NJUH OTKRIVA BOLEST

Poznato je da se psi koriste u pronalaženju oružja, droge ili nestalih osoba, ali moguće je i da psi detektuju rak tako što svojim izuzetnim čulom nanjuše zdravstvene promene kod ljudi pre nego što se ispolje određene indikacije.

 

Sa oko 300 miliona mirisnih receptora, u odnosu na ljudskih 6 miliona, psi mogu da osete stvari koje mi našim čulima ni na koji način ne možemo. Dok svi znamo o njihovoj sposobnosti da pronađu nestale osobe ili nanjuše skrivenu drogu, psi mogu da otkriju i mnogo više od toga.

psi detektuju rak

Svojim izvanrednim čulom mirisa, psi mogu da nanjuše sitne hemijske promene u ljudskom telu. Od raka do dijabetesa, psi mogu da nam daju upozorenje o nizu ljudskih bolesti mnogo pre nego što rezultati testa to potvrde, a potencijalno mogu da spasu i živote usled ranog otkrivanja.

Dok većina pasa ima izuzetan osećaj za njuh, ipak nisu svi psi jednako daroviti da otkriju bolest. Specijalno uzgajani psi za potrebe detekcije i u svrhe lova predstavljaju najbolji izbor za ovu upotrebu.

Psi obučeni za medicinsku detekciju su pravi životni spasioci

Kler Gest, naučnica i stručnjak za proučavanje ponašanja životinja, detektovala je čvorić u dojci zahvaljujući svom vernom psu. Iako njena ženka labradora po imenu Dejzi nije prošla obuku njušenja u medicinske svrhe, ona je uspela da svoju vlasnicu upozori da nešto nije u redu.

Jednog dana pre nego što su hteli da pođu u šetnju, pas se zaustavio i nekoliko puta tapnuo njuškom Kler u predelu grudi i to na jednom istom mestu. Nekoliko sati kasnije, Kler je već osećala bol u predelu na koji joj je Dejzi sugerisala, pa je pipajući to mesto pronašla čvorić, što je kasnije i potvrđeno da je reč o tumoru.

“Hirurg mi je rekao da sam imala neverovatno mnogo sreće, pošto je sve dijagnostikovano tako rano. Mogla sam danima da ne osećam ništa, a karcinom da se razvija tako da na kraju bude previše kasno”, kaže Kler.

Odmah nakon otkrića, njeni limfni čvorovi su uklonjeni, a zatim je sledilo pet nedelja radioterapije. Ona je sada izlečena, a spasao je nos njenog najvernijeg prijatelja!

Precizniji od testova

Nakon što je “završila” tečaj detektovanja bolesti, Lusi koja je mešanka labradora i irskog španijela, naučila je da otkrije kancer bešike, bubrega i prostate. Ona je sa 95 odsto preciznosti detektovala ove tipove karcinoma, što je bolji rezultat od nekih laboratorijskih testova koji se koriste za skrining raka.

Lusi i Dejzi nisu usamljeni slučajevi. U jednoj studiji navedeno je da su četiri porodična psa, obučena za medicinska istraživanja, bila u stanju da uspešno otkriju rak pluća sa tačnošću od 71 odsto, dok su isključili rak u 93 odsto slučajeva, što se naknadnim testovima potvrdilo kao tačno.

U drugoj studiji, pet stručno osposobljenih pasa je na osnovu svog čula mirisa identifikovalo i isključilo rak pluća i dojke u svim fazama, sa neverovatnom tačnošću od 90 odsto. I još jedna studija navela je da je specijalno obučena osmogodišnja ženka crnog labradora bila 97 odsto precizna u otkrivanju raka debelog creva u uzorcima stolice.

Uprkos visokim stopama tačnosti i brzom detektovanju, upotreba pasa u ranom otkrivanju raka tek treba da postane prihvaćena metoda skrininga, ali se to najverovatnije neće desiti u skorije vreme. U poređenju sa aparatima, ove životinje je teže kontrolisati, a troškovi održavanja i treninga su mnogo skuplji, jer oni treba da prođu obuku, budu hranjeni i potpuno zbrinuti.