RAD I STIMULACIJA

Deca u norveškom gradiću Balstadu svaki dan režu jezike bakalara, a dnevno mogu da zarade i oko 480 evra. Ovaj posao za decu prilagođen je njihovom uzrastu, a odraslima nije ni dopušteno da ga obavljaju.

 

Oni koji su najspretniji i kojima najbolje ide u ovom honorarnom poslu mogu da zarade dnevnice od čak nekoliko hiljada norveških kruna.

posao za decu

Bakalar je inače norveški specijalitet pa zbog velike tražnje za njim, zbog velikog izvoza i, naravno, vrlo dobre ekonomske stabilnosti države, stotine dece imaju mogućnost da se već vrlo mladi uključe u ovaj posao.

Najbolji u ovom poslu, odnosno, najbolji u zaradi, dosad se pokazao 16-godišnji Trive Petersen, koji je ispričao svoju priču za portal Mančis.

Njegov otac je mesni ribar koji ga je naučio kako najbrže i najpreciznije treba da reže jezike bakalara. Zato i nije čudno kako je Petersen brzo napredovao.

„Kad sam tek počeo da radim ovaj posao, izrezao sam otprilike dva kilograma ribe u jednom danu. Zato danas mogu odradim i do 80 kilograma, a nekad u jednom danu zaradim i do 4.500 norveških kruna (otprilike 477 evra)“.

Dodaje kako je ovaj posao jako dobar način da mladi zarade novac kako bi sami sebi priuštili nove stvari, kao što su mobilni telefon, laptop ili odeću.

„Uspeo sam da uštedim dovoljno da otputujem u Ameriku. Uživaću u pustolovini od Njujorka do Havaja koju sam sam sebi priuštio“, rekao je Petersen.

Ribari iz Balstada već generacijama poklanjaju deci glave bakalara od kojih oni izrežu jezike zajedno s bradom i vilicom te ih dostavljaju kupcima. Za kilogram jezika mogu da dobiju preko šest evra.

Kažu kako su deca oduvek bila odgovorna za posao s jezicima bakalara.

„Odraslima jednostavno nije dopušteno da dođu ovde da rade. To je naš posao, naša tradicija“, kaže Johanes, jedan od dece koja tu rade.

Izvor: Index.hr