KOPIJA ORIGINALA

Ursula Nava-Vanecki zarađuje glumeći nemačku kancelarku. Kao dvojnica Angele Merkel, ona je doživela mnogo zanimljivih dogodovština.

 

Ona gestikulira kao Angela Merkel, pravi rukama romb kao Merkelova, nosi tipičnu frizuru Angele Merkel. U ormaru ima mnoštvo cipela, sakoa u svim bojama, torbica, kao i brojne lančiće i ogrlice. U njenoj kući u blizini Kelna mnogo toga podseća na poznatu političarku. Ali, na pločici na vratima ne piše Merkel nego Ursula Nava-Vanecki.

dvojnica angele merkel

A onda se na vratima pojavljuje „gospođa savezna kancelarka“. Ko bi mogao da sluti da će skromna poreska savetnica iz Poljske, koja od 1985. godine živi u Nemačkoj, jednoga dana postati najtraženija dvojnica kancelarke Merkel? I da će kao takva predstavljati vrhunac proslave rođendana jednog ruskog oligarha u nemačkom dvorcu „Elmau“? Ili da će – dok oko nje eksplodiraju automobili i bruje propeleri helikoptera – igrati glavnu ulogu u televizijskoj seriji „Ti si kancelar“ koju snima Galileo.tv?

Sve je počelo s karnevalom

Kancelarska karijera Ursule Nava-Vanecki počela je slučajno, preko karnevalskog kostimiranja.

– Zapravo sam htela da obučem indijski sari – priseća se ova besprekorno doterana žena.

Ali, poštar je umesto naručene haljine doneo komad platna.

– Stala sam pred ogledalo. Nije mi preostalo ništa drugo nego da izađem odevena kao gospođa kancelarka – kaže Urusla.

Ali, to je bio pun pogodak! Podstaknuta time poslala je fotografiju jednoj agenciji koja posreduje dvojnicima. Ipak, odbijena je „zbog premale sličnosti“.

A onda je došao telefonski poziv u vreme predizborne kampanje za savezne izbore 2013. godine. Tražena je dvojnica za snimanje predzbornih spotova na televizijskim stanicama ZDF i RTL. „Ličite li stvarno tako mnogo na kancelarku?“, pitao je njen budući menadžer Johan Forster. Prvi snimci načinjeni su u jednom „prosečnom nemačkom domaćinstvu“.

– Sve je išlo previše brzo – priča ova 56-godišnjakinja na putu prema svom omiljenom kafiću i neprestano pozdravlja ljude koji joj mašu.

U okolini Olpea dobro znaju svoju „Anđu“. Kad putuje u Berlin, koristi isključivo prvi razred.

– Ne zbog luksuza. Naročito petkom su vozovi puni mladih ljudi. Oni mi onda prilaze i mole da se fotografišu sa mnom – priča sa osmehom.

U Berlinu se Ursula Vanecki alijas Angela Merkel brzo odomaćila. Uvek iznova je taksisti pitaju: „Kuda idemo, gospođo kancelarka?“

Proces sazrevanja

Zadatak koji obavlja uticao je i na njeno ponašanje, kaže Ursula.

– To dvojništvo uticalo je i na moj razvoj, intelektualni kao i politički – kaže ona.

Istina, politika je u njenom životu uvek igrala određenu ulogu, ali nakon godina u ulozi „kancelarke“ mnoge stvari vidi iz druge perspektive. Naučila je da živi s ulogom „kancelarke“. Prilikom javnih nastupa dobija brojne sugestije, kako bi trebalo da voditi zemlju. A kad je izbeglička kriza bila na vrhuncu, dvojnica Angele Merkel je odustala od brojnih nastupa. Zbog straha.

– Izbegavala sam sajmove i svečanosti zbog straha od znatiželjnika. I dobro je bilo da je moj muž bio uz mene – kaže Ursula.

Kako vlada kancelarka?

Kao „profesionalna političarka“, Ursula Nava-Vanecki pomno bira događaje na kojima će se pojaviti. U svakom slučaju želi da izbegne da nanese štetu ugledu prave kancelarke. Tako je na primer odbila gostovanje kod satiričara Jana Bohmermana. Planirane su bile neke golišave scene.

– Tako nešto kategorično odbijam – kaže Urusla, ali ponekad ipak popusti, kao u slučaju lezbijskog magazina „Strejt“ za koji je glumila Merkelovu u lezbijskoj vezi.

Ne čudi da je Ursula bila pozvana na fotografisanje sa fotografkinjom svetskoga glasa Alison Džekson za francuske novine „Le Monde“ i nemačke „Die Zeit“. Pritom su nastale fotografije koje u pikantnim pozama prikazuju „gospođu kancelarku“ i „predsednika Olanda“. Svi primerci tih novina su brzo razgrabljeni.

– Ona ima neverovatnu sličnost s gospođom Merkel i, naravno, talenat – kaže menadžer Forster.

Samo njen poljski naglasak je razotkriva kao kopiju. Ali, i to Ursula zna da iskoristi kao svoju prednost. Prilikom jednog nastupa se našalila da se kod nje kod kuće uvek govori nemački s poljskim naglaskom.

– Na kraju krajeva, ona ima poljske korene, kaže Ursula.

I zaista, deda prave Angele Merkel zvao se Kazmierčak i poreklo je iz Poznanja. Dok je to govorila, Ursula se u sebi se smejala i bacila pogled na svoje kratko odsečene nokte, baš onako kako to čini i prava kancelarka.

Izvor: DW.com/Vecernji.hr