MAHER I MAJSTOR

Šta je maher i kakvo značenje ima. A ko je majstor i u čemu je razlika izmedju majstora i mahera?

 

Može li neko u isto vreme biti i maher i majstor? Da.

Može li neko da bude majstor a da ne bude maher? Da, može.

A može li neko pak da bude maher a da ne bude majstor? Da, naravno, kod nas i to može, i vrlo je popularno.

Šta je maher a ko je majstor šaman i beli mag Nedeljko Dražić

Maher je nemačka reč i označava veštu osobu koja je uspešna u tome što radi, jer to što radi čini sa lakoćom i ostavlja utisak velikog majstora.

Kod nas se reč maher nametnula za opis onih osoba koje su uspešne i vešte, koje lako završavaju stvari, možda ne baš uvek po pravilima, ali … ko te pita za pravila kada treba da se reši problem.

U tom smislu reč „maher“ ima i svoju negativnu crtu, konotaciju koja može da bude dolepljena nekoma za koga se kaže maher, i to nalepljeno sa intonacijom koja kaže da je „prevejan“, „lukav“, „prevarant“.

Majstor svog zanata je onaj za koga znaš da zna i njegova veština je nesumnjiva. Majstor nema ličan karakter, on je sav funkcija i izvrsnost. Majstor može biti karakterno i dobar i loš, ali je uvek majstor, znalac, vešt i nesumnjiv,

Maher je pak uvek nečija karakterna crta. Maher može, ali i ne mora da bude majstor svog zanata, ali mora da bude uspešan u tome što radi, da završava poslove i da ostavlja utisak uspeha.

Ako to prenesemo na obične stvari i ljude, to može izgledati sledeće:

Lekar majstor: On je lekar, majstor svog zanata, vrhunski stručnjak, zadnja stanica i poslednja nada za pacijente koji znaju da on zna. Ali često ne mora da bude poznat, priznat i popularan lekar.

Lekar maher s druge strane, može da bude tek malo bolji lekar od proseka, ali izgleda popularan i velik u očima pacijenata jer im pomaže, sebe nameće kao rešenje, i zato što zna svog kolegu majstora lekara iz gornjeg pasusa, pa mu taj lekar majstor završava komplikovane slučajeve a on sebi pribavlja slavu.

Muzičar majstor: Zna sve da odsvira i svi ga traže za studijskog muzičara ili orkestar ali ne ume da proda sebe publici i bude uspešan u tome što radi.

Muzičar maher: Odlično svira ali ne vrhunski, mada je dobar zabavljač, komunikator i self promoter, publika ga voli a zna i da podidje kritici, otvara sva vrata svojim nastupom i pojavom.

Business majstor: Vlada svim teorijama business-a, mnogo zna, vredi kao savetnik, ali od sebe i sebi nije napravio business jer ili nema u sebi ono što je bitno za uspeh mimo znanja ili ne prepoznaje ključne stvari koje se moraju uraditi.

Business maher: Zna dovoljno i dosta iz teorije, ali ga je iskustvo naučilo kako da mimo opšteg znanja samog sebe i svoje ideje proda na sitne fore, kako da bude uspešan u stvarima koje su bitne.

Itd. Svako zanimanje možemo uporedjivati na ovaj način. Jedino za političare kod nas možemo reći da nema majstora, svi su maheri.

Suština je: „Ne može svako da bude majstor svog zanata, treba talenta i vežbe za to, ali ne može i svako da bude maher, pored znanja i veštine treba i posebnog talenta za to.

Budi majstor maher :-)

P.S: Na slici je beli mag, srpski šaman, uvaženi mason, iscelitelj i ko zna šta sve ne, gosn Nedeljko Dražić, koji je boravio na Tibetu, družio se sa Dalaj Lamom i koji je opčinio srpsku estradu svojim magijskim pričama i okultnim delima. O njemu se pričaju bajke a i junak je nekih romana domaćih pisaca. Sudeći po slici gosn Nedeljko je 3 u 1 šaman, jer liči na afričkog vrača, sibriskog šamana i domaćeg hercegovca.

Tvrdi da se školovao kao šaman i iscelitelj na Tibetu, da njegova porodica iz Hercegovine ima 500 godina dugu tradiciju lečenja, da ima preko 200 dece (sa više žena naravno), da ume da oživljava mrtve, da uspešno leči neizlečivo, da su mu klijenti bogati šeici, sam ruski predsednik Putin, nekadašnji američki predsednik Buš i ko zna ko još i tako redom. Ima klijentelu i u Srbiji, naravno.

E to je „Mr Maher“!

Zlatko Šćepanović