ZANIMLJIVOSTI O PLASTELINU

Pri samom pomenu reči “plastelin” svi se setimo fine materije u raznim bojama koja nam je služila da pravimo razne figurice. Međutim, ova smesa je do sada nalazila primene i u druge, gotovo neverovatne svrhe!

 

Ono što plastelin razlikuje od gline ili gipsa je to da se on u dodiru sa vazduhom ne isušuje, već ga njegova kompaktnost čini specifičnom materijom da iz jednog oblika može nastati neki sasvim drugi, potpuno nezavisno od vremena koje je proteklo između dva oblikovanja.

plastelin

Iako je „pravljenje figurica“ prva asocijacija koju plastelin pobuđuje u nama, malo je poznato da ovaj materijal igra važnu ulogu i u nekim sasvim neočekivanim okolnostima.

Na primer, danas je nezamislivo održati atletsko takmičenje u troskoku ili skoku u dalj bez ove materije! Još neverovatnija primena plastelina bila je tokom Drugog svetskog rata prilikom bezbednog deaktiviranja bombi.

Kratak istorijat plastelina

Plastelin je nastao 1897. godine u engleskom gradiću Bat, kada je profesor Vilijam Harbat zahtevao od svojih studenata da prave skulpture od gline koja se nije sušila, kako bi se one mogle lako prepravljati.

Precizan recept od kojeg je izrađen plastelin je i dalje tajna, ali generalno, širom sveta se ova materija pravi od oko 65 odsto gipsa, po 10 odsto vazelina, lanolina i stearinske kiseline i 5 procenata kreča. Ovo je netoksičan materijal koji je i sterilan i lako savitljiv. Osim toga, plastelin se ne suši kada je izložen vazduhu niti se topi kada je izložen toploti.

Patent izrade plastelina objavljen je 1899. godine, a već naredne je počela njegova komercijalna proizvodnja. Još jedan patent izdat je 1915. godine, kada je osnovna formula promenjena, pa se od tada ova materija koristi u izradi čepova za uši i kao sterilna supstanca pri tretiranju određenih povreda. Prvobitna boja ove supstance bila je siva, ali je proizvod koji se tada prodavao i bio u široj upotrebi, postao dostupan u četiri boje. Danas nam plastelin dolazi u više od 24 boje, a jednako je popularan i kao igračka i kao praktičan alat.

Do 1983. godine, plastelin se pravio isključivo u rodnom gradu svog izumitelja, a od tada se proizvodnja seli u Tajland. Od 1980. do 2000. godine ovaj svojevrsni britanski brend promenio je vlasnike nekoliko puta, a sada je u vlasništvu kompanije “Flair Leisure”.

Višestruka korist

Plastelin je popularan proizvod koji se nekada a i sada povremeno koristi u filmskoj 3D animaciji, gde se njegovim modeliranjem uz pomoć tzv. efekta “kadar po kadar” stvara vizuelni osećaj da se figura od plastelina pomera. Materijal kakav je plastelin odličan je za to, jer je fleksibilan. Filmski likovi od plastelina često se kombinuju sa žičanom armaturom, jer na taj način oni zadržavaju svoj čvrsti oblik i ne isušuju se.

Pored upotrebe u filmskim projektima i kao deo redovnog školskog programa, plastelin se između ostalog koristi i kod obeležavanja skoka u dalj i troskoka, kao deo graničnika (indikatora) koji određuje dokle je dozvoljeno atletičarima da priđu u trenutku skoka. U ovom slučaju, plastelin pomaže sudijama da lakše odrede da li je skok bio ispravan ili je takmičar prestupio tako što je u plastelin utisnuo deo patike.

Tokom Drugog svetskog rata, plastelin se koristio kao deo procesa deaktiviranja tada novog tipa nemačkih bombi. Ova materija upotrebljavana je da se napravi zaštita oko glave upaljača bombe kako bi se kiseonik održao u tečnom stanju. Tečni kiseonik ima sposobnost da ohladi bateriju do temperature na kojoj ona više ne bi mogla da funkcioniše, a sa baterijom van funkcije upaljač bombe može biti uklonjen potpuno bezbedno i bez rizika od eventualne eksplozije.