ČVRŠĆA SARADNJA

Pokret za Kosovo i Metohiju u Srbiji je telo koje od kraja prošle godine ima novo rukovodstvo. Cilj nove uprave je ostvariti čvršću saradnju sa Vladom Srbije, Kancelarijom za KiM i sa Srpskom pravoslavnom crkvom u cilju poboljšanja uslova za bezbedan ostanak, opstanak i povratak raseljenih.

 

Predsedništvo Pokreta za Kosovo i Metohiju u Srbiji, koji je u novom sastavu osnovan krajem prošle godine sa sedištem u Beogradu, rukovođen dr Milosavom Stojanovićem, predsednikom, Radomirom Rašom Rojevićem, generalnim sekretarom, i potpredsednicima Ljubišom Maravićem i Nebojšom Nikolićem, razmatralo je novonastalu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, konstituisalo odbore i osnovalo programski savet.

pokret za kosovo

Tom prilikom zaključeno je da bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nije dobra i da je potrebno ostvariti čvršću saradnju sa Vladom Srbije, Kancelarijom za KiM, i sa Srpskom pravoslavnom crkvom u cilju poboljšanja uslova za bezbedan ostanak, opstanak i povratak raseljenih.

Konstituisani su odbori za privredno-ekonomski razvoj, za pravnu pomoć, za socijalna i humanitarna pitanja, odbor za prosevtu, obrazovanje i kulturu, odbor za informisanje, za zdravstvo, za politička pitanja, za dijasporu, sport i omladinu, za bezbednosna pitanja. Potpredsednik ovog pokreta je i ugledni političar i diplomata Vladislav Jovanović, a počasni predsednik je Vojislav Voja Jevtimijević.

Pokret za Kosovo i Metohiju u Srbiji je zamišljen kao spona između onih koji su prognani i onih koji su se zadržali na KiM kao i sa institucijama Republike Srbije.

Predsednik Pokreta dr Milosav Stojanović je ovom prilikom istakao da je pitanje Kosova i Metohije državotvorno i da je zbog toga potrebno da svi članovi pokreta daju svoj doprinos braći sa Kosmeta u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava koja su im uskraćena bez obzira da li su na Kosmetu, u rasejanju ili izbeglištvu. Stojanović je insistirao na udruživanju lične energije u ostvarivanju poslovnih i društvenih kontakata u cilju uspešnijeg delovanja pokreta. On je rekao da je potrebno jačanje svih srpsko-srpskih veza sa svih prostora i na svim nivoima kroz privredno-ekonomske, kulturne, sportske i druge oblike saradnje.

Javno je izražena zahvalnost profesoru dr Zdravku Vitoševiću na podršci i idejama za buduće delovanje Pokreta Kosovo i Metohija u Srbiji. Usvojen je njegov predlog da moto pokreta bude „Pokrenite se kroz pokret“.

Dr Zdravko Vitošević je podsetio na podatke koji se ne smeju zaboraviti a to je da su ljudi najvažniji i da od 365.000 Srba i Crnogoraca sa Kosova i Metohije, 125.000 živi na KiM dok su 225.000 u rasejanju u državama na Balkanu i svetu. To su podaci koje su verifikovale institucije međunarodne zajednice.

Na zasedanju predsedništva pokreta istaknuto je da su se predsednik dr Milosav Stojanović i generalni sekretar Rašo Rojević sastali sa gospodinom Ari Livneom, savetnikom predsednika Dodika, koji je veoma aktivan u Svetskom jevrejskom kongresu gde obavlja dužnost specijalnog izaslanika za zemlje bivše Jugoslavije. On je predstavnik Republike Srpske u Jerusalimu i njegovo ime izaziva poštovanje.

Predsedništvo pokreta sastalo se i sa gospodinom Miloradom Arlovom, predsednikom Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, počasnim građaninom severa KiM.

Rojević je obavestio prisutne o projektu „Dani srpske kulture sa Kosova i Metohije u Moskvi“ čiji će kulturni program biti prikazan u Ruskom domu u Beogradu, a zatim u Moskvi u Sankt Peterburgu.

Autor: Slavica Đukić

Izvor: Jedinstvo