DA ODMOR BUDE UŽIVANJE

Za ljubitelje grčkih ostrva priredili smo putopisni vodič koji najdetaljnije opisuje sve lepote ovog raja na Zemlji. Kefalonija, Skijatos, Skopelos ili Tasos su popularna turistička ostrva, a ovo je šansa da se upoznate sa njihovim gradovima, plažama i mogućnostima za izlet, kako biste iskoristili sve njihove mogućnosti.

 

Nikada nije rano za razmišljanje o letovanju. Spokojan zvuk talasa, miris borove šume, usamljene plaže, baš sve što je potrebno za zaboravljanje problema i obaveza.

za ljubitelje grčkih ostrva

Ukoliko ste zaljubljenik u grčka ostrva u narednim pasusima pomoći ćemo vam u najtežem, a to je odabir savršene destinacije. Pripremite se na vreme i odlučite koje ostrvo je baš po vašem ukusu!

GRADOVI

Argostoli je glavni grad Kefalonije, najvećeg grčkog ostrva koje izlazi na Jonsko more. Zemljotresi koji su kroz istoriju pogađali Kefaloniju nisu zaobišli ni ovaj grad, čijoj arhitekturi su doprinela i razaranja u Drugom svetskom ratu. Kao posledica nastaje kombinacija oslikana starim, dotrajalim građevinama i novijom arhitekturom nestandardnom za tradicionalne primorske grčke gradove.

Glavni grad, kao sedište Grčke pravoslavne crkve, škola i univerziteta odstupa od uobičajne slike turističkog mesta. Nasuprot tome, od centralnog Trga Valianos račvaju se uličice podređene radoznalim turistima. Nije retkost da u ranim popodnevnim časovima naiđete na skoro puste ulice i zatvorene radnje. Gradić zaživi u večernjim časovima, ali čak i tada vlasnici znaju da prerano zatvore svoje radnje. Ponuda u tavernama je izuzetno problematična, jer čak i meni deluje ukusno. Vodič nas je prilikom prvog obilaska upozorio na ukusni sladoled u restoranu Premijer, sa savetom da ne uzimamo više od jedne džinovske kugle. Izazov je prihvaćen i uz malu pomoć savladani su različiti ukusi slasnog dezerta. Specijalitet na Kefaloniji je pita sa mesom, kao i domaći feta sir, napravljen od kombinacije kozjeg i ovčijeg mleka koji odstupa od nama poznatog mlečnog ukusa.

Argostoli može biti vaša početna baza, jer se nalazi na obodu koji razdvaja zapadni i istočni deo ostrva, ali mana koju mu turisti mogu pronaći jeste što nema sopstvenu  plažu. Rešenje se nalazi u obližnjem gradiću Lasi (Lassi) koji je udaljen svega 2,5 km od Argostolija i dostupan je šetnjom, autobusom ili najčešće taksijem. Ukoliko želite smeštaj u delu Kefalonije koji garantuje slatke muke u odabiru plaža, onda je Lasi odredište gde ćete to pronaći.

Skijatos

Pogled na Skijatos

Skijatos (Skiathos) je glavni grad istoimenog ostrva koje za razliku od prethodnog izlazi na Egejsko more i u potpunosti oslikava tradicionalni primorski grad sa sadržajima prilagođenim turistima. Dok je na Kefaloniji najveća šansa da sretnete posetioce iz Britanije, na Skijatosu se možete susresti sa brojnijim nacionalnostima. Sam grad će vas očarati već pogledom sa trajekta – možete videti poluostrvo Bourtzi sa pozorištem u središtu, stara arhitektonska zdanja, aerodrom i mnoštvo borove šume koja uokviruje grad i celo ostrvo. Najlepši put do plaža, kojih zvanično ima više od 60, upravo je kroz borovu šumu. Opojni miris mora i guste šume, bajkoviti predeli susreta mora i sunca dodatno će podstaći zaljubljenost u grčka ostrva.  Po grčkom književniku Aleksandrosu Papadijamantisu nazvana je i ulica koja predstavlja glavnu pešačku zonu. U njoj možete pronaći možda čak i više nego što vam je potrebno – od kafića, brojnih taverni, klubova do radnji sa primamljivim suvenirima i poslasticama. Kada ,,zalutate“ u okolne, uzane uličice osetićete i nešto drugačiju atmosferu. Videćete izlovane, romantične restorane sa balkonima, goste koji igraju uz grčku muziku, osetićete čar mediteranskog života. Skijatos je grad za sve ukuse. Najlepši deo putovanja jeste kada krenete neplaniranim putevima i vidite lepotu koju samo priroda može da oblikuje. ,,Najgore“ što se može desiti jeste da se vratite sa više stotina fotografija i utiskom da je deset dana zaista premalo za potpuni ugođaj.

Skopelos se nalazi na susednom ostrvu koje takođe pripada grupaciji Severni Sporadi. Bujna vegetacija, netaknuti mir, nestvarne plaže i uličice sa karakterističnim plavo-belim obeležjima i crkvama savršen su odabir  i za scenariste svetski poznatog mjuzikla Mamma Mia. Skoro svaka druga kuća je crkvica, a prema predanju one su izgrađene kako bi u njima stanovnici našli sklonište od pirata. Usled velikog broja i nedostatka sredstava one su najčešće otvorene samo na dan sveca po kome nose ime i praznicima. Donošenjem odluke da se aerodrom smesti na Skijatosu, Skopelosu je uskraćena brojnost turista, ali ga to upravo čini primamljivim i misteriozno neodoljivim. U poređenju sa Skijatosom, kao doteranom mladom devojkom, Skopelos bismo mogli opisati kao ženu koja pleni i privlači svojom prirodnom lepotom. Na Skijatosu svako može pronaći nešto za sebe, dok je Skopelos rezervisan za hedoniste i ljubitelje prirode skrivene od masovnog turizma.

Tasos Limenas

Kuća u Limenasu

Limenas je glavni grad šumovitog ostrva Tasos (Thassos), prekrivenog maslinjacima koje turiste iz Srbije dodatno privlači i svojom blizinom. Pored Limenasa, veći gradovi Tasosa su Limenarija i Potos, dok  porodice za svoj smeštaj  biraju i manja mesta (Skala Potamia, Skala Rachoni, Skala Prinos, Pefkari) koje krase dugačke peščane plaže. Glavni grad istovremeno omogućava turistima dostupnost plaža, zanimljive večernje sadržaje, taverne sa pogledom na zalazak sunca i tirkizno more, kao i romantične vožnje u kočijama. Domaćini ispred taverni i restorana su veoma ljubazni, te ćete na kraju obroka dobijati i slasne dezerte, čašice domaćeg vina ili račune umotane u starinske kutijice. Limenas je u odnosu na prethodne gradove cenovno najdostupniji našim sunarodnicima, te ćete maternji jezik i najčešće upotrebljavati u komunikaciji.

Bez obzira na mesec letovanja, temperature u Limenasu odgovaraju svim starosnim uzrastima – u toku dana uživanje na prijatnom suncu, a u toku noći pokrivanje mekim ćebetom!

PLAŽE

Moje prve impresije sa Kefalonije su plaže. Ušuškane uvale, impozantne plaže oivičene stenama, kristalno bistra voda, spokoj naspram snažnih talasa. Plaže Kefalonije bile su inspiracija za film Mandolina kapetana Korelija (Myrtos, Antisamos, Horgota), kao i za našeg poznatog književnika, slikara, novinara Momo Kapora (Vatsa). Penelope Cruz se zaljubljivala i kupala na plaži Horgota skrivenoj među zelenilom, dok je Kapor stvarao na izolovanoj Vatsa plaži, okruženoj idiličnim pejzažom. Svaka plaža na Kefaloniji je drugačija i posebna – od stenovitih, pomalo divljih (Mediteran), pa do onih na kojima možete naći hlad u pećinama (Kalamia) ili se osamiti u šumovitim utvrđenjima (Paliostafida). Najpoznatija plaža Kefalonije je Myrtos, koja svojom plavičasto-belom bojom poziva da se zaigrate u njenoj morskoj peni. Turisti su bili uskraćeni za boravak na njoj, usled štete nastale nakon zemljotresa koji je pogodio Kefaloniju u januaru 2014. godine.  Mana Kefalonije jeste u njenoj veličini, da biste obišli sve plaže koje želite neophodno vam je prevozno sredstvo. Ipak, ako ne želite da odmor provedete u kolima, tu su brojni izleti, ali i plaže koje mogu zadovoljiti ukus i najprobirljivijih turista.

Za snalaženje na Skijatosu vam je neophodna mapa, ne zato što ćete se izgubiti, već kako biste svakog dana mogli da birate koju ćete plažu ili preciznije plaže posetiti. Autobuski prevoz je ažuran i u periodima van sezone, tako da možete obići brojne plaže na jednostavan i brz način. Ukupno ima 26 stanica, cena karte do prve polovine iznosi 1.6 €, a do poslednje stanice 2€. Plaže su većinom peskovite i često se nadovezuju jedna na drugu, te možete u jednom danu posetiti i 3-4 plaže. Ne dozvolite da vam se letovanje pretvori u trku sa vremenom, odaberite plažu u skladu sa svojim afinitetima – ukoliko želite da uživate uz zvuke latino muzike i masaže na plaži obiđite Marathu, ako vam je privlačna velika prostrana plaža sa puno sadržaja to možete pronaći na Kukunariesu, za ljubitelje izlovanih plaža tu je uvala Ambelakia. U odnosu na plaže Kefalonije, Skijatos vam nudi znatno veći broj dostupnih plaža, ali uprkos broju nedostatak im je što nemaju previše različitosti, već liče jedna na drugu. Plaža koja se svakako razlikuje, dostupna je na putu ka aerodromu. Njena različitost se preporučuje avanturistima, jer ćete se kupati sa avionima koji proleću tik iznad vaše glave. Za zaljubljenike u grčku prirodu preporučujem put do Mandraki i Dijamantske plaže. Osim što ćete prisustvovati neverovatnim prizorima, udisati svež vazduh tokom 45-minutne šetnje kroz borovu šumu, videti grčke kućice u punoj lepoti, saznaćete i po čemu je druga plaža dobila ime. Najhrabriji će se do nje i spustiti, a za nas ostale preostaje da uživamo u nostalgičnim fotografijama.

Skopelos plaza Kastani

Plaža Kastani na Skopelosu

Da li ste nekada videli plažu oko koje ne postoje suočena mišljenja? Plažu koja osvaja baš sve?

Moja prva takva plaža je Kastani na Skopelosu. Osećaj spokoja, divljenja i slobode nemoguće je opisati rečima ili fotografijama. Jednostavno, poželite da provedete celo letovanje baš tu – u tom kutku zelenila, biserno čistoj vodi, zagledani u mirno more. Mali nagoveštaj možete videti u filmu Mamma Mia i scenama snimanim upravo na ovoj plaži.

Na plažama Skopelosa vlada neobična energija bezbrižnosti i opuštenosti, plovidbom oko Panormas zaliva videćete i zašto. Kombinacija tirkiza i modro plave boje, šume koja plovi svuda oko vas, zvukova i motiva iz čuvenog filma navešće vas da tražite još.

Plaže Skopelosa u odnosu na plaže Skijatosa i Kefalonije veoma brzo dostižu dubinu. Iako vidite svaki kamenčić i ribu u prozirnom plavetnilu to je samo varka da ste i dalje u blizini plićaka.

Plaže na ostrvu Tasos su možda najmanje ezgotične, ali to ne znači da su manje lepe. Plaže Limenasa pomalo podsećaju na kontinentalne, usled većeg broja ljudi i lokala nadomak ležaljki i suncobrana. Karnagio i Nisteri plaže namenjene su ljubiteljima, manjih, romantičnih plaža, udaljenih od gradskog žagora. Mermerna plaža svoj naziv je dobila zahvaljujući beličastim mermernim kamenčićima koji u kombinaciji sa nijansama mora čine veoma primamljiv prizor nalik tropskim obalama. Plaža koja se ističe ne samo svojom lepotom, već i bujnom vegetacijom, privućiće vas i svojim suprotnostima. Aliki plaža je zapravo zaliv koji spaja dve uvale istog naziva – jednu divlju, valovitu plažu i drugu ,,sestru bliznakinju“ mirnijeg temperamenta, prirodne hladovine i opuštajuće atmosfere užitka.

IZLETI

Kefalonija – izleti koji su u ponudi sa ovog Jonskog ostrva mamiće vas da produžite odmor. Celodnevno obilaženje prirodnih bogatstava Kefalonije, plovidba ka Itaki ili Zakintosu, obilazak udaljenih plaži i znamenitosti… Raznoliki izbor teško je suziti, ali je naš plan putovanja bio da upoznamo što više ostrvo na kome se i nalazimo. Izlet smo započeli u 9 časova, spremni za višesatnu avanturu obilaska Kefalonije. Nakon foto-pauze kraj plaže Myrtos, zaintrigirani nastavljamo put ka vrhu Kefalonije. Iako će vas dužina puta i pažljiva vožnja uzanim stazama izmoriti, krajnji cilj će nadmašiti sva vaša očekivanja.

Kefalonija Fiskardo

Fiskardo

Jednom sam pročitala komentar da je na Kefaloniji moguće videti neverovatno lepe prizore, ali isto tako i ružne. To je u potpunosti tačno. Oštećenja od zemljotresa, neiskorišćenost ostrvskih prirodnih resursa i oronule građevine realnost su dela Kefalonije.

Fiskardo, jedini grad neoštećen u navedenim stradanjima, često nazivaju i grčkim Sen Tropeom. U kombinaciji sa Asosom čini onaj drugi, očaravajući deo Kefalonije. Uticaj italijanske kulture primetan je u njihovim građevinama, kao posledica mešanja tadašnjeg stanovništva u ratnim osvajanjima. Asos i Fiskardo vam nude predele od kojih bukvalno zastaje dah, a nije neobično i da ugledate usidrene jahte sa helikopterima, jer i česti gosti Bil Gejts, Madona, Roman Abramovič znaju šta valja.

Verovatno ćete poželeti da barem ceo izlet provedete na ovim magičnim mestima, ali u tom slučaju propuštate čuda prirode – Melisani jezero, koje se zapravo nalazi u pećini i najlepše je posetiti ga u podne kada se sunčevi zraci prelamaju i oslikavaju u hladnoj vodi, kao i Drogerati pećinu, ispunjenu pećinskim ukarasima i akustičnom dvoranom u kojoj se održavaju koncerti klasične muzike. Izlet završavamo posetom vinariji Robola i posle 19 časova vraćamo se prepuni utisaka i brazne baterije foto-aparata.

Skijatos-Skopelos – izleti sa ovih ostrva posvećeni su Sporadima, odnosno obilasku severnih ostrva Skijatos, Skopelos, Alonisos. Od navedenih ostrva Alonisos ima najmanje stanovnika, kao i turista. Najlepši deo grada je Chora (stari deo grada), u kom ćete imati priliku da uživate uz poslastice sa pogledom na more i celo ostrvo. Pored obilaska gradova, Mamma Mia film je važan deo turizma, te smo uz zvuke pesama čuvenog mjuzikla obilazili plaže Skopelosa – Kastani, Panormas i Milia. Sa Skijatosa možete obići plaže Lalaria i Kastro, ali vetar i vremenski uslovi mogu vam uskratiti ili odložiti taj događaj.

Tasos – jednodnevni izleti nude plovidbu i kupanje na otvorenom moru i manje dostupnim plažama, kao i divan dan započet u fabrici maslina i poseti manastira Svetog Arhangela Mihaila, zatim nastavak u seocetu Panagia gde možete degustirati domaći med sa orasima i slatko od smokvi. Panagia je tradicionalno grčko selo, stvoreno za bajkovite scene, protkano istorijskim znamenitostima i uzanim uličicama preširokim za automobile. Lokalni stanovnici tvrde da ukoliko popijete vodu sa česme u središnjem delu Panagie, pronaćićete drugu polovinu upravo na Tasosu i to ostrvo će postati vaše odredište. Nakon posete ,,Parku ljubavi“, sledi susret sa plažama Aliki i skoro kilometar dugom Golden beach. Putovanje se završava povratkom u Limenas i obilaskom gradskih arheoloških znamenitosti.

Ukoliko i dalje niste sigurni u izbor ostrva za narednu destinaciju, preporuka je da odaberete grčko ostrvo koje biste prvo voleli da upoznate. Preostale svakako stavite na listu mesta koje želite da posetite na narednim letovanjima.

,,Putovanje nikad nema kraja. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sećanju, u pamćenju, u pripovedanju. Kada je putnik seo na pesak plaže i rekao: ,,Nema više šta da se vidi“, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog. Treba videti ono što niste prvi put videli, videti ponovo ono što ste već videli, videti u proleće ono što ste videli leti, videti noću ono što ste videli danju, biti na suncu onde gde je ranije pala kiša, videti useve kako bujaju, zreo plod, pomeren kamen, senku koja ne beše tamo prethodni put. Potrebno je vratiti se starim stopama da bismo ih ponovili i da bismo ucrtali nove puteve pored njih. Potrebno je ponovo započeti putovanje. Uvek.“  (Žoze Saramago – ,,Putovanje kroz Portugaliju“)

Autor: Marija Milinković