PRVI PROLEĆNI IZLET

Petruška oblast je pojas oko grada tvrđave Petrus, smeštena u kanjonu reke Crnice. Zbog prirodnog prostranstva, ostataka starih manastira, stena, pećina i bujnih šuma, ovaj kraj polako postaje sve poznatija prirodna atrakcija, koju valja obići u prvim prolećnim danima.

 

Reka Crnica, koja izvire na južnom delu Kučajskih planina, dugačka je nepunih trideset kilometara i uliva se u Veliku Moravu kod Paraćina. Njen kanjonski deo je dug deset kilometara, gde su skriveni ostaci desetak starih manastira koje su osnovali hilandarski monasi iz vremena pre Nemanjića, i jedan još stariji grad.

petruška oblast

Na atraktivnim lokacijama kanjona, ali i skrivenim zelenim platoima nalaze se ostaci manastira (Namasija, Sveta nedjelja, Sveti Đorđe, Sveti Jovan, Blaga Marija Petruška…) i grada tvrđave (Petrus) po kojoj se ceo kraj zove Petruška oblast.

Tamo gde reka pravi veliku krivinu, gde su vodenice, ribnjak i most, na stenama iznad u amfiteatralnoj udolini nalazi se selo Zabrega. Meštani tvrde da tokom četri godine ratovanja u Drugom svetskom ratu Nemci nikad nisu ušli u Zabregu jer nisu znali da postoji!

Zbog prirodnog prostranstva, kanjona reke Crnice, stena, pećina i bujnih šuma, koja selo okružuju, ovaj kraj polako postaje sve poznatija prirodna atrakcija.

crnica kanjon

Rano proleće je idealno za buđenje i pripremu tela i organizma za letnje i zahtevnije ture. Zato će ovaj treking biti upravo priprema, odnosno dug desetak kilometara.

Obići ćemo sve pomenute znamenitosti, uživati u lepotama kanjona i pešačkih šumskih staza za koje, za sada, samo retki znaju.

Domaćin će nam uz treking i obilaske ispričati sve o istoriji i legendama Petruškog kraja, što će dodatno obogatiti ovaj izlet.

crkva ostaci

Posle trekinga, mogućnost dogovora da ručak imamo u domaćinstvu, odnosno domaću hranu po vrlo povoljnoj ceni.

Polazak je 1. aprila 2017. godine iz Beograda u 7 sati ispred železničke stanice kod plave lokomotive.

Cena na bazi minibusa je 1800,oo dinara

Za treking sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, a možemo je i u Zabregi natočiti. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…)

Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

Prijave uz akontaciju na mail [email protected] ili tel. 064 1600 522, 062 837 5540

„Sportski klub Alti“ – Beograd

Vodič: Dragana Rajblović

www.alticlub.org.rs