MEDICINSKO ISPITIVANJE

Zarad eksperimenta, dva meseca ležanja za honorar od 16 hiljada evra zvuči kao posao iz snova. Ovo je oglas za radno mesto koje je potrebno u svrhe istraživanja jednog francuskog centra u oblasti svemirske medicine.

 

Traže se mladi, zdravi muškarci u dobroj formi, spremni da dva meseca leže ne radeći ništa za nadoknadu od 16.000 evra.

dva meseca ležanja

Naučnici u francuskom centru za istraživanja u oblasti svemirske medicine objavili su oglas za radno mesto koje skoro doslovno predstavlja posao iz snova. Potrebni su im dobrovoljci koji bi proveli 60 dana ležeći ravno na leđima da bi na njima proučavali posledice mikrogravitacije.

Za naučnike u Institutu za svemirsku medicinu i fiziologiju („Medes”), u blizini Tuluza, reč je o sasvim ozbiljnom poslu. Dvadeset četiri ozbiljna kandidata – zdravi muškarci sportskog tipa starosti od 20 do 45 godina, koji ne puše, nemaju alergije i imaju indeks telesne mase između 22 i 27 – biće podvrnuti nizu testova u trajanju od dve nedelje pre i dve sedmice pošto provedu puna dva meseca ležeći u krevetu.

„Zamisao je da se simulira bestežinsko stanje iz Međunarodne svemirske stanice (MSS). U prve dve nedelje naši naučnici će sprovesti niz testova i merenja na dobrovoljcima. Naredna dva meseca moraju da ostanu u krevetu, s glavom blago na dole pod uglom manjim od šest stepeni”, objasnio je dr Arno Bek, koordinator eksperimenta, preneo je „Gardijan”.

U tom položaju moraju da jedu i obavljaju fiziološke potrebe. Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora da bude u kontaktu sa krevetom.

Poslednje dve sedmice provešće u oporavku i daljim testovima kako bi se utvrdile posledice toga što dva meseca nisu nogom kročili na tlo.

Cilj eksperimenta je da ispita negativne posledice dugotrajnog boravka ljudskog tela u bestežinskom stanju i da se nađe način da se one prevaziđu.

„U izvesnim uslovima kardiovaskularni sistem trpi i nije u stanju da funkcioniše kao pre eksperimenta. Videli smo čak da postoji veća sklonost padu krvnog pritiska i vrtoglavici”, objasnio je dr Bek.

Kao i astronauti koji su dugo bili u svemiru, dobrovoljci će doživeti gubitak tonusa mišića u donjem delu tela, smanjenje gustine kostiju i biće im teško da stoje.

Novac će im biti isplaćen tokom četiri godine, piše na sajtu ove zdravstvene ustanove, a tu je i formular za prijavu dobrovoljaca (www.medes.fr).

Izvor: Politika.rs