VARIJACIJE U IZGLEDU URINA

Miris, izgled ili boja mokraće, pa čak i u učestalosti mokrenja, mogu biti rezultat jednostavnih spoljnih faktora, ali i potencijalno ozbiljnih zdravstvenih stanja. Promena uobičajene boje urina može da govori i o promeni našeg zdravlja.

 

Nijansa boje urina u prilici je da nam „kaže“ koliko je naše telo u tom trenutku hidrirano. Što je boja tamnija, znači da nam je voda potrebna, dok svetla mokraća predstavlja znak da posle nužde ne moramo otići po čašu vode da je popijemo.

boja mokraće

Međutim, mnogo više od ovoga, boja urina može da nam saopšti i neke važne informacije o našem zdravlju ili njegovoj eventualnoj promeni koja nam se trenutno dešava.

Iako boja, izgled, miris ili učestalost mokraće mogu reći mnogo toga o stanju nečijeg zdravlja, ako postoje bilo kakve promene u njoj, uvek je najbolje obratiti se lekaru kako bi se utvrdili uzroci ovih simptoma.

Različite boje urina

Urin može da promeni boju iz raznih razloga koji se kreću od bezazlenih spoljnih do nekih ozbiljnih unutrašnjih faktora. Boja mokraće može biti veoma različita, ali nijedna promena u boji ne bi trebalo da se ignoriše.

Bezbojna

Ako je urin skoro pa bezbojan, sličan običnoj vodi, nema razloga za brigu, jer njegova nijansa najverovatnije potiče od toga što ste u najskorije moguće vreme pre izlučivanja popili dosta tečnosti. Ovo je znak da ste dovoljno hidrirani, ali i znak da ne postoji nikakav problem.

Bledožuta

Ukoliko je mokraća bledožute boje to znači da ste zdravi i dobro hidrirani. Ova nijansa urina je sasvim normalna i nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Transparentno žuta

Kada je urin transparentno žute boje, takođe je reč o normalnom zdravstvenom stanju, mada je osoba onda sigurno manje hidrirana nego kada joj je mokraća bledožute boje. Preporuka je popiti vodu ili neku drugu tečnost, kako bi nivo hidratacije organizma bio na zavidnom nivou.

Tamnožuta

I dalje je sve u redu, ali iako već niste osetili žeđ, mogli biste povećati unos vode u sopstveno telo. Tamnija nijansa znači da je mokraća više koncentrisana, što označava činjenicu da ste na ivici dehidracije. Ne razmišljajte mnogo, već što je pre moguće popijte čašu ili dve obične vode.

Boja meda

Ukoliko je mokraća tamna toliko da je njena boja slična boji meda, najverovatnije ste dostigli tačku dehidracije, usled čega je urin veoma koncentrisan. Problem je nešto ozbiljniji nego kada je mokraća tamnožuta, tako da je savet povećati dnevnu potrošnju vode kako bi boja postala svetlija, a vi dovoljno hidrirani.

Boja piva

Nijansa mokraće koja podseća na boju piva definitivno je znak koji treba da vas zabrine. Ona može biti obeležje teške dehidracije, usled neuzimanja tečnosti danima, ali ova boja može da ukazuje i na oboljenje jetre. Probajte da pijete više vode, a ako se boja ni posle toga ne razbistri, potražite savet svog lekara.

Roze ili crvenkasta

Mokraća u kojoj prevlađuju nijanse crvene ili roze boje može biti strašna i na sam pogled, ali ona i ne mora biti tako ozbiljna kao što bi se pretpostavljalo. Hrana kao što su borovnice ili cvekla može pretvoriti vaš urin u rozi ili crvenkasto, pa ako ste malo pre mokrenja pojeli neku od ovih namirnica, ona je najverovatniji krivac. Međutim, ako niste, onda boja može biti posledica krvi u mokraći i trebalo bi da potražite savet svog lekara. Ovakva mokraća može biti simptom nekih teških stanja kao što su bolest bubrega, tumor ili problemi sa prostatom kod muškaraca.

Narandžasta

Urin oranž boje može biti rezultat prehrambenih boja hrane koju ste uneli u telo ili nedostatka vode. Ipak, ako se ova nijansa zadržava i nakon povećanja unosa vode, konsultujte se sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da nisu u pitanju problemi sa jetrom ili žučnim putevima.

Bioprostata kapi za prostatu

Bioprostata kapi za prostatu i bešiku na bazi sitnocvetne mlečike i origana – klikni na sliku i naruči!

Druge promene i njihovo značenje

Osim boje, izgleda i mirisa urina, kao i učestalosti mokrenja, neke druge promene mogu da ukažu na potencijalne zdravstvene probleme.

Neke uobičajene promene su:

Mutan urin

Zamućena mokraća je često simptom infekcije urinarnog trakta i može da ga prati jači miris i peckanje prilikom mokrenja. Poseta lekaru i test urina bile bi preporuke kako bi se dijagnostikovao problem i počelo lečenje antibioticima.

Zapenušani urin

Iako zapenušana mokraća može biti rezultat jačeg mlaza mokrenja nego što je obično, ona može biti i zbog prisustva belančevina u urinu, što je simptom problema sa bubrezima. Ako smatrate da penušavost nije zbog sile mlaza, obratite se lekaru kako bi se odradili određeni testovi i dobila pravilna dijagnoza.

Neprijatni miris urina

Urin koji ima neprijatni miris obično ne implicira određeno zdravstveno stanje, već više zavisi od hrane koja je pojedena pre pražnjenja bešike ili od lekova. Određena vrsta namirnica izaziva promenu u mirisu mokraće, a isti je slučaj i sa antibioticima.

Učestalo mokrenje

Ako žene starije od 35 godina imaju učestalo mokrenje to može biti znak benignog tumora materice poznate kao mioma, dok je kod muškaraca reč o mogućim problemima sa prostatom. Često mokrenje je takođe povezan i sa dijabetesom, infekcijom urinarnog trakta ili oporavkom od moždanog udara. Oni koji su pretrpeli moždani udar imaju manju kontrolu nad svojom bešikom zbog oslabljenih mišića i oštećenja nerava, koji mogu prouzrokovati inkontinenciju.