ČISTITI BEZBRIŽNO

Najpopularnija hemijska sredstva za čišćenje u sebi sadrže opasne supstance koje efikasno uklanjaju prljavštine, ali su štetne za čovekovo zdravlje. Postoje određene prirodne materije koje deluju pogubno na sve nečistoće, ali ne i na zdravlje čoveka.

 

Na isti način kako u ishrani izbegavamo GMO, natrijum nitrate ili pesticide, tako i preko ovih sredstava za čišćenje ne smemo udisati neurotoksične mutagene ili teške metale. Opasne supstance iz tih sredstava mogu da izazovu alergije, moguće ih je udahnuti ili u kontaktu sa očima izazivaju određene reakcije.

sredstva za čišćenje

Oko 146 hemijskih jedinjenja, uključujući formaldehid, benzen, hloroform i toluen ne nalaze se na listi zabranjenih supstanci. Stručnjaci koji se bave toksičnošću higijenskih sredstava navode šest “eco friendly” načina koji u potpunosti mogu da zamene tretiranje opasnim hemikalijama. Sve te metode su jednostavne, jeftine i vrlo lake za svakodnevnu primenu.

Limun

Sudopere i baterije na tuševima su mesta gde se akumulira prljavština od kamenca ili sapuna, što je sasvim uobičajena stvar. Zbog karakteristika kiselosti i prirode samog limuna, on izaziva burnu reakciju kada se utrlja na sanitarije i skida sve nečistoće.

Sirće

Obično alkoholno sirće moćno je prirodno sredstvo za čišćenje toaleta, tačnije wc šolje. Dovoljno je sirće sipati u vodokotlić, a zatim pustiti vodu. Takođe, preporučuje se sipati sirće u bocu sa prskalicom i onda naprskati okolo i ispod samo wc šolje. Ako je toalet začepljen, onda je potrebno dodati sodu bikarbonu u sirće da bi se izazvala hemijska reakcija. Sačekati da se ta reakcija završi, pa zatim isprati.

Crni čaj

Za brisanje prozora tu je crni čaj. Skuvati nekoliko kesica ovog čaja, pa zatim tu tečnost sipati u bocu sa prskalicom. Poprskati fino prozorska stakla, a zatim ih novinama obrisati. Ovakav način čišćenja u potpunosti će prozore dovesti do blistavog sjaja i bez hemijskih sredstava koja su tom poslu namenjena.

Višenamenski “hand made” čistač

Univerzalno sredstvo za čišćenje može se napraviti kod kuće lako i jednostavno. Za njega je potrebna 1/4 šolje vodonik peroksida, 1/2 čaše sode bikarbone i jedna kašičica netoksičnog tečnog deterdženta za sudove. Sve ovo pomešati i sipati u čistu bocu, pa ovu gustu smesu sunđerom izglancati sve od poda do plafona.

Odgušivač slivnika

Ako stojite u vodi dok ste pod tušem jer je odvod zapušen, rešenje je da se napravi mešavina sirćeta i sode bikarbone. Nanošenje ove smese direktno na rupu od odvoda omekšaće svu prljavštinu koja se zatekla u slivniku. Dovoljno je ukloniti poklopac odvoda, zatim uzeti nekoliko papira toaletnog ubrusa i izvući tu prljavštinu koja se obično sastoji od dlaka. Sam proces nije nimalo prijatan, ali je prirodniji i efikasniji od hemijskih odgušivača slivnika koji vrlo često ne deluju onako kako stoji na reklami.

Odstranjivač buđi

Buđ voli vlažna mesta, pa mu je zbog toga tuš kabina omiljeni deo stana. Ova neprijatnost može se ukloniti jednostavno prirodnim putem. U pitanju je smesa vodonik peroksida sa vodom (razmera 1:2) koja se sipa u bocu sa prskalicom i njom se naprska buđ direkno. Ostaviti da se sve kompletno osuši, a zatim isprati vodom.