TOP 10 NEPOŽELJNIH

I psi imaju svoju „ćud“, pa se tako pojedine rase pasa nikako ne savetuju da budu kućni ljubimci onima koji nemaju mnogo iskustva u gajenju. Ovo je jako važno kada se opredeljujemo za određeni soj psa koji će nam biti najodaniji prijatelj.

 

Svaki pas zahteva pravilan odgoj i učenje, ali je određenim rasama potrebno posebno i pažljivo podučavanje zbog njihovih karakternih osobina. Sve ovo važi za sledećih deset rasa!

rase pasa

1. Akita

Akita doseže visinu do 65 centimetara, a može da bude teška od 34 do 54 kilograma i upravo zbog te veličine je treba vaspitavati još dok je štene. Akita je izrazito odana svojoj porodici, dok je prema nepoznatima sumnjičava. Neiskusnim vlasnicima pasa neće biti jednostavno da vaspitaju pripadnike ove pasmine izrazito nezavisne prirode. Imaju vrlo izražen nagon lovca, zbog čega mogu biti opasne za druge životinje. Takođe, akite se jako linjaju zbog čega im je potrebno redovno četkanje.

2. Rotvajler

Jedna od najsnažnijih rasa čiji pripadnici u proseku teže 45 kilograma, a u visinu narastu i do 70 centimetara. Zbog njihove snage i jakih zaštitničkih instinkta mogu biti opasni ukoliko se pravilno ne socijalizuju. Rotvajleru je potreban vlasnik koji je pre svega smiren, staložen, dosledan i ima samopouzdanja. S podučavanjem treba krenuti dok je pas još štene, a naučeno treba sprovoditi kroz čitav život psa.

3. Čau čau

Iako mnogi imaju želju da ove ogromne pufne zagrle čim ih vide, čau čau zapravo nije veliki ljubitelj grljenja i to pre svega zbog svoje nezavisne prirode. Ovaj pas ne spada u rase koje su prisne i vole da se mnogo maze, a mogu da razviju netrpeljivost prema drugim psima. Izuzetno su svoji i inteligentni, zbog čeg aih je teško vaspitavati, posebno na uobičajen način.

Takođe, mnogo se linjaju zbog čega zahtevaju redovno četkanje.

4. Dalmatinac

S dalmatincima možete očekivati mnogo posla, a vlasnik im mora pružiti dovoljno mentalne i fizičke stimulacije, jer bi u suprotnom mogli da postanu destruktivni. To znači da je dalmatincu, između ostalog, potrebno dovoljno šetnje i istrčavanja i traži vlasnika koji će maksimalno moći da mu se posveti.

5. Aljaski malamut

Ovaj prelepi džin je izvor nepresušne energije zbog čega traži jednako energičnog vlasnika. Malamut u svom prirodnom okruženju na Aljasci vuče teške saonice i po više kilometara, pa je jasno da ovom gorostasu lagana šetnja po parku nije dovoljna.

Istovremeno, veoma se linja, posebno u proleće i jesen, pa vlasnici moraju svakodnevno da ih timare. Tokom letnjih meseci i visokih temperatura, aljaskom malamutu treba mnogo hlada, pošto vrućine mogu da oštete srce ovog lepotana.

6. Šar pei

Ovi naborani slatkiši poznati su kao jedna od najnezavisnijih i najrezervisanijih pasmina i lako mogu da postanu izrazito teritorijalni, pa i agresivni ukoliko im se ne omogući adekvatna socijalizacija i odgoj dok su još štenci. Čak i dobro socijalizovani Šar Pei mogu biti izrazito zaštitnički nastrojeni, po čemu je pasmina i poznata. Pažljivo praćenje i čvrste granice obvezna su pravila za svakog vlasnika Šar Peija.

7. Border koli

Neverovatno inteligentan i pun energije, Border koli stalno traži zanimaciju. Ipak, treba znati da će najsrećniji biti s ljudima koji imaju jednako mnogo energije kao i oni sami. Znači, reč je o psu kojim se stalno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći na aktivnosti u prirodi.

S obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male dece mogu da se osećaju frustrirano, jer ih ne mogu držati na okupu. S pravim čovekom, border koli će biti odlično istreniran pas, izuzetno dobar u učenju i veran pratitelj.

8. Nemački i beligijski ovčar

Osim što su prelepi, nemačke ovčare krasi i velika neustrašivost, ali i oprez, pa će se prema nepoznatim ljudima držati rezervisano i trebaće im vremena da se zbliže s neznancima. Nemački ovčar vrlo je odan i sa članovima svoje porodice razviće čvrstu povezanost. Poznati su i slučajevi kada su nemački ovčari branili svoje vlasnike od velikih životinja poput medveda. Ipak, potrebno ga je socijalizovati kako prema svojoj porodici ne bi postao previše zaštitnički nastrojen.

9. Lovačke pasmine

Terijeri i druge lovačke rase posmatraće kao plen mačke i druge manje kućne ljubimce. Izuzetno su energični i nisu srećni, a mogu da osećaju jaku teskobu kada i na kratko moraju da se odvoje od vlasnika. Pripadnici lovačkih pasmina biće najsrećniji i najzdraviji uz vlasnika koji voli fizičku aktivnost i kretanje.

10. Pastirske rase

Tornjak, šarplaninac, kavkaski ovčar i druge pastirske rase ne preporučuju se neiskusnim vlasnicima pasa.

Izvor: N1info.com