NASTANAK ŠTETNIH NASLAGA

Začepljenje krvnih sudova je ozbiljno zdravstveno stanje, a ono kreće onda kad nastane plak u arterijama, kao naslaga koja smanjuje protok krvi. U uzroke nastanka ove promene na arteriji ubrajaju se svakodnevne životne navike, na koje možemo svesno da utičemo.

 

Ateroskleroza predstavlja razvoj plaka unutar arterija, čineći ih uzanim, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su infarkt srca ili moždani udar. Ovaj plak (naslaga) sastoji se od masti, i to od zasićene ili trans masti, koje se nalaze u mnogim namirnicama.

plak u arterijama

Kada jedemo mnogo zasićenih i trans masti, nivo lošeg holesterola u krvi se podiže. Podignut nivo tzv. LDL holesterola u kombinaciji sa drugim faktorima predstavlja predispoziciju za nastajanje plaka u arterijama, što kasnije dovodi do komplikacija.

Ovo su svi faktori rizika za nastanak opasnih naslaga u arterijama.

Visok krvni pritisak

Ključni problem sa visokim krvnim pritiskom je da on ne pokazuje simptome, tako da je veoma važno da se on redovno proverava. Kada krvni pritisak ostaje povišen, zidovi arterija se oštećuju i oni postaju skloni stvaranju plaka. Ako je krvni pritisak viši od 140/90 mm Hg, potrebno je obratiti se lekaru po savet za dalju dijagnozu.

Visok šećer u krvi

Ako imate dijabetes i nivo šećera u krvi koji je visok ili varira, savetuje se posebna opreznost. Visok šećer u krvi kao glavni uzrok dijabetesa oštećuje zidove krvnih sudova i ova dijagnoza može biti glavni razlog izazivanja plaka u arterijama, koje nadalje dovodi do ateroskleroze.

Prekomerna upotreba alkohola

Konzumiranje alkohola van kontrole takođe može ozbiljno oštetiti zdravlje. Ono može povećati krvni pritisak, a istovremeno i povećava nivo lošeg holesterola u krvi. Ako se ukratko može dati savet o tome gde se postavlja granica u konzumiranju alkohola, onda je to preporuka u vidu najviše dva pića dnevno, kada je reč o muškarcima, dok ženama taj unos treba ograničiti na jedno piće.

Višak kilograma

Prekomerna težina sama po sebi je znak da u krvi postoji visok nivo holesterola, a gojazne osobe su i u većem riziku oboljevanja od dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Rešavanje viška kilograma može da smanji ove rizike značajno, što posledično sprečava formiranje plaka u arterijama.

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida – klikni na sliku i naruči!

Nedostatak fizičke aktivnosti

Neaktivan, sedelački način života što je rezultat nedostatka fizičke aktivnosti, dovodi do većeg rizika od gojaznosti, a onda i razvoja visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokih vrednosti holesterola u krvi. Fizička neaktivnost je, dakle, jedan u nizu faktora koji čine svojevrsni lanac uzročno-posledične povezanosti koji dovodi do zakrčenja arterija.

Zasićene masti

Kao što je prethodno rečeno, glavni krivac kada je reč o ishrani jesu zasićene masti, koje dovode do ateroskleroze i izazivaju gomilanje plaka u arterijama. Ako se konzumiraju namirnice koje sadrže zasićene masti mogu se razviti ozbiljni zdravstveni problemi. Glavni izvori zasićenih masti su margarin, punomasni mlečni proizvodi, sir, mesne prerađevine, određene vrste ulja i drugi. Preporuka je da se što je više moguće ograničiti unos ovakvih namirnica kako bi se smanjio rizik od formiranja plaka.

Trans masti

Trans masti su prerađene masti koje se nalaze u mnogim namirnicama. One služe da poboljšaju ukus i teksturu proizvoda, ali su štetne za arterije jer se na njihovim zidovima deponuju u obliku naslaga. Obrađene namirnice bogate su trans mastima i njihov unos trebalo bi da bude ograničen. Savet je da se pažljivo pročitaju deklaracije na proizvodima kako bi se izbeglo prekomerno konzumiranje ovih štetnih masti.

Holesterol

Meso, jaja, sir i punomasni mlečni proizvodi bogati su holesterolom i to može biti još jedan od razloga formiranja plaka u unutrašnjosti krvih sudova. Jednostavan savet za izbegavanje razvoja ateroskleroze jeste ograničavanje unosa ovakvih namirnica.

Pušenje

Poznata je stvar da je pušenje veoma štetno po zdravlje. Nikotin koji se nalazi u cigaretama oštećuje arterijski materijal, pa na takvim krvnim sudovima štetne naslage lako nastaju. Da bi se izbegla ova ozbiljna opasnost, rešenje je u odvikavanju od pušenja što bi ujedno sprečilo pojavu mnogih komplikacija.

BioLiver kapi za Srbiju možete naručiti putem sajta prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777

Prodaja za BiH+RS: (+387) 066 271 012