LEPOTE EVROISTOKA

Predstavljamo 10 destinacija koje svetske turističke agencije sve više preporučuju ljubiteljima putovanja i neotkrivenih zanimljivih mesta, kada je u pitanju istočni deo starog kontinenta.

 

Pitoreskni stari delovi grada, impozantne planine, prostrane plaže – i to sve po povoljnim cenama. Obilazak istočne Evrope je u trendu. Pojedine destinacije su klasici, neke to postaju, a ima i onih koje su pravo neotkriveno blago, prenosi „Dojče vele“ koji se bavio ovom turističkom preporukom.

10 destinacija

1. Prag, Češka Republika

Zlatni grad na Vltavi je top-destinacija. Centrom grada svake godine prođe oko četiri miliona turista. Dive se sjaju crkava, slušaju zvona stare Gradske većnice, naručuju češko pivo i knedle i preko Karlovog mosta odlaze ka impozantnom dvorcu.

2. Riga, Letonija

Mešavina srednjovekovnog stila i secesije, začinjena primorskom elegancijom – Riga važi za biser Baltika. Glavni grad Letonije leži na Baltičkom moru. Osnovali su ga nemački trgovci u 12. veku. U starom gradu izgradili su velelepne crkve i stambene zgrade. Jednako raskošan je i novi deo grada sa čak 800 objekata u stilu secesije.

3. Krakov, Poljska

Mladi ljudi vole grad poljskih kraljeva i njegov uzbudljiv noćni život. Oko istorijskog gradskog trga (na slici) mogu se pronaći kul restorani i džez-barovi. U jevrejskoj četvrti je alternativna scena.

4. Visoke Tatre, Poljska i Slovačka

Na sat vremena vožnje, južno od Krakova, počinje planinski lanac koji se završava u Slovačkoj. Netaknuti planinski svet dostiže visinu od 2.600 metara. Tu se nalazi i Štrbsko jezero (Slovačka), idealna polazna tačka za planinarenje.

5. Bukurešt, Rumunija

Sve više turista otkriva lepote glavnog grada Rumunije, koji je poznat i kao „Pariz Istoka“. Doduše, još se mogu videti mnogi tragovi komunističke prošlosti, ali upravo ta mešavina Bukurešt čini toliko zanimljivim. Stari grad sa kafićima i restoranima definitivno treba videti.

6. Delta Dunava, Rumunija

Druga najduža evropska reka prolazi kroz deset zemalja, pre nego što se ulije u Crno More. Delta Dunava je jedan od poslednjih rezervata Evrope, životni prostor za hiljade vrsta životinja i biljaka. Delta se može obići sa vodičem ili individualno sa kanuom ili čamcem.

7. Varna, Bugarska

Vrele noći, hladno piće i neverovatno niske cene – duge peščane plaže na bugarskoj crnomorskoj obali su destinacija za žurke. Preko dana uživanje na suncu, uveče slavlje – to ovde privlači mlade iz cele Evrope.

8. Beograd, Srbija

Vesela družina često nastavlja put ka Beogradu i splavovima na Dunavu. Ali srpska prestonica i ljubiteljima kulture ima šta da ponudi: na primer Hram Svetog Save. Sa kupolom širokom 35 metara, to je jedna od najvećih svetskih crkava. Podseća na Aja Sofiju u Istanbulu, ali je mnogo mlađa. Izgradnja je počela tek 1935. godine.

9. Kotor, Crna Gora

Trideset kilometara plavo Jadransko more krivuda duž strmih litica i dolazi do gradića koji je deo svetske kulturne baštine- Kotora. Mesta na plaži nema mnogo, dakle ne računa se na masovni turizam, već na bogatu klijentelu. Ali kad se usidre veliki brodovi za krstarenje, u malim srednjovekovnim uličicama nestaju mir i tišina.

10. Kijev, Ukrajina

Turisti su do sada izbegavali ovaj zanimljiv grad koji vredi videti. Razlog za to su borbe koje se vode na istoku zemlje, koje su od Kijeva udaljene 800 kilometara. Najkasnije u maju će reflektor biti usmeren ka glavnom gradu Ukrajine, na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

Izvor: DW.com