarad špijunaže.

Potvrđeno je i da je CIA našla način da zaobiđe enkripcijske kodove na aplikacijama kao što su „WatsApp“ i „Telegram“.

U jednom od objavljenih dokumenata je navedeno i da je američki konzulat u Frankfurtu skrivena hakerska baza koju koristi CIA.

Kako je saopšteno iz organizacije, broj dokumenata znatno premašuje onaj koji je o Nacionalnoj službi bezbednosti (NSA) objavionjen bivši radnik Edvard Snouden.

„Vikiliks“ navodi da je od 2001. godine CIA „dobila političku i budžetnu nadmoć“ u odnosu na NSA. Uzbunjivači iz organizacije kažu da CIA ima svoju flotu hakera i da je na neki način stvorila sopstvenu NSA.

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu više od četiri godine, jer strahuje da će biti izručen u SAD, gde je optužen zbog objavljivanja poverljivih depeša američke diplomatije.

Izvor: Sputnjik/Tanjug