MALA HEROINA

Četvorogodišnju Salganu Salčak prozvali su sibirska crvenkapa, jer je na 34 stepena u minusu prepešačila 8 kilometara kroz ledenu sibirsku tajgu prepunu vukova, kako bi došla do lekara i zamolila ih da dođu u selo i pomognu njenoj bolesnoj baki.

 

Devojčica Salgana živi s bolesnom bakom i slepim dekom u jednom malom selu koje je praktično odsečeno od sveta.

sibirska crvenkapa

Jedno jutro je videla da se njena baka ne pomera, pa se sama zaputila kroz opasnu šumu u najbliži gradić, udaljen osam kilometara i to po temperaturi od minus 34 stepena. Do odredišta je stigla za nekoliko sati, ali su lekari morali da je zbrinu zbog hipotermije.

Nažalost, zbog mnogo izgubljenog vremena, kada su lekari stigli do njene kuće, baka je već bila preminula.

Svi su složni da je pravo čudo da hrabru Salganu nisu rastrgli vukovi, koji u čoporima nastanjuju šumu u Tuvi.

“Nisam bila uplašena. samo sam bila mnogo, mnogo gladna i zabrinuta za baku. Bilo je hladno, ali nisam mislila na to. Samo sam hodala, hodala i hodala”, rekla je mala heroina, koja je jedan deo puta čak prešla i preko zaleđene reke.

Semen Rubcov, šef spasilačke službe u Tuvi, kaže da je mala Salgana imala „ludu sreću“.

“Ona je devojčica koja potiče iz familije pastira, a od malih nogu je naučena da se snalazi u šumi. Navikla je na ekstremne situacije, poznaje sve opasnosti tajge i zna kako da ih izbegne. Ipak, ona ima samo četiri godine i činjenica je da je imala ludačku sreću. Medvedi su sada u zimskom snu, te nisu predstavljali opasnost, ali vukovi su mogli da je rastrgnu na svakom koraku. Da je naletela na njih, jedino bi joj pomoglo da se popela na drvo. Međutim, tu bi ubrzo i skončala, jer bi je zveri opkolile”, ističe Rubcov.

Devojčicu je lokalno stanovništvo proglasilo herojem, nazvavši je “sibirskom crvenkapom”, a policija i socijalne službe sada ispituju šta je sa njenom majkom Eleonorom. Kako je saopšteno, ona se sumnjiči za zanemarivanje deteta.