PROMOCIJA KNJIGE NADE HADŽI-PERIĆ

Druga knjiga poezije Nade Hadži-Perić „Pođite sa mnom“ je jedna velika oda pravoslavlju i oda bračnoj ljubavi. Knjiga u kojoj se slavi život, i ljubav, u kojoj se peva o manastirima, novim venčanjima i krštenjima koja se ipak dešavaju u Prizrenu.

 

Zbirka poezije „Pođite sa mnom“ svečano je predstavljena u prostranoj kripti crkve Sv. Marka u Beogradu koja je bila pretesna da primi veliki broj gostiju koji su došli i neteremice slušali pesme i sve što je rečeno o novoj poetskoj zbirci Nade Hadži-Perić.

pođite sa mnom

Suštinska poruka njene poezije je, bez svake sumnje, povratak u carski grad Prizren u koji ona odlazi sve češće sa suprugom, rodbinom, prijateljima i nadom-uzdanicom da će doći svetao dan da se Srbi vrate u svoj grad i nastave život u miru. Prisutne je prvo pozdravio starešina crkve Sv. Marko, protojerej stavrofor Trajan Kojić rekavši da su pesnici nekadašnji proroci da dalje i više vide i zahvalio se prisutnima za radost što su došli u velikom broju. Napomenuo je takođe da Nada Hadži-Perić i nije mogla da odabere prikladnije mesto za predstavljanje svoje poezije.

Topla i dokumentarna lirika

Čini se kao da je ime Nade Hadži-Perić, sudije Apelacionog suda, rođene u Prizrenu, obeležilo ceo njen život. Ovu zbirku poezije posvetila je suprugu Branislavu, a kako je rekla, dva su razloga nastanka zbirke zato što slavi ljubav i slavi život. Prvo je pročitala „Moju pesmu“, a potom je mr Milica Lilić, pesnikinja, književni kritičar i novinar, recenzent knjige, nadahnuto govorila o njenoj poeziji osvrnuvši se na naslov „Pođite sa mnom“ za koji je rekla da je možda molitva, možda zapovest i poželela da se u Prizrenu rodi njena nova nada da slavi Prizren i da pokaže kako pojedinac na svoj način održava svoje korene.

„Nada Hadži-Perić je odlazeći u rodni Prizren i pevajući o njemu pokrenula jednu divnu lavinu. Ono što su za vreme zemana radili naši guslari to čini danas Nada… Ona peva o rađanju dece, krštenjima i venčanjima, a njena zbirka je oda i bračnoj ljubavi i divno je imati jedan takav primer ljubavi, poštovanja i međusobnog pomaganja kakav su primer Nada i Branislav. Ova zbirka je jedna divna, topla i dokumentarna lirska knjiga“, rekla je Milica Jeftimijević Lilić.

Pesnikinja Nada Hadži-Perić počela je da piše poeziju onda kada je osetila da u sebi ima nešto što želi da iskaže i ostavi kao trajan zapis o svemu što se tiče njenog života, porodičnog, bračnog, tradicionalnog, duhovnog… jer biti rođen u carskom Prizrenu i obitavati decenijama pored carice tišine – Bogorodice Ljeviške, Svetog Spasa i brojnih drugih manastira i crkava nije obična stvar. Napajanje lepotom Prizrena, pravoslavlja i nekadašnjim zajedničkim skladnim životom u Prizrenu, deo je njenog bića. Sve to što joj je u duši i sve kasnije preživljeno ostavilo je traga u njenom poetskom biću koje se izrazilo prvo pesmama u knjizi „Vraćam se“, a sada i novom zbirkom „Pođite sa mnom“.

Povratak hramovima se događa

Jasna je i dirljiva nova poetska zbirka Nade Hadži-Perić.

„Ona ovekovečuje povratak mladenaca (Nede i Ivana iz Bjele) koji se venčavaju u Prizrenu i daju nadu da život kao ni voda ne može biti zaustavljen i da dolaze dani obnove i povratka. Njena knjiga je izvor duhovnosti, duboke vere i ispunjenje njene molitve za spas svoga roda, izraz ljubavi prema bližnjima, svemu što je činilo život u njenom gradu, toliko drugačijem od svih. Slike koje ona unosi u pesme su impresivne sa onim nepobitnim šarmom prizrenske panorame, zvucima zvona sa crkava (i sa minareta jer molitva na bilo kom jeziku je sveta i ne pobuđuje negativne emocije, s tim je uostalom i rasala i to joj je blisko), šuma Bistrice i šadrvana“, napominje Milica Lilić.

Povratak hramovima, koji se već događa, znak je da ima nade u stvarni povratak i pesnikinja sve to nagoveštava u svojim pesmama. Deo knjige čine pesme posvećene njenoj porodici koja raste novim udajama, ženidbama i rađanjima i te su pesme sigurna i realna nada i ohrabrenje da sve može da bude bolje. Te su pesme i vera u iskonski zov povratka u Prizren. U tim pesmama značajno mesto zauzima njena majka kao stub porodice i postojanja.

Najlepšu pesmu „Kad se vratim“, ako se najlepša može izdvojiti, Nada Hadži-Perić je ostavila za kraj i sama je dirljivo kazivala što je kod publike izazvalo posebne emocije i poneku suzu.

Svečanu promociju upotpunili su Hor „Kosovski Božuri“, Gavrilo i Filip Kujundžić, Marija Jakšić iz Novog Sada, Jefimija Đinović… koji su svojim pesmama i recitovanjem oduševili publiku. A sav prihod od prodaje knjiga namenjen je manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Autor: Slavica Đukić

Izvor: Jedinstvo