BLAGODETI BUNDEVINOG SEMENA

Semenke bundeve ili golice su jako zdrave za organizam u celini, a posebno za reproduktivno zdravlje muškarca, njegovu plodnost i dugovečnost prostate. Nezavisno od godina, svaki muškarac bi trebalo da ove semenke uvede u dnevnu ishranu.

 

Male su, ali dovoljno moćne i hranljive, jer i mala količina semenki bundeve obezbeđuje zavidne vrednosti cinka, magnezijuma i zdravih masti. One nude brojne pogodnosti i veoma su korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

semenke bundeve

Poseban zdravstveni benefit semenke bundeve imaju kod muškaraca, jer su u stanju da, između ostalog, spreče probleme koji se mogu javiti u vezi sa plodnošću i prostatom.

Isto kao i kod žena, muškarci imaju svoje posebne potrebe u ishrani i određene zdravstvene probleme karakteristične samo za njih. Većina ovih zdravstvenih tegoba povezana je s godinama, pa je to jedan od ključnih razloga što tokom starenja u ishranu valja uključiti i semenke bundeve, jer one mogu zaštititi od zdravstvenih problema koji se jave u starosti.

Razlozi zbog kojih će svaki muškarac poželeti da uključi semenke bundeve u svakodnevnu ishranu su to što one sprečavaju probleme plodnosti, poboljšavaju zdravlje prostate, sprečavaju osteoporozu i podstiču libido.

Sprečavaju probleme plodnosti

Nivo cinka u organizmu čoveka spušta se ​​s godinama i taj pad može dovesti do problema muškog reproduktivnog zdravlja, što uključuje uvećanu prostatu i impotenciju. Cink je potreban da bi se izbegli problemi plodnosti i poboljšale njene sveukupne performanse. Najpre, zato što cink igra važnu ulogu u sprečavanju nagomilavanja androgenog hormona koji se zove dihidrotestosteron (DHT) i utiče na muško seksualno zdravlje i rast kose. Povišeni nivo DHT direktno utiče na nivo testosterona u organizmu, što na direktan način umanjuje plodnost, izaziva ćelavost i negativno utiče na libido. Ako se zna da su semenke bundeve izuzetno bogate cinkom, preporuka je da svaki muškarac dnevno pojede neveliku količinu golice kako bi obezbedio boljitak svog seksualnog zdravlja.

Poboljšavaju zdravlje prostate

Semenke bundeve mogu da poboljšaju zdravlje prostate uglavnom zbog toga što ljudski organizam obezbeđuju karotenoidima koji sprečavaju aktivaciju ćelijskog množenja kod prostate. Ove semenke posebno su korisne u sprečavanju nastanka benigne hiperplazije prostate, tj. njenog uvećanja. Nije sasvim jasno kako seme bundeve pomaže u tom pogledu, ali postoje naučni dokazi da redovno uzimanje golice može održavati zdravlje prostate na zavidnom nivou i time prevenirati nastajanje raka ove muške žlezde.

Bioprostata

Bioprostata su biljne kapi koje leče uvećanje prostate i hroničnu upalu – KLIKNI na sliku i NARUČI

Sprečavaju osteoporozu

Još jedna od koristi semena bundeve kada su u pitanju muškarci je i prevencija osteoporoze. Ova bolest kostiju obično pogađa žene u postmenopauzi, ali medicinske studije sve više pokazuju da ni muškarci nisu imuni na nju. Tačnije, u proseku jedan na svakih osam muškaraca starijih od 50 godina pati od osteoporotičnog preloma, jer bolest direktno utiče na gustinu kostiju. Semenke bundeve, koje sadrže puno cinka, poboljšavaju tu gustinu i sposobne su da rizik od javljanja osteoporoze prilično umanje.

Podstiču libido

Uključivanje semenki bundeve u ishranu muškarca ima za posledicu i poboljšanje seksualnog nagona. Konzumiranjem golice dobijaju se zavidne zalihe niacina, kalcijuma, kalijuma i fosfora, a svi ovi minerali podstiču libido. Fosfor je veoma važan za proizvodnju energije i bolji seksualni nagon, dok niacin ima dilatacioni efekat na krv i poboljšava taktilne osećaje. U bundevinim semenkama nalazi se i poseban protein miozin, koji je poznat kao motorni protein, jer poboljšava mišićne kontrakcije i sprečava probleme koji se mogu javiti prilikom polnog odnosa.

Uz sve ovo, važno je napomenuti da brojne prednosti semenki bundeve proističu i zbog prisustva magnezijuma u njima. Ovaj mineral veoma je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, a nalazi se u jetri, bubrezima i kostima. Magnezijum je od suštinskog značaja za pravilan rad mozga, ali istovremeno pomaže i ravnotežu polnih hormona.