LOŠ EFEKAT SLATKOG

Sve češće se prekomerni unos šećera navodi kao ozbiljna pretnja zdravlju. Osim brojnih negativnih efekata koje ima, upotreba šećera van kontrole dovodi i do sprečavanja funkcija osnovnih nutrijenata, neophodnih za održavanje organizma zdravim.

 

Industrija šećera u SAD cveta sa neverovatnih 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda. To je zato što jedan prosečni Amerikanac godišnje konzumira u proseku oko 70 kilograma šećera.

prekomerni unos šećera

Većina ljudi svesna je negativnih efekata prekomernog konzumiranja šećera kao što su gojaznost, dijabetes i rak. Međutim, ono što je manje poznato je da visok unos šećera dovodi i do nedostatka pojedinih hranljivih materija, odnosno sprečava njihove vitalne funkcije u organizmu.

Prekomerno uzimanje šećera redukuje apsorpciju 5 esencijalnih vitamina i minerala koji su organizmu neophodni.

Vitamin C

Ljudsko telo može da sintetiše vitamin C po sebi, ali preterano konzumiranje šećera ograničava korisne efekte ovog vitamina. Šećer i vitamin C koriste iste transportere da dopru do ćelija. Više šećera u krvotoku znači da će biti potrebno i više snage za apsorpciju vitamina C, jer povećani nivo glukoze inhibiraju taj vitamin da uđe u ćelije, što rezultira ograničenošću u apsorpciji. Deficit vitamina C koji je indukovan šećerom može rezultirati regeneracijom potisnutog tkiva i smanjenjem imunološke funkcije.

Vitamin D

Još jedna važna hranljiva materija, vitamin D, takođe može postati plen neželjenih efekata šećera. Glukoza podstiče ekspresiju enzima koji degradiraju vitamin D, dok istovremeno smanjuje enzime potrebne za sintezu vitamina. Ovo onda dovodi do nedostatka vitamina D. Nizak nivo vitamina vezan je za različita zdravstvena stanja kao što su imunitet, demencija, infekcija, upala ili neki tipovi kancera.

Magnezijum

Preterani unos šećera rezultira visokim nivoom šećera u krvi i uvećanom količinom insulina. Ovakvo stanje zauzvrat podstiče izlučivanje magnezijuma preko bubrega, čime se inhibira tubularna resorpcija tog minerala. Ovo podstiče telo da koristi rezerve postojećeg magnezijuma. Inače, magnezijum je neophodan kod nekih telesnih funkcija kao što su kontrola šećera u krvi, regulisanje nerava i mišića, kao i kod izgradnje kostiju. Lučenje ovog esencijalnog minerala iz organizma može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bioliver kapi

BioLiver, biljne kapi koje regulišu insulin i šećer u krvi smanjujući stalnu glad i potrebu za slatkim – KLIKNI na sliku i NARUČI

Hrom

Konzumiranje šećera u velikoj meri utiče i na apsorpciju hroma u telu. Slično kao i kod magnezijuma, šećer aktivira nedostatak hroma zbog čega telo izlučuje ovaj esencijalni mineral. Jedna studija pokazala je da ishrana koja sadrži 35 odsto šećera dovodi do povećanja izlučivanja hroma od 10 odsto. Hrom je ključni mineral koji podstiče kontrolu šećera u krvi, vezivanje insulina i metabolizam makronutrijenata. Nedostatak hroma dovodi do visokog nivoa šećera u krvi i slabe tolerancije na glukozu.

Kalcijum

Kalcijum je od vitalnog značaja za zdravlje koštanog sistema, zgrušavanje krvi i ravnotežu elektrolita. Vitamin D ubrzava apsorpciju kalcijuma u ​​telu tako što reguliše transport kalcijuma u tankom crevu. Već je pokazano da prekomerno uzimanje šećera negativno utiče na apsorpciju vitamina D, što nadalje uzrokuje i povratni efekat apsorpcije kalcijuma u telu. Isto kao i kod magnezijuma, šećer podstiče izlučivanje kalcijuma inhibirajući tubularnu resorpciju kroz bubrege. Na isti način, nizak nivo kalcijuma može dovesti do neželjenog zdravstvenog stanja.