AKUPRESUROM DO OLAKŠANJA

Tradicionalna istočnjačka medicina tretira određene akupresurne tačke na glavi kao deo terapije kojom se otklanja glavobolja, pospešuje pamćenje i koncentracija, dok sveukupno deluje na umirenje nerava. Prema toj tradiciji, ima sedam takvih tačaka na glavi.

 

Glavobolje su jedan od najčešćih problema od kojih ljudi širom sveta svakodnevno pate. Uglavnom, ovakva stanja “budu i prođu”, tako da nema nekog naročitog razloga za brigu.

tačke na glavi

„Tačke svetlosti“

Međutim, periodične i teške glavobolje mogu da smetaju svakodnevnim aktivnostima pa je onda jedino rešenje da se popije određeni lek kako bi bol u glavi prošao. U takvim situacijama, retko se dešava da se otklanjanju ovakvog bola pribegava potpuno prirodnim putem, koji je za telo zdraviji, a neretko i efikasniji način. Vršeći pritisak na određene tačke vrata ili glave, putem pažljive masaže ili akupunkturne terapije, može se doći do sličnih, ako ne i boljih rezultata od onih koji se postižu uzimanjem lekova.

Postoji nekoliko tačaka na ljudskoj glavi na kojima primena pritiska može dovesti do iznenađujuće dobrih rezultata. Može se navesti sedam glavnih tačaka na glavi koje pritiskom mogu uticati na rešavanje glavobolje, a takođe i dovesti do smirenja i poboljšanja koncentracije.

Treće oko

Tačka “treće oko” nalazi se na mestu između obrva, tačnije na onom mestu gde prestaje nos a počinje čelo.

Pritiskanje ove tačke dovodi do olakšanja od glavobolje, ali i od bolova u očima i nekih upala. Takođe, ovaj postupak poboljšava koncentraciju i okrepljuje celokupan um.

Tačka svetlosti

Ovaj par tačaka nalazi se odmah ispod obrva, prema unutrašnjim uglovima očiju. Udaljenost svake od ovih tačaka od tačke “treće oko” je svega oko 1 centimetar.

Pritisak na ove tačke daje olakšanje od migrene, glavobolje, bolova očiju, alergijskih simptoma, groznice, problema sa sinusima i umora.

Lepota lica

Tačka pod nazivom “lepota lica” smeštena je na obrazu, u visini i blizu nozdrva na dnu jagodične kosti.

Pritiskanjem ovih tačaka dešava se olakšanje od umora, otpušenje nosa i glave, zubobolje i bolova očiju.

Niz od 7 tačaka

niz sedam tačaka

U ovom slučaju nije reč o jednoj tački, već o nizu od sedam tačaka. Taj niz počinje od čeonog regiona pa se pruža lučno iznad ušiju i završava na potiljačnom delu (vidi sliku). Svaka od ovih tačaka nalazi se na udaljenosti širine jednog prsta jedna od druge.

Pritisak na ove tačke treba da se vrši istovremeno kako bi se postigli efikasni rezultati, a konstantnim pritiskanjem ovih sedam tačaka dovodi do olakšanja od povremenih glavobolja i migrena.

Sabirni centar

Ako povučete prste od zadnjeg vratnog dela ka temenu naići ćete na blago udubljenje na samom vrhu glave. Ovo udubljenje zove se „sabirni centar“.

Pritiskanje na ovom mestu pomaže da se prevaziđue glavobolja, ali služi i za poboljšanje pamćenja i koncentracije.

Tačka Sunca

Ova tačka se jednostavnije zove “slepoočnica” i mnogima je već poznato da blagi pritisak na ova mesta deluje umirujuće.

Pritisak primenjen na ove tačke poboljšava pamćenje i koncentraciju, ali i celokupno psihičko stanje. Osim svega ovoga, masiranje ovih tačaka pomaže i u smanjenju vrtoglavice i glavobolje.

Centar osobe

Tačka koja se prema nekim istočnim medicinskim učenjima zove “centrom osobe” nalazi se na udaljenosti dve trećine od gornje usne do nosa.

Tretiranje ove tačke pomaže da se otklone vrtoglavica i grčevi, a takođe i podstiče pamćenje i koncentraciju.