BLIND SIDE (Mrtav ugao)

Odličan sportski film Blind side je radjena po neverovatnoj i istinitoj priči. Sandra Bulok je za glavnu žensku ulogu zasluženo dobila Oskara

 

Film Blind side se svrstava u autobiografske i sportske filmove. Glavni junak filma jeste sportista, igrač američkog fudbala ali film u sebi nema izrazitog sportskog i takmičarskog naboja i pogrešićete ako ga ne pogledate, jer na primer, ne želite ga gledate sportske filmove. Sport u filmu je ovde samo okvir duboke priče o dobrim ljudima koji od gubitnika stvaraju pobednika.

Sportski film Blind Side - Mrtvi ugao i Sandra Bulok

Osnova celog filma je izuzetna životna priča koja vas ne ostavlja ravnodušnim. To je priča o crnom dečaku koji živi na dnu društvene lestvice i darežljivoj beloj bogatoj porodici koja živi na vrhu ali nije zaboravila na ljudskost.

Meni se posebno dopalo u ovom filmu što on priča istinitu priču o onoj dobroj, hrišćanskoj i altruističkoj Americi, o amerikancima koji su darežljivi i empatični. To mi retko vidjamo na našim ekranima jer nas mahom televizije bombarduju filmovima punim zla i nasilja po američkim gradovima i četvrtima, pa steknemo pogrešnu predstavu da je Amerika samo nasilje, takmičenje, kriminal, droga i rasni sukobi.

Ne, nije. Amerika je i dom dobrih ljudi, moralnih, poštenih, vrednih i posvećenih svojoj zajednici.

Sandra Bulok je za ulogu u ovom filmu dobila Oskara. Da mi je neko pre njenog nastupa u filmu opisao šta treba da glumi, nikada ne bih mogao da zamislim da je ona dobar izbor za tu ulogu, medjutim jeste. Briljantno je odglumila i iznela film na sjajan način. Na kraju filma se vide scene i slike stvarnih junaka filma i primetna je sličnost Sandr Bulok sa glavnom junakinjom.

Mada je u ovom filmu nejasno ko je glavni junak, s obzirom da bi to trebao da bude crni dečak koji izrasta u profesionalnog sportistu, ali njegova majka-maćeha (Sandra Bulok) toliko dominira svojim karakterom da se kod gledaoca  percepcija glavnog junaka menja.

Uz to, Amerika je i dom velikog broja hrišćana, koji su vrlo solidarni i angažovani da pomognu ljudima. Dok na vrhu korporativne i političke američke elite i hijerarhije vlada jurnjava za osvajanjem moći, vlada pohlepa i oportunizam, dotle negde u središnjoj Americi po manjim i većim gradovima nailazimo na neki fin i porodičan svet koji želi da pomogne. Ovo je film koji daje uvid u tu drugu, nama nepoznatu Ameriku. Jedan noviji film koji se bavi sličnom tematikom i duhom središnje amerike je isto tako sportski film Greater, ali o njemu nekom drugom prilikom.

Zato za promenu od svakodnevnih sadržaja na TV ekranima pogledajte jedan lep porodični film o plemenitim ljudima i njihovom postignuću. Film je i poučan i emotivan i zabavan u krajnoj liniji, bez nasilja, krvi i natprirodnih bića.

Pun je pozitivne energije i poruke koju ćete zapamtiti. Menja vam pogled na život.

Otkrijte Blind side života u Americi.

Zlatko Šćepanović