NULTI DANI

ZERO DAYS (2016) – „Nulti dani“ – uzbudljiv i zlata vredan dokumentarni film o sajber oružju.

 

Ne morate biti mnogo kompjuterski orijentisani da bi razumeli dokumentarni film koji govori o sofisticiranom računarskom virusu iz 2010 godine koji je nazvan Stuxnet, a koji je po svemu iznesenom u ovom filmu napravila američka i izraelska vojska da napadnu iranska nuklearna postrojenja.

nulti dani

U ovom dokumentarcu je fascinantno nekoliko stvari:

– složenost samog kompjuterskog virusa i njegov dizajn, kako deluje i kako je kreiran, šta i kako radi u realnom vremenu. Ne treba vam neko obrazovanje da bi to shvatili jer se u opisu njegovog rada ne ulazi mnogo u kodiranje, već se samo opisuje njegova svrha i delovanje.

– način na koji su nezavisni stručnjaci iz Simanteka analizirali virus i kako su došli do toga ko ga je i kako napravio, što je vrlo uzbudljiva detektivska priča.

– nastup američkih i izraelskih zvaničnika, posebno direktora CIA-e i Mosada, koji govore o tome kao regularnom sajber oružju masovne odmazde. Njihovi stavovi vam lako ukažu koliko je svet na ivici ozbiljnih sukoba i da su priče o svetskom miru, ljubavi i toleranciji samo bajka za naivne.

– veličina iranskog atomskog programa i resursi koje oni imaju na raspolaganju, zbog čega je jasan strah Amerike i Izraela prema toj regionalnoj vojnoj sili.

– posledice koje nosi ovaj virus, pre svega kakva je bila reakcija Irana na napad koji su sajber oružjem izvele Amerika i Izrael na njihova nuklearna postrojenja i čemu sve može da posluži ovakav virus, odnosno čemu je već sve poslužio.

Iako Zero days ima lepršavu formu, dinamičan je, opušten i zabavan je za gledanje, kao neki duhoviti detektivski triler, ono o čemu priča ima apokaliptični karakter,

Saznajte šta sve Sajber oružje, odnosno kompjuterski virusi mogu da naprave ovom svetu.

Nije uopšte naivno, naprotiv. HAARP i oružje za kontrolu vremena je dečija igračka za STUXNET i slične viruse.

Kontrola naših života je već od strane Amerike ugradjena u naše elektronske uredjaje, verovali vi to ili ne. To što vas Samsung televizor špijunira je dobar vic u odnosu na malvere kojima raspolaže Sajber agencija Amerike.

Zlatko Šćepanović