SVINJSKI ROLOVANI FILE U SOSU OD VERMUTA

Slaninom rolovani file u sosu od vermuta deluje kao jelo sa carskog dvora, ali ekskluzivno ime ovog specijaliteta ne znači da se on pravi na neki posebno težak način. Lako, kreativno i preukusno su reči koje su dovoljne da ga opišu, a na vama je da sve to i potvrdite!

rolovani file u sosu

Sastojci:

750 grama svinjskog filea
375 grama dimljene slanine
300 grama bukovača pečurki
1 glavica luka
30 grama putera
1 kašika brašna
2 kašike senfa
1 pileća kocka za supu
200 grama šire testenine
90 ml vermuta
peršun
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Svinjski file posolimo i pobiberimo sa obe strane pa premažemo senfom. Lente slanine ređamo na dasku za sečenje jednim krajem, preklapajući jednu na drugu. Na ovako poređanu slaninu stavimo file i obavijemo lentama slanine u oblik pletenice. Ređamo pletenice u nauljenu tepsiju. Pečemo 40 minuta na 200 stepeni.

U šerpi na šporetu sa 500 ml vode skuvamo supu. U tiganju sa rastopljenim puterom ispržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo parčiće bukovača. Kada se isprže, dodamo brašno, vermut i nalijemo supu. Dodamo maslinovo ulje, posolimo, pobiberimo i ostavimo sos da uzavri i da se zgusne oko 10 minuta. Pri kraju kuvanja dodamo sitno seckani peršun.

Skuvanu testeninu properemo hladnom vodom, stavimo u dubok sud i poprskamo uljem. Ispečeni file isečemo na parčiće i serviramo na činiju. Na drugu stranu činije stavimo testeninu i dodamo sos od vermuta. Uz ovo jelo predlažemo da kvalitetno suvo crveno vino.

Prijatno!